De reukzin van paarden

De reukzin van een paard is ontzettend goed ontwikkeld.  Vaak onderschatten mensen hoe goed een paard kan ruiken. Het paard ruikt niet zo goed als een hond, maar er zijn wél stellingen dat het paard de hond bijna evenaart daarin.

De reukzin is minstens even belangrijk voor een paard als het gehoor en het zicht, deze 3 zintuigen werken constant samen. Het ene zintuig is niet minder belangrijk dan het andere.

Met zijn neus kan een paard slecht van gezond voedsel onderscheiden, geuren van roofdieren oppikken, een hengstige merrie herkennen,  en zelfs water vinden!  Een moeder en veulen herkennen elkaar onder andere aan de geur. Ook de geur van zijn eigenaar herkent een paard.

Geen parfum!

Paarden kunnen geïrriteerd worden, bang of kwaad wanneer ze sterke geuren ruiken, zoals sommige parfums, sproeimiddelen of de geur van dode dieren.

Het is daarom beter om geen parfum te dragen wanneer je bij je paard gaat, zodat het paard jouw natuurlijke geur herkent.

Het is ook belangrijk om in de omgeving van paarden geen chemische middelen te gebruiken, zoals verven, ontsmettingsmiddelen, pesticiden, …  Probeer in en rond de stallen met ecologische middelen te werken.  Deze middelen zullen het paard veel minder of niet irriteren (en je helpt er het milieu mee!).

Flemen

Als een paard iets of iemand wil onderzoeken dan zullen ze daarbij vooral hun neus gebruiken.

Soms krult het paard daarbij zijn bovenlip naar boven en ze steken hun neus in de lucht.  Dat wordt “flemen” genoemd.  Een paard doet dit wanneer het een geur beter wil onderzoeken en analyseren.

 

Het welkomstritueel

Paarden hebben ook een “welkomstritueel”: ze ademen in elkaars neusgaten en nemen zo elkaars geur op. De reukzin is dus enorm belangrijk in hun communicatie.

Wanneer ze eenmaal de geur van een paard in hun geheugen hebben opgeslagen, dan zullen ze de geur van dit paard altijd herkennen.

Gebruik de behoefte om te ruiken in de omgang/training

Tijdens de omgang met paarden is het belangrijk dat je het paard, aan zoveel mogelijk laat ruiken.  Als je contact maakt met een paard, laat het dan ruiken aan jou.  Het zal na een paar keer je geur goed kunnen onderscheiden van andere.

Vooraleer je het paard poetst, laat het dan aan jouw borstel ruiken.  Vooraleer je het opzadelt, laat het dan aan het zadel ruiken. Je merkt het wel als het paard er wel of geen behoefte aan heeft.  Geef het in ieder geval de kans.

Zo krijgt het paard altijd de mogelijkheid om zoveel mogelijk in zich op te nemen en goed voorbereid te zijn op wat je precies gaat doen en met wat.

Vooral wanneer het paard iets nieuws moet leren zal het paard meer vertrouwen hebben als het uitgebreid mocht ruiken aan het voorwerp.  Dat kan een zadel zijn, een deken, een opstapblokje, de trailer, …  Het paard zal de geur de volgende keer herkennen en dan meer op zijn gemak zijn.  Het paard ruikt er ook de geuren van andere paarden aan, en dat stelt gerust.