De smaakzin van het paard
De smaakzin is vooral nuttig om giftige planten van eetbare planten te onderscheiden. Vooral voor wilde paarden is dit belangrijk, omdat zij zelf hun voedsel moeten zoeken.
Maar het is natuurlijk ook zo dat een paard via zijn smaakzin kan genieten van voedsel dat hij lekker vindt!
Eerst ruiken, dan smaken
Zij kunnen met hun smaakzin proeven of voedsel goed smaakt of slecht smaakt. Of het bedorven is of niet en dus goed of niet goed is om op te eten. Maar meestal ruiken ze het al eerder dan dat ze het proeven!
Als een paard bv zijn hooi niet wil opeten (en je bent zeker dat het paard niet ziek is!), dan is het heel goed mogelijk dat dit hooi beschimmeld is. Als mens zie je het misschien nog niet, of ruik je het nog niet, maar het paard wél.
Voorkeur voor smaken
Net zoals een mens kan een paard zoete, zure, zoute en bittere smaken van elkaar onderscheiden. Ook umami zou een paard, net als andere zoogdieren, kunnen smaken (de zogenoemde “5de smaak”, ook wel “hartige smaak” genoemd). Dit gebeurt door middel van hun smaakpapillen. Het verschil met ons is, dat ons smaakpapillen op de voorkant en de zijkant van onze tong liggen, en bij paarden liggen ze meer naar achteren.
De meeste paarden houden echter het meest van zoet.
Kies voor een gezond snoepje!
Als je jouw paard een “snoepje” wil geven, kies dan een gezond snoepje ipv een klontje suiker. Want net zoals suiker voor mensen ongezond is, is dit ook voor paarden niet goed.
De kant en klare snoepjes die je in de paardenwinkel kan kopen zitten ook boordevol suiker!
Verwen je paard daarom liever met een krokante wortel of een sappig appeltje!