Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Het Vrije Werk

Het Vrije Werk met de 8 connectie-oefeningen is het fundament van Horsefulness Training. Het doel van Het Vrije Werk is een diepe connectie laten groeien tussen mens en paard, gebaseerd op de manier waarop paarden met elkaar omgaan en communiceren binnen hun groep.

Tijdens Het Vrije Werk loopt je paard vrij rond in een grote piste of zelfs een weide. Je houdt het paard dus niet vast of beperkt het in ruimte, maar je geeft het de vrijheid om van je weg te gaan als het daar de behoefte aan heeft. Dit zorgt ervoor dat het paard geen enkele vorm van druk of dwang ervaart.  Een sterke band een diepe connectie kan alleen maar ontstaan wanneer het paard de kans heeft om zich volledig vrij uit te drukken en zijn mening te uiten.

Vaak worden paarden te snel getraind zonder voldoende de kans te hebben gekregen om hun mens écht te leren kennen, zonder de tijd te hebben genomen om een relatie op te bouwen.  En dat is voor paarden, als kuddier, nu net zo belangrijk!

Wanneer je de tijd neemt om in vrijheid met je paard om te gaan en daarbij in te spelen op zijn natuurlijke gedrag en dit bovendien doet op een vriendelijke manier, dan zal de band met je paard sterker dan ooit worden.  En dat niet alleen: alle training die je nadien met je paard zal doen zal plezieriger en vlotter verlopen voor beiden!

Het vrije werk communiceren met paardenHet is uiterst belangrijk om te werken vanuit een warme intentie, met een groot inlevingsvermogen, een positieve ingesteldheid. Maar het is ook heel belangrijk om geen tijdsdruk te ervaren.

Tijdens Het Vrije Werk neem je net de tijd om elkaar beter te leren kennen!

Paarden zijn van nature nieuwsgierige wezens en als je hen de kans geeft om deze eigenschap te tonen dan zal daaruit vertrouwen en vriendschap groeien.

Maar dat niet alleen: in vrijheid kunnen we ook werken aan dominant gedrag (als dat er is) en leer je je leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen!

Als het paard merkt dat jij natuurlijk leiderschap* kan neerzetten, maw dat jij gegrond blijft, rustig en vriendelijk assertief in elke situatie, dan zal zijn vertrouwen in jou nog meer groeien!

Het Vrije Werk is de eerste én belangrijkste stap naar connectie en partnerschap met je paard!

* Horsefulness Training gebruikt de term “natuurlijk leiderschap” om er de nadruk op te leggen dat er wordt ingespeeld op de natuur van het paard en rekening wordt gehouden met de natuurlijke behoeften van het paard.  Hiervoor moet je de psychologie van het paard begrijpen en alles vanuit het oogpunt van het paard bekijken.  Dat maakt leiderschap natuurlijk. Methodes die gebaseerd zijn op angst en intimidatie zullen het paard misschien wel kunnen laten gehoorzamen, maar het vertrouwen is er niet.  Je zet pas echt natuurlijk leiderschap neer wanneer het paard je volgt vanuit vertrouwen en niet vanuit dwang.  Daarom werk ik niet, althans niet in het begin,  in een round-pen of picadeiro omdat het paard  niet ver genoeg van me weg kan gaan wanneer het daar de behoefte toe voelt.  Wanneer het vertrouwen en de vriendschap heel sterk is kan het wel voor bepaalde oefeningen, maar het is niet noodzakelijk!

Laat een reactie achter via Facebook

Comment Section

7 reacties op “Het Vrije Werk


Door Van Nuffel Rik op 28 mei 2012

Bekeek voorheen al het ‘kwetsbare’ teamwerk in de ‘open
ruimte’ van Ulysse en Karine.Wat zouden we er als mens meer mogen van willen verwachten … een droom, die werkelijkheid kan worden als we er de nodige tijd en ruimte aan geven!Volgde vroeger reeds de halfjaar- lijkse cursus ‘van leiden tot rijden’…hélemaal in de lijn van dit ‘vrije werk’ herinner ik me dat vertrouwvol en geduldig omgaan van Karine met ons én
onze jonge paarden…ook wij -mijn Ringo en ikzelf- volgen mekaar van harte, met dank aan de ‘warme kleuren
van Horsefulness’!
Rik


Door Dinka van der Kolk op 19 september 2012

wat een prachtig plaatje geeft dit… dit is echt leiderschap. een paard dan bij je wil zijn ipv gedwongen wordt bij je te blijven!


