Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Over Karine Vandenborre

Hoe jij ook de problemen met je paard kan overwinnen

  • Jouw paard is opdringerig, vertoont dominant of defensief gedrag zoals bijten of stampen. Je weet dat je dit echt moet gaan oplossen. Maar, de vraag is: Hoe? Hoe kan je dit oplossen op een respectvolle en paardvriendelijke manier?
  • Je hebt al zoveel gedaan om je paard te helpen, maar je paard blijft angstig, in zich zelf gekeerd, zenuwachtig of onzeker. Je wil een manier vinden om je paard te helpen zodat hij opnieuw echt gelukkig kan worden en kan genieten van het samen zijn met jou.
  • Als je je paard aan het trainen bent vanop de grond of in het zadel, dan ben jij aan het zwoegen en zweten, maar je paard reageert bijna niet op je hulpen, of hij reageert helemaal anders dan je zou willen. Sommige mensen zeggen dat hij “koppig” is en dat je hem best wat harder zou aanpakken en duidelijk maken wie de baas is. Maar, dat heeft enkel het tegengestelde effect…
  • Je hebt al gehoord over connectie en balans, zowel in de relatie met je paard als tijdens de training (op de grond en in het zadel) maar wat je nu ervaart is precies het omgekeerde…

Als jij ook 1 of meerdere van deze problemen ervaart met je paard, lees dan vooral verder.

Frustratie en niet meer weten wat te doen.

Het spreekt vanzelf dat al hetgeen hierboven je een triest gevoel kan geven, je onzeker of zelfs gefrustreerd, geïrriteerd of boos kan maken. Je hebt al zoveel geprobeerd en nu weet je niet meer wat je nog zou kunnen doen om weer plezier te ervaren en vooruitgang te maken met je paard. Misschien heb je er zelfs al aan gedacht om je paard te verkopen terwijl je dat eigenlijk niet wil…

Ik wil dat je weet dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn! We hebben allemaal paarden omdat we van hen houden. Als je van paarden houdt, dan is dat een “microbe” voor het leven. Het kan niet zijn dat iets waar je zo van houdt en gepassioneerd door bent je een slecht gevoel en zorgen geeft. Omgaan en trainen met je paard zou leuk en ontspannend moeten zijn.

In al de jaren dat ik aan het werk ben als instructeur en trainer van paarden heb ik ontdekt dat elk paard weer vol zelfvertrouwen kan zijn, in balans en gemotiveerd om samen te werken.  Dat het mogelijk is om met elk paard een connectie op te bouwen en dat zowel op de grond als in het zadel. Zelfs de paarden die de stempel van “probleempaard” op zich kregen gedrukt. Omgaan en trainen met je paard kan opnieuw iets worden waar je naar uitkijkt met plezier en positiviteit! En ik kan je daar bij helpen.

Karine Vandenborre

professional-horse-trainer-karine-vandenborre

Mijn naam is Karine Vandenborre (1977) en ik woon in België.
Ik ben full-time paardentrainer en instructeur sinds 1995.  Mijn expertise ligt bij het oplossen van relatieproblemen tussen mensen en paarden en trainingproblemen.

Sinds ik op mijn 18de full-time professioneel met paarden begon te werken heb ik mezelf ondergedompeld in het gedrag van paarden en hoe je met hen kan communiceren zodat ze je begrijpen, vertrouwen en respecteren.

Ik sta bekend voor mijn paardvriendelijke omgang en training van getraumatiseerde paarden die hun vertrouwen in de mens zijn kwijtgeraakt en daarom extreem angstig zijn of defensief gedrag vertonen. Met deze paarden werk ik in vrijheid en geef hen op die manier hun eigenwaarde, zelfvertrouwen en hun vertrouwen in de mens terug.

half-pass-trotSinds 2005 begon ik me ook te specialiseren in het bitloos trainen en rijden van paarden.

Ik bestudeerde veel verschillende systemen van trainen en rijden, zowel de klassieke als de meer “natuurlijke”. Dat, in combinatie met eigen inzichten en ervaringen opgedaan in de dagelijkse praktijk, zorgde voor het ontstaan van het Horsefulness Training systeem. Het is een heel effectieve en dynamisch manier van paarden trainen op de grond en in het zadel. En belangrijk, het is voor heel paardvriendelijk.

Alles gebeurd met het hoogste respect voor het paard = zonder dwang en zonder straffen.

Het is mijn missie om mensen te helpen in harmonie te zijn met hun paard!

