Bepalen jouw belemmerende overtuigingen de toekomst van jou en je paard?
Belemmerende overtuigingen zijn overtuigingen die ons – deels of helemaal – tegenhouden om datgene te doen wat we willen doen. Daardoor leven we ons leven niet op de manier dat we het liefste zouden willen en daardoor kunnen we ook onze ware dromen niet bereiken. Allerlei angsten komen vaak voort uit dit soort overtuigingen.
Angst om te falen is daar een voorbeeld van.
Dit onstaat vaak uit de overtuiging dat je perfect moet zijn, maar niemand kan perfect zijn, dus faal je wel eens en zo onstaat je angst dus om te falen. Als je faalangst hebt zal je op den duur minder geneigd zijn om nog iets nieuws te beginnen, uit angst dat het verkeerd zal lopen.
Belemmerende overtuigingen en angsten ontstaan op een onbewuste manier door ervaringen in het verleden of door je opvoeding. Ze komen te pas en te onpas naar de oppervlakte en beïnvloeden je leven op een negatieve manier. Paardeneigenaars krijgen er ook mee te maken, waardoor de omgang, relatie, training met hun paard minder goed verloopt en soms zelfs slechter en slechter gaat.
Jouw innerlijke criticus
Belemmerende overtuigingen worden door jouw innerlijke criticus constant herhaalt: “dit kan ik niet”, “zou ik dit wel doen…”, “het zal weer zijn zoals altijd, dat het niet lukt”, …
Het is zaak om je deze innerlijke criticus het zwijgen op te leggen en je belemmerende overtuigingen om te buigen naar bekrachtigende overtuigingen!
Mogelijke belemmerende overtuigingen
Laten we eens kijken naar de mogelijke belemmerende overtuigingen die je kan hebben met betrekking tot jouw paard en jouw trainersvaardigheden.
Ik ben dat of ik ben dat niet
Soms noemen ruiters zichzelf een “wandelruiter” of “springruiter. Daarmee geven ze zichzelf het idee dat ze niet aan “dressuur” doen en dat dressuur dus ook niet aan hen besteed is. Of omgekeerd natuurlijk, dan zijn ze “dressuurruiter”, dus werken op de grond met het paard is dan iets waar ze niet aan denken, omdat het niet hoort bij een “dressuurruiter”. Niet iedereen denkt zo natuurlijk, maar het is opmerkelijk hoe sterk dat idee bij sommige ruiters wel nog leeft.
Soms denken mensen ook dingen in de trant van“ik ben bang van jonge paarden” of “ik ben niet rustig met paarden”
Als je teveel in termen van “ik ben … “ denkt dan is dat de ideale manier om niet te veranderen. Want “ik ben …” insinueert dat je nu eenmaal zo bent en niet kán veranderen.
“Ik ben“ generaliseert ook enorm! Als je bv dingen zegt zoals: “O, wat ben ik toch onhandig met paarden” (bv als je paard eens op je teen staat) dan gaat dit al gauw voelen alsof je in niets met betrekking tot paarden handig bent. Niet in verzorgen, niet in communiceren, niet in grondwerk, niet in rijden, niet in… Terwijl dat natuurlijk niet waar is.
Ik kan dit niet
Veel mensen denken dat je de vaardigheden hebt die je nu hebt en dat je ze niet kan verbeteren. Terwijl het zo is dat iederéén kan leren!
Mijn paard is zo, mijn paard kan dit niet
Dat komt ook ontzettend veel voor! “Mijn paard is te oud, te stijf, te energiek, te flegmatiek, te speels, te eigenzinnig, te dit, te dat, te zo, te zus, dús mijn paard kan dit niet en zal dit nooit kunnen/doen”…
Hier geldt hetzelfde als uitgelegd hierboven. Je generaliseert en/of onderschat je paard. Het is niet omdat je paard nu stijf is, dat het dat altijd zal zijn. Het is niet omdat je paard nu eens niet graag meewerkt, dat het dat nooit wil. Onderschat je paard niet! Ook je paard heeft veel meer positieve eigenschappen en het is niet respectvol naar je paard toe om je paard zo naar beneden te halen.
Ik zou dit wel of niet moeten doen
Paardenmensen zijn vaak gebonden aan allerlei “regeltjes” die ons beknotten en die ons zeggen wat we wel en wat we niet zouden mogen doen.
Bij vele mensen heerst nog altijd de regel: “Eerst je paard poetsen vooraleer je er iets mee doet”. Als je ook het idee hebt, dat je elke keer je bij je paard bent, eerst een half uur moet poetsen, dan kan het maar net zo zijn dat dit dagelijkse uitgebreid poetsen je verhindert om andere leuke dingen met je paard te doen!
Andere hardnekkige overtuigingen in sommige kringen zijn bv het feit dat je als ruiter nooit bang mag zijn, want dat je anders een slechte ruiter bent. Of dat je een onhandige ruiter bent als je een opstapblokje nodig hebt. Nog iets anders: als je een cap draagt ben je nog een beginner. Of deze: grondwerk is niet voor competitiepaarden (waar ze die uitgehaald hebben, snap ik nog steeds niet…).
Deze overtuigingen kunnen jou en je paard hinderen in datgene wat je wil doen of ze kunnen je hinderen om je goed te voelen. Ik rij zelf bv altijd met een cap, ook op de braafste pony, dat vind ik veiliger. En nee, ik ben geen beginner.
Deze overtuigingen kunnen ook je paard hinderen om zich goed te voelen. Zo is opstijgen vanop een opstapblokje veel beter voor de rug van je paard!
Wat houdt jou tegen?
Heb jij een droom met je paard, maar kamp je met een belemmerende overtuiging/angst die je tegenhoudt om datgene te bereiken wat je zo graag wil bereiken?
Misschien heb je hier niet meteen een antwoord op. Denk er dan eens rustig over na. Wat is jouw grootste droom? Maar zijn er zaken die je soms denkt die jou een naar gevoel geven over deze droom? Waarvan je weet of voelt dat ze de vooruitgang van jou en/of je paard limiteren?
En als je een belemmerende gedachte/overtuiging hebt
• In hoeverre heeft deze overtuiging een invloed gehad op jouw leven?
• Is dit iets wat uit jezelf komt of is er ooit iemand geweest die jou dit deed geloven? Waarom geloofde je dat?
• Wat kon je vermijden door vast te houden aan deze overtuiging?
• Wat zou er veranderen moest je deze belemmerende overtuiging niet meer hebben?
• En nu, de oplossing: door welke bekrachtende overtuiging zou je deze oude belemmerende overtuiging kunnen vervangen zodat je nu je droom waar kan gaan maken?
Deel jouw grootste droom en grootste belemmering met mij in de reacties hieronder en wie weet heb ik wel een waardevolle tip voor jou om je te helpen!