arrow_drop_up arrow_drop_down

Breathe Natural - Move Natural #10: jezelf en je paard kalmeren met je ademhaling

Als ik denk aan mijn vader, die inmiddels overleden is, denk ik aan sigaretten. Mijn vader was nl een kettingroker. En niet de minste…

Ik kan mij mijn vader alleen voor de geest halen met een sigaret tussen zijn vingers of tussen zijn lippen.  De enige momenten dat mijn vader niet aan het roken was, was als hij aan’t eten was of zijn middagdutje deed.

Hij rookte 3 pakjes Richmonds zonder filter per dag.

Hij stond ’s nachts op omdat hij niet kon slapen door de drang naar een sigaret.

Het huis hing altijd vol vuile stinkende rook. Als we tv keken duwde ik mijn trui tegen mijn gezicht, want ik kon beter ademen met een trui voor mijn gezicht dan als mijn mond en neus vrij waren.

Ik had heel vaak ruzie met mijn vader, hij kon namelijk niet verdragen dat ik klaagde over de rook. Maar ik had toen al een grote mond, dus zwijgen voor de lieve rust deed ik niet.

Door die ganse situatie ontwikkelde ik een verkeerd ademhalingspatroon.  Een patroon waarbij ik chronisch ging overademen. Door chronisch te overademen werd mijn sympatisch zenuwstelsel overmatig geprikkeld.  Daardoor was ik vaak innerlijk zenuwachtig en onrustig. Ook toen ik al lang het huis uit was.

Het duurde jaren vooraleer ik doorhad dat die innerlijke spanning ontstaan was door verkeerd te ademen. Maar gelukkig heb ik uiteindelijk wel geleerd hoe ik dit onnatuurlijke adempatroon kon veranderen zodat ik weer natuurlijker ging ademen en daardoor ook innerlijk rustiger ben geworden.

En als ik stress heb of gespannen ben, weet ik nu welke ademhalingstechniek ik kan gebruiken om mezelf te helpen weer rustiger en ontspannen te worden.

Heel veel mensen hebben een verkeerd ademhalingspatroon. Het ontstaat nl niet alleen door een huis vol sigarettenrook en stress, het kan ook ontstaan door verkeerde voeding, een verkeerde houding, te intensief sporten, angst, onzekerheid, te veel mentale activiteit, …

Veel kans dus dat jij ook verkeerd ademhaalt.

In deze mp3 opname, die een opname is van een live webinar, leer je

  • hoe je kan voorkomen dat je gaat “overademen”
  • hoe je weer natuurlijker kan gaan ademen
  • hoe je kalm kunt blijven in moeilijke situaties
  • hoe je ook je paard kan helpen om kalm te blijven via jouw ademhaling

De opname start met de ademhalingsoefening en daarna beantwoord ik vragen.

Je kan ze hier beluisteren en downloaden

Heb je vorige sessies gemist? Geen nood, je kan ze allemaal bekijken op deze pagina

Reactie plaatsen