Dat is de reden waarom ik op deze website zoveel mogelijk informatie wil delen over het omgaan en trainen van paarden volgens Horsefulness Training. Op die manier kan jij ook ontdekken hoe Horsefulness Training ervoor kan zorgen dat zowel jijzelf als jouw paard zelfzeker en in connectie kan zijn, zowel in vrijheid, in grondwerk als tijdens het rijden.

Daarnaast leid ik ook mensen op die Horsefulness Instructeur/Trainer willen worden. Zodat zij ook op hun beurt ” de boodschap” helpen verspreiden en paarden en hun mensen kunnen helpen.

Ben je benieuwd naar meer of wil je graag de eerste stap zetten? Dan heb ik 2 gratis e-books voor je waarin je meer leert over Horsefulness Training en hoe je de relatie met je paard een boost kan geven.
Je kan ze hier downloaden.

Media

Gedurende verschillende jaren schreef ik artikelen en beantwoorde lezersvragen
voor 1 van Vlaanderens en Nederlands’ grootste paardenmagazine: CAP

horse magazine CAP

 

 

 

 

Laat een reactie achter via Facebook

Comment Section

36 reacties op “Over Karine Vandenborre


Door karina op 26 december 2011

toffe site, goeie basis uitleg, best interessant om je meer in te verdiepen.
zeer benieuwd naar het boek!
afstand Limburg is wat ver, dus qua lessen zal het al meteen weekend / week training moeten worden…
veel succes nog met je positieve werk!


Door karine op 14 september 2012

Hallo Karina, ondertussen kan je ook online lessen volgen! Kijk maar even bij de knop Horsefulness Academy. Het is een goede oplossing om de afstand te overbruggen! Karine


Door Ilena op 28 mei 2013

Hoi Karine, ik heb een vraag.
Ik heb een draversruin staan van pas 7 jaar oud.
Hij is niet zo goed opgeleerd, hij kent redelijk wat dingen, maar hij is nog niet defig doorgereden. Nu staat hij sinds december stil. Vorige week begonnen met longeren, borstelen, en opzadelen. De eerste dag was dat een ramp… De keer erop ging het vlot, bleef hij braaf, maar hij wou niet draven opgezadeld aan de longe…
Zou jij me misschien een soort van hulpschema kunnen geven, om hem terug in te werken voor echte bosritten terug? Hij heeft ene verleden van mishandeling gekerft staan, maar ondanks dat allemaal, is hij echt enorm lief, en kan hij d emens toch nog vertrouwen…
Mijn e-mail: ilenat@hotmail.com
Hartelijk bedankt!


Door Karine Vandenborre op 29 mei 2013

Hallo Ilena, het is natuurlijk moeilijk voor mij om jouw een trainingsschema te geven, omdat ik niet zelf zie wat er precies meespeelt. Ik denk dat je voor zo’n probleem (dat je paard niet vooruit wil aan de longe) je best begeleiding zoekt, omdat dit gewoonweg onmogelijk is om daar via mail oplossingen voor te geven. Veel kans natuurlijk dat hij last heeft van zijn natuurlijke scheefheid, maar ook veel kans dat er nog andere zaken ook meespelen. Elk paard heeft een individuele aanpak nodig, dus daarom raad ik je aan om enkele lessen te volgen.


Door kristine op 12 september 2013

Dag Karine,

Ik heb een vraagje over gedrag. Over 3 weken heb ik een nieuw paardje bijgekocht. Ik heb een merrie van 9 jaar. En de nieuwe is een ruin van 2jaar en 5 maanden.
Hij is over 4 maanden gecastreerd bij de vorige eigenaar en tevens ook de fokker. Een heel lief paard!
Mijn merrie is heel dominant en zeer streng tegenover hem. Ze bijt ernaar en jaagt hem constant weg uit haar persoonlijke ruimte.
Ook in de stal mag hij niet binnen.
We hebben nu een tweede stal voorzien voor de nieuwe en hij durft er niet in te gaan uit schrik voor de merrie.
Hij is nu een volle 3 weken bij ons en dit gedrag is nog steeds hetzelfde als de eerste dagen.
Zou daar nog verandering in komen of moet er eentje weg? En probeer ik hen te scheiden, dan kunnen ze niet zonder elkaar.
Hoe pak ik dit aan? Ik weet er echt geen raad mee en het is echt zielig hoe zij hem behandeld.
Op zijn achterhand heeft hij al verschillende bijt wonden.
Kun jij me raad geven?

