Horsemanship is méér dan "Natural Horsemanship"

Horsemanship betekent “de kunst om met paarden om te gaan”.  

De meeste mensen linken dit meteen aan “natural horsemanship”, maar het is echt wel meer dan dat.  Niet elke “NH”-trainer is een goede trainer en niet elke goede trainer is een NH-trainer…

Wat wél waar is, is dat een goede horseman een hele goede paardentrainer is, die de kunst beheerst om op zo een manier met een paard om te gaan en te trainen zonder dat het paard in verzet gaat, pijn heeft, teveel stress heeft, dwang ervaart, …

Een echte horseman is bovendien niet alleen gericht op resultaten maar houdt ook het paard zelf in gedachten!   Hij laat het paard nog paard zijn.  

“Het innerlijke paard”

Een goed horseman werkt met het “innerlijke paard” en houdt dus rekening met de gevoelens en emoties van het paard.   Hij/zij observeert heel goed wat een paard wel of niet aankan.  

Er wordt rekening gehouden met elk aspect van het paard: het fysieke, het mentale, het emotionele en zelfs het spirituele. Dit klinkt misschien wat zweverig maar dat is het  helemaal niet.   Het spirituele deel in elk paard, hun “spirit” wil ook ruimte hebben en levendig blijven: zichzelf kunnen zijn, een taak hebben in het leven die bij hen past, hun intuïtie kunnen en mogen aanspreken, …

Horsemanship & Mindfulness

Goed horsemanship is in het hier en nu kunnen blijven..   Daarom noem ik het ook wel “Mindful Horsemanship”, afgeleid van “Mindfulness”.  Een mindful horse(wo)man oordeelt niet over het paard, hij/zij kleeft er geen etiketje op.    Hij/zij kan verwachtingen loslaten zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen.

Een mindful horseman kan zijn eigen ego aan de kant zetten, en zet het paard voorop.  

Zachtheid, vriendelijke assertiviteit, rust, respect en zelfvertrouwen zijn de eigenschappen van een goede trainer/ruiter.  

Vertrouwen en respect.

(Mindful) Horsemanship is werken met het volste respect voor het paard, rekening houdend met hun natuurlijke eigenschappen en behoeftes .   Er wordt geen dwang gebruikt en geen straf.   Er wordt wel op vertrouwen gewerkt, het paard de tijd geven, het paard de kans geven om mee te denken en  samen te werken.  

Een robot of een wezen met zelfexpressie?

Hij wil te allen tijde voorkomen dat het paard gaat functioneren als een “robot”, verstand op nul en lijdzaam gehoorzamen om het ego van een trainer/ruiter te voeden.

Nee, een mindful horseman beschouwt zijn paard als een zelfdenkend wezen dat zelf beslissingen kan nemen.Hij wil het vuur in het paard brandend houden en geeft het paard altijd de kans om zijn mening te uiten.  

Hij staat open voor de mening van het paard en wil leren van wat het paard hem te vertellen heeft.

Horsemanship is zelfontwikkeling!

Om alles hierboven te kunnen moet een horseman heel bewust zijn van zijn eigen ingesteldheid, zijn manier van zijn, denken en handelen. Hij zal voortdurend zichzelf in vraag moeten stellen en ook in elk aspect van zijn leven moeten blijven ontwikkelen.   Dan pas ben je een “mindful” horseman.

Horsemanship is net als dansen!

Horsemanship is de kunst om samen te zijn, samen te werken, samen te bewegen, net zoals bij een dans, waarbij beide partners er plezier aan hebben en waarbij beide partners evenwaardig zijn.   Want ze zijn alletwee even belangrijk en even hard nodig om de dans te kunnen uitvoeren!