Door wendy op 24 september 2012

Hoi Karine!

Ik ben zeker een voorstander van in vrijheid te werken met je paard,nu ik heb een zwaar getraumatiseerde arabier en heb heel veel oefeningen in vrijheid met hem gedaan maar toen we aan het opstappen (trauma) kwamen zijn we met de longe begonnen voor mijn veiligheid en wat ik merk is dat hij wel op 1 of andere manier rustiger was omdat iemand de longe vast hield,en bij mij komt dit over dat je hem een handje geeft en hem zegt van het is allemaal ok…nu na verloop van tijd zal ik wel alleen op hem moeten kunnen stappen maar is het niet zo dat het wat van paard tot paard afhangt om sommige oefeningen in vrijheid te doen en sommige niet om hun een vertrouwen te geven? (reactie 1) 😉


Door Karine Vandenborre op 25 september 2012

Bij het werken in vrijheid versta ik het doen van oefeningen waarbij we zelf op de grond blijven staan en dus niet van plan zijn om te gaan rijden, maar enkel werken aan de band. Daar zijn de 8 connectie-oefeningen voor. Van zodra je je paard opzadelt en wil gaan rijden ben je eigenlijk al met iets anders bezig. En als het daarbij nodig is dat je paard steun krijgt van een tweede persoon dan kan dat uiteraard! Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het paard uiteindelijk die steun niet meer nodig heeft, maar daar neem je gewoon de tijd voor die nodig is. Als het paard een ernstig trauma heeft opgelopen dan kan daar een hele tijd overgaan. Het is belangrijk dat je je eigen intuïtie gebruikt, zoals jij gedaan hebt. Jij voelt aan dat het paard nu nog niet los van de longe kan en zolang je dat gevoel hebt dan moet je daar naar luisteren. Beter te lang aan de longe dan te vroeg de longe eraf halen en dan merken dat het een slecht idee was…


Door Anne Hagenaars op 4 januari 2013

Ik speel en werk met mijn paard al jaren op deze manier. In eerste instantie om elkaar te leren kennen en een band op te bouwen. Nu ook om bepaalde oefeningen te doen die daarna onder het zadel toegepast kunnen worden, zoals allerlei overgangen in tempo. Het laatste wat we oefenen is van halt in galop en terug naar halt. Hier wordt ze erg enthousiast van en speels waar ik ook ontzettend van geniet. Het “werken” in vrijheid is ontzettend leuk en geeft veel voldoening en kan je zelfs een aanzet geven voor nieuwe oefeningen onder het zadel op een ongedwongen manier. Ik wil het iedereen van harte aanbevelen.


Door Connie op 25 februari 2015

Ha Karine,
Ik ben bezig om je training toe te passen, heel leerzaam en ook leuk om te doen ! Nu heb ik een vraag..
Als ik met mijn jonge paard van 4 jaar naar het weiland loop, aangelijnd, dan kan zijn aandacht soms heel sterk naar bijv. de schapen van de buurman gaan… hij is dan totaal niet meer op mij gefocused..
Wat doe ik in zo’n moment, zonder dat hij onrustig wordt.
moet ik er juist voor zorgen dat hij zijn aandacht op mijn vestigd dmv de lijn.
Moet ik hem geruststellen in dat wat hij spannend vind,
moet ik het spannende negeren en gewoon doorlopen, hem meetrekkende..
ik twijfel een beetje wat wijsheid is..
Het is een paard waarbij ik sowieso duidelijk mijn grenzen moet aangeven, omdat hij nog teweinig respect voor mij heeft.. vooral als iets spannend is…
graag hoor ik je reactie.
Alvast dank, Connie


Door Karine Vandenborre op 19 maart 2015

Dag Connie, het is moeilijk om je hier raad in te geven als ik het zelf niet zie. Er kunnen verschillende redenen zijn en verschillende oplossingen. sowieso is Het Vrije Werk en basis grondwerk noodzakelijk om een communicatie op te bouwen met het paard zodat we in moeilijke situaties kunnen communiceren met het paard om het paard op die manier rustiger, aandachtiger, … te maken. Ik zou je aanraden om les te volgen.

Plaats een reactie


*