Vriendelijke groeten,
Kristine.


Door Karine Vandenborre op 13 september 2013

Het zou kunnen dat je gewoon wat geduld moet hebben en dat het dan wel in orde komt. Zorg er alleszins voor dat de weide groot genoeg is, want soms krijg je dat gedrag in te kleine paddocks of weides en niet als het gebied waar ze samen op lopen groot genoeg is. Geef ze hooi en leg de hopen heel ver van elkaar. Zodat ze op hun gemak kunnen eten. Leg de hopen stelselmatig dichter bij elkaar. Op die manier leren de paarden toch wat meer in elkaars ruimte te zijn, zonder dat het ene paard zich te dominant gaat gedragen en het andere paard leert om vertrouwen te hebben. Doe zoveel mogelijk met de paarden samen. Het zal gewoon tijd nodig hebben. Heel soms komen paarden gewoonweg niet overeen, en moet je er andere paarden bij zetten, zodat ze elk hun maatje hebben ipv alleen maar elkaar.


Door karin op 18 mei 2014

hallo ik heb groot probleem heb een twee paardstrailer paard gaat er heel goed op stang gaat goed en dan de klep ……begint te steigeren blijven rustig tegen hem praten is weer kalm staat rustig dan voorzichtig klep open steigert en springt over stang slaat helemaal door paard hebben we vanaf veulen dus niks mee gebeurd verder hebben hem alle tijd gegeven om rustig de trailer op te gaan en hem te verkennen weet jij raad vrgr karin


Door Ursula Hamerling op 31 juli 2014

Hoi karine

Met veel plezier zijn mijn dochter en ik bezig met de online cursus in connectie met je paard.

Wij hebben alleen een andere vraag en wij hopen dat je ons hiermee kunt helpen.
Onze pony van 16 jaar is erg bang voor de dierenarts, hij is bijna niet te behandelen, zelfs als hij verdoofd is wil hij niet behandeld worden. Heb ji misschien tips of hoe je via grondwerk zijn angst kan wegnemen.

Graag hoor ik van je,

Met vriendelijke groet

Ursula en Lisa Hamerling


Door yoni op 21 november 2014

Hallo,
Ik heb een vraag mijn paard is heel dominant.
Nu moet ik veel meer met hem wandelen aan de hand wegens een peesblessuur.
Nu is dit een heel opgaven hij wil me heel de tijd bijten,wegspringen rond mijn trippelen als ik zijn touw korter neem is dit allemaal veel erger dit is niet meer te doen.
heb je misschien tips?
alvast bedankt


Door Karine Vandenborre op 12 januari 2015

De connectie-oefeningen doen en veel grondwerk is hier de oplossing uiteraard. Natuurlijk is het wel moeilijk om daar nu mee te beginnen, daar jouw paard niet vrij mag bewegen. Het is belangrijk dat je zodra het paard beter is, daar wel mee aan de slag gaat.


Door Dirk op 12 maart 2015

toffe site Karine, ik ga hier veel van opsteken. 🙂 Zeker nu ik mijn eigen paard gekocht heb en al de “knopjes” wil ontdekken op een respectvolle stress vrije manier.

Mijn paard is 12 jaar oud en in mijn ogen een super beestje. kheb gehoord dat ie nog vroeger western gereden heeft en hij kan heel veel. Hij is echt braaf en betrouwbaar en zalig om te rijden. Hij heeft 1 raar punt en dat is dat ie plots zijn kop naar “buiten” gooit en zijwaarts naar het midden van de piste loopt. Eerst dacht ik dat het aan mij lag met dat ik nog niet zo lang rij en misschien iets verkeerd doe… maar hij doet het ook met mij dochter en met een vriendin die heel goed kan rijden. Echter zij krijgen hem sneller dan ik terug op de hoefslag…
Het viel me ook op dat ie dat (bij mij) steeds deed als we bvb per 1 moeten galoperen vanaf de kop van de groep langs de hoefslag tot aan de staart van de groep… Steeds als er maar 1 paar meer voor hem is deed ie dat…
en “toevallig” of niet is het meestal als je op de rechterhand rijdt….

