Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Grondwerk

Grondwerk is de verzamelnaam voor alle oefeningen waarbij het paard wordt geleid en gestuurd aan een (halster met) touw. Het bouwt verder op Het Vrije Werk. Ter verlenging van je lichaam wordt eventueel een zweep of stokje gebruikt.  Tijdens de grondwerkoefeningen wordt er verder gewerkt aan wederzijds vertrouwen en respect, waardoor de omgang met je paard niet alleen veiliger wordt, maar ook leuker en gemakkelijker. Men leert op een begrijpelijke manier communiceren met en inspelen op je paard.

Grondwerk met paarden

Zowel tijdens het Vrije Werk als tijdens het grondwerk is het allerbelangrijkste communicatiemiddel je eigen ingesteldheid!  Kan jij rustig blijven en zonder oordeel met je paard omgaan?  Werk jij met de juiste intentie? Daardoor zal je paard graag bij je zijn, en wordt de onderlinge band sterker.  De oefeningen, waarbij je je steeds bewust bent van deze positieve intentie,  zijn onder andere:  leidoefeningen, aanrakingsoefeningen, wijken voor fysieke en niet-fysieke druk, cirkelwerk,…  tot oefeningen met hindernissen.

Dmv grondwerk leren we het paard omgaan met “mensenwensen”

Tijdens het grondwerk beginnen we het paard dus ook te “trainen”. Dit wil zeggen: we leren hem dingen aan die niet meer zo “natuurlijk” zijn.   Wijken voor fysieke druk bvb.  Het paard moet dit concept goed begrijpen, want in de mensenwereld zal het regelmatig geconfronteerd worden met onnatuurlijke “druk”, zoals druk achter de oren bij het vaststaan aan de muur, voorwaarts gaan bij een beenhulp tijdens het rijden, achterwaarts de trailer uitstappen, ….

grondwerk neus naar flankGrondwerk helpt het paard beter om te gaan met de mensenwereld.  Denk ook aan behandelingen van dierenarts, het verkeer, verzorging, …  Bij al deze zaken is het ontzettend belangrijk dat het paard hier leert mee omgaan en al deze zaken begrijpt.

Bovendien draagt het leren wijken voor fysieke druk en andere aangeleerde dingen bij aan een nog betere communicatie, want nu kan je heel veel dingen doen met je paard en vragen aan je paard. Het is leuk om te zien hoe een paard zijn kwartje kan vallen, en je hem ziet denken: “Oooh, nu snap ik het!”  En dat je paard dan vanaf dat moment gewoon begrijpt wat je van hem vraagt. 

Houden paarden van training?

Paarden vinden het “trainen” en nieuwe,  minder natuurlijke dingen leren heus wel leuk, als je het hen op een eerlijke, respectvolle en gemakkelijke manier overbrengt! 

Ik vergelijk dit gewoon met het leren van het alfabet als je 6 bent.  Als niemand je dit aanleert dan kan je zeer gelukkig zijn en kom je niets te kort, maar moest je wél kunnen lezen dan vergemakkelijkt dit wel je leven in onze maatschappij…  Paarden leven noodgedwongen in een “mensenwereld”, hoe natuurlijk je ze ook wil huisvesten en verzorgen.   Dus veel oefeningen die we ze leren tijdens het grondwerk, zijn een beetje als het leren van het alfabet als je 6 bent….

Andere redenen om grondwerk te gaan doen

grondwerk met hindernissen– je bereidt je paard voor op het Gymnastiserend Grondwerk: werk aan de hand en longeren.  Dat zal veel vlotter gaan als het paard graag bij je is, jouw vertrouwt en je als een partner ziet en het moeiteloos wijkt voor fysieke en drijvende hulpen.  Hoe beter jullie lichaamstaal op elkaar afgestemd is, hoe beter ook het gymnastiseren zal lukken.

– een jong paard wordt ermee voorbereid op het zadelmak en ruitermak maken

– je helpt angstige en/of getraumiseerde paarden hun angsten overwinnen

– je helpt onzekere paarden om weer meer zelfzekerheid te ontwikkelen

– door veel grondwerk te doen ontwikkel je ook je eigen trainersvaardigheden zodat je de lievelingstrainer van je paard kan worden!

– in het wild hebben paarden veel meer om over na te denken en veel meer uitdagingen te overwinnen in vergelijking met gedomesticeerde paarden.  Door grondwerk te doen daag je je paard fysiek en mentaal uit zodat ze fysiek en mentaal fit kunnen blijven!

– en wat natuurlijk ook heel belangrijk is: het is fun voor beiden!

 

 

Laat een reactie achter via Facebook

Comment Section

0 reacties op “Grondwerk

Plaats een reactie


*