Connectie-oefening 2: De Ont-moeting

Het Vrije Werk De Ont-moetingDe tweede connectie-oefening, ofwel "De Ont-moeting" betekent: bij elkaar komen zonder dat er iets moet. Vandaar de manier waarop het geschreven wordt: ont-moeten. Niets moet.

Als je de eerste connectie-oefening "Samen Zijn" voldoende hebt gedaan, dan zal het zo zijn dat je paard nu graag regelmatig bij je komt om contact te zoeken.

Bij "De Ont-moeting" doen we het omgekeerd: de mens neemt nu het iniatief en stapt zelf naar het paard toe voor een ont-moeting.

Wat is het doel van "De Ont-moeting"?

Het doel van deze oefening is meer vertrouwen ontwikkelen. Want nu beweeg je en je loopt op het paard af en voor veel paarden betekent dit: "Nu gaat er iets gebeuren, ik zal iets moeten doen of ondergaan..."

Door "De Ont-moeting" tonen we echter aan het paard dat de mens niet altijd contact komt maken omdat er iets moet gebeuren. Bv: halsteren, meenemen om getraind te worden, verzorgen of gewoon maar... aaien. Niet alle paarden zijn namelijk even graag aangehaald op gelijk welk moment.

Maw: als het paard wantrouwig reageert of aangeeft dat de mens te snel komt of te dicht, dan zal de mens daar respect voor tonen door afstand te nemen.

Waar doe je het?

Zoals bij alle oefeningen uit Het Vrije Werk is het aan te raden om in een weide of grote paddock/rijpiste te werken zodat het paard afstand kan nemen als het daar de behoefte toe voelt.

Hoe doe je het?

Neem eerst de tijd voor "Samen Zijn". Op een bepaald moment, wanneer het paard ergens rustig staat te grazen of rond te kijken, stap je rustig op het paard af, rekening houdend met eventuele grenzen die het aangeeft.

Wanneer je bij het paard komt, nodig het dan uit tot contact door je hand naar voor te steken. De meeste paarden die aangegeven hebben dat je dichterbij mag komen zullen naar je hand reiken met hun neus en eraan ruiken. Draai je daarna om en stap weg.

De Ont-moeting

Voor veel paarden is dit iets helemaal nieuws: "Hé, deze persoon (of mijn baasje) komt naar me toe, laat me aan zijn hand ruiken en stapt dan weer weg, dát is interessant!"

Zit er niet mee als het paard niet naar je hand reikt met zijn neus en dus geen echt contact wil maken. Door deze oefening regelmatig te herhalen komt dat wel. Het paard moet de tijd krijgen die het nodig heeft indien je een hele sterke connectie wil laten ontstaan.

Samen met de eerste connectie-oefening "Samen Zijn" is dit dé oefening om paarden nieuwsgieriger te maken en meer mensgericht! Maar ook als jou paard dit al is, dan nog is dit een heel waardevolle oefening omdat je de grenzen van je paard beter zal leren zien en herkennen en er daarom een betere communicatie ontstaat.

Wil je graag meer weten over "De Ont-moeting" en alle andere connectie-oefeningen? Ik heb er een ebook over geschreven en die kan je hier gratis downloaden!
Reactie plaatsen