Nu, ik vroeg me af waarom ie dit doet… het is geen manier van “stout” zijn of mij “testen”.. dar is ie veel te braaf voor. Ik wil er ook niet op slaan of aan trekken want blijkbaar is dit iets wat ie vroeger opgepakt heeft of geleerd heeft… dus ik wil hem ook niet straffen…

maar deze avond “denk” ik dat ik het gevonden heb… terug na +/- 3 kwartier les begon ie dom te doen. de eerste drie kwartier gingen perfect en toen wou is konstant naar de midden. Ik kreeg hem niet meer o de hoefslag. Ik merkte ook dat ie enorm stond te pompen, niettegenstaande de les redelijk rustig was. mijn dochter probeerde toen maar verder dan 1 ronde op de hoefslag is ze ook niet geraakt en stond ze opnieuw in de midden… en toen begon ie te plassen… als ie klaar was met plassen was ook het “pompen” gedaan en reed ie weer normaal als ervoor…

zou dat kunnen dat ie zo naar de midden loopt om te plassen? kun je dat afleren? of kun je hem leren plassen voor de les? Ik vind ook dat ie heel veel plast eigenlijk…

mvg
Dirk


Door Dirk op 14 maart 2015

Hoi,

Bij nader inzien loopt ie toch niet oncontroleerbaar naar de midden om te plassen… tmoet toeval geweest zijn?! In elk geval weel ik niet waaraan het ligt … en het valt me ook op dat ie dat meestal doet net voor we moeten galoperen op de linkerhand??

mvg
Dirk


Door Karine Vandenborre op 19 maart 2015

Het zou kunnen dat je paard weet dat als hij plast hij dan even niet verder moet doen met de oefeningen. Hij kan die associatie gaan leggen zijn omdat hij eens geplast heeft tijdens een training en dan dus merkte dat hij terzelfdertijd kan uitrusten. Je zegt dat hij het meestal doet als je wil galopperen op de linkerhand. Veel paarden hebben een richting waar ze beter in kunnen galopperen en waar ze minder goed kunnen galopperen (ze verliezen hun balans en dat vinden ze niet fijn uiteraard, het kan ook zijn dat ze last hebben van iets op 1 kant. Dit heeft te maken met de natuurlijke voorkeurshouding en natuurlijke asymmetrie in een paardenlichaam). Dus de oplossing ligt hier volgens mij in het gymnastiseren van je paard, zodat hij geen last ondervindt van het rijden en graag beweegt op beide kanten.


Door Dirk op 19 mei 2015

Bedankt voor je antwoord,

Ik heb het probleem nog steeds…. dat telkens we gaan per 1 gaan galoperen op de linkerhand, dat net voor het aan hem is (lees : er is nog 1 paard voor hem) dat ie “over zijn rechterschouder kijkt zodat de teugels helemaal slap hangen en geen contact meer hebben en dat ie dan zijwaarts naar het midden van de piste begint te gaan….

Er zijn er die zeggen dat hij tandpijn zou hebben… maar dan zou ik dat verwachten in draf.
Er zijn er die zeggen dat ie met mijn voeten wil spelen, maar dat denk ik niet want hij is heel eerlijk en doet het zo consequent dat het precies is alsof ie dat vroeger aangeleerd werd…
Er zijn er die beweren dat dit mogelijks kan voortkomen uit zijn verleden omdat hij Western zou geleerd zijn… maar nu heb ik met iemand gesproken die western rijdt, en dat gedrag is hem totaal vreemd.. er is nergens een ofening of iets waarbij hij iets dergelijks zou leren…

Er zij er die zeggen dat het is omdat het zijn slechte kant is… een beetje zoals jij aanhaalt… maar hoe gymnasticeer je je paard? hoe begin je daaraan,en eerst en vooral hoe kan ik zeker weten dat het daar aan ligt…?

ivm met het plassen heb ik nu ondervonden dat als ie moet plassen dat ie begint te “trippelen en schuin te lopen”

Heel graag zou ik je eens persoonlijk kunnen spreken, al was het maar 10 minuutjes , om te zien hoe en met welke tips ik (of wij) dit kunnen oplossen

Alvast bedankt!
mvg
Dirk


Door Karine Vandenborre op 29 mei 2015

Dag Dirk, om je echt te kunnen helpen moet ik dit zelf kunnen zien. Waar woon je precies?


Door Dirk op 5 juni 2015

Dag Karine,

Ik woon in Kuurne. dat is ongeveer 15 minuutjes rijden van waregem naar Kuurne.
Je mag me ook mailen op mijn emailadres: dirk.van.hecke@gmail.com
of je mag me ook bellen of sms-sen om mijn gsm: 0475 931208

Gisteren heb ik ondervonden dat als ie dat “trekje” krijgt dat ik met mijn teugels richting zijn oren te brengen dat ie al terug sneller de juiste kant opgaat, maar dan moet ik dit snel terug oppakken of hij is “weg” met mij 🙂

volgens sommigen moet ik hem meer eens straffen als ie dom doet… maar ik denk niet dat dit de oplossing is…. volgens mij is dit iets wat ie vroeger geleerd heeft of opgepakt heeft… Ik denk vooral dat ik iets verkeerd vraag of dat hij iets assosieerts met vroeger. Ik wil dit niet met een zweep afleren, Ik wil eerder ontdekken waarom hij dit doet en dan iets anders aanleren of zo?

maar goed .. Ik moet nog heel veel leren en ik denk dat jij wel een pak tips voor me hebt die nuttig kunnen zijn.

Alvast bedankt om dit te willen komen bekijken…

mvg
Dirk


Door Karine Vandenborre op 24 juni 2015

Dag Dirk, ik kan komen na 15 augustus (ik ben in frankrijk tot de 18de juli en daarna heel druk tem 15 aug). Het beste is dat jij ons mailt als je een afspraak wil, info@horsefulness.be
wil je graag eerder les, dan raad ik je aan om een afspraak te maken met Lieselot Czvek. (ze staat op de instructeurslijst)


Door Brigitte op 18 maart 2015

Beste Karine,

Hebben jullie ook gewone boeken? ik heb het niet zo voor de e-books 🙂

Bedankt.
Brigitte


Door Karine Vandenborre op 19 maart 2015

Nee, nog niet. De ebooks kan je ook uitprinten en in een map steken. Dan kan je die gezellig in je zetel lezen 😉 (Ik hou er ook niet zo van om boeken te lezen op mijn scherm, dus ik los dat op door ze uit te printen).


Door Marieke op 18 april 2015

hoi Karine,
Ik rijd op een manege. Op een lijst kan je dan zien op wie je rijd. Meestal rijd je iedere keer op een ander paard of pony. Heeft u misschien nog tips om te zorgen dat het paard of de pony op wie je rijd, vertrouwen in jou heeft en je ziet als een leider maar ook als vriend en zodat je kan zorgen dat het rijden beter gaat?
Groetjes Marieke.


Door Karine Vandenborre op 1 mei 2015

Ook met een manegepaard/huurpaard kan je een band opbouwen door tijd te besteden aan de connectie-oefeningen. Als het altijd een ander paard is, dan start je best zo’n half uurtje op voorhand, dus een half uur voor de les, met Samen Zijn in de stal of paddock/weide, een beetje groomen (als het paard dat leuk vindt), rondwandelen met het paard, enz. Dus tijd doorbrengen met het paard zonder dat het getraind wordt, moet “werken”. Grazen aan de hand is ook een goed idee. Zelf zorgen dat je heel rustig en met een liefdevolle intentie met het paard omgaat is het allerbelangrijkste!


Door Maryline op 14 mei 2015

Dag Karine,
Ik vind paarden heel erg leuk maar ik kan ze maar 2 uurtjes per week zien.
Niet lang geleden heb ik ontdekt dat er dicht bij mij thuis een paard staat.
Ik ga er zoveel mogelijk naartoe 3 à 4 keer per week.
Het paard staat in een wei meestal aai ik hem dan en blijf ik ongeveer 30 minuten.
Soms volgt hij mij ook.
Ik wou vragen of het mogelijk was om een band te bouwen met een paard dat in de wei staat (ik mag niet in de wei).
En hoe kan je eigenlijk zien of een paard je leuk vind?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groeten


Door Karine Vandenborre op 29 mei 2015

Ja inderdaad, je kan een sterke band opbouwen met een paard dat in een weide staat. Als het paard jou leuk vindt, zal het graag naar je toe komen en even bij je blijven en daarbij zacht en ontspannen zijn. Het ruikt aan jou en laat zich aanraken.Door Koda op 25 mei 2015

Beste Karine,
Ik heb sinds kort een eigen paardje.
Ik heb al eens wat oefeningen op de grond geprobeerd en daar reageert ze vrij goed op.
Maar ik vind dat haar aandacht nog te weinig bij mij gevestigd is…
Ze kijkt rond, blijft koppig stilstaan als ze iets ziet en soms is haar aandacht helemaal verdwenen. Ook als ik haar laat lopen rond mij met haar halster durf ze opeens stilstaan, kijk ze naar mij en snuift ze. Ikzelf snap deze signalen nog niet zo goed… We leren elkaar nog kennen maar hebt u soms nog tips? Ze is nog vrij jong dus misschien ligt het hier ook een beetje aan?
Alvast bedankt


Door Karine Vandenborre op 29 mei 2015

Het is belangrijk dat je elkaar eerst goed leert kennen, volgens mij lukt dat het beste door veel tijd met haar door te brengen zonder dat je haar iets vraagt. De eerste oefeningen uit Het Vrije Werk zijn daarvoor heel goed. Je moet ook een gemeenschappelijke taal ontwikkelen, tevens in vrijheid. Obeserveer haar ook veel in de weide, daar leer je ook van. Als de connectie goed is, dan is het belangrijk dat je haar via grondwerk leert om te gaan met de mensenwereld. Het lijkt mij vooral, als ik je bericht lees, dat ze meer vertrouwen nodig heeft nl in de mensenwereld en misschien ook in jou. Geef haar daar alle tijd voor door regelmatig met haar bezig te zijn. Regelmaat is heel belangrijk. Liever elke dag een kwartiertje dan slechts 1 keer een uur per week. Ik zou je ook aanraden om hulp te zoeken bij iemand die bij je thuis komt en je helpt met je paard. Op die manier leer je op een opbouwende manier met je merrie omgaan.


Door Anne-Sophie op 25 mei 2015

Dag Karine!
Allereerst wil ik zeggen dat ik jouw trainingsmethode alvast geweldig vin (van wat ik er tot nu toe van weet 🙂 ) Helaas moet ik toegeven, dat ik mijn paard het laatste jaar niet juist heb behandeld… Ik heb altijd geleerd te straffen als iets niet goed gaat van mijn lesgever…
Nu heb ik de laatste tijd geen lesgever meer, en ben ik meer op mijn paard gaan letten. Ik heb ontdekt dat hij vaak bang is, en dat hij soms zelf bang is van mij. Dit vind ik niet onbegrijpelijk, na al die straffen die ik hem tot een tijd geleden gaf. Waar ik trouwens zeer veel spijt van heb…
Ik wilde graag beginnen aan het vrije werk, maar vind het wel spannend om te beginnen aan een totaal andere methode!

Maar waar ik nu al nachten lang van wakker lig, zal mijn paardje mij vergeven? 🙁

Alvast bedankt!


Door Karine Vandenborre op 29 mei 2015

Een paard onthoudt natuurlijk wel heel goed, maar het goede is dat ze ook vergevingsgezind zijn! Dus ik ben ervan overtuigd, dat als je het vanaf nu anders doet, het paard weer meer vertrouwen in je zal krijgen en dat zijn angst zal verminderen. Ik raad je aan om inderdaad in vrijheid te beginnen met de 8 connectie-oefeningen. Die zijn schitterend voor paarden met angst! Ze zijn in eerste instantie nl gegroeid en ontwikkeld door mijn werk met angstige en getraumatiseerde paarden. Ik vind het alvast heel erg sterk van jou dat jij hier toegeeft dat jij je paard gestraft hebt waardoor het nu bang is. Veel mensen durven dat niet toe te geven, maar volgens mij is dit de eerste stap om echt te kunnen veranderen! Dus je zal zeker slagen!


Door els goormans op 7 maart 2016

beste karine, ik heb de 2 e – books gelezen en wil er snel, heel snel mee aan de slag, waar kan ik jou lessen kopen, ik wil ineens het juiste doen zodat ik geen verkeerde dingen aanleer of juist het vertrouwen verlies, kan je me een site doorgeven om deze te bestellen en waar vind ik cursussen die ik mee kan komen volgen, we wonen in de ardennen waarschijnlijk niet bij je in de buurt maar dat maakt niet uit. bedankt alvast


Door Clo De Vidts op 3 september 2016

Mijn zus is paardenliefhebster doet ook aan jumping. Laatst is ze zwaar toegetakeld door haar paard. Na een sprong heeft hij haar letterlijk tegen de reling geplet resultaat: 4 gebroken ribben ,2 gebroken wervels klaplong scheur in naar bekken. Ze is nu pas uit IC .
Waarom doet een paard zoiets, is dat bewust of heeft hij pijn. Ik dacht dat paard en ruiter maatjes waren Laat aub iets weten groeten Clo


Door Karine op 28 oktober 2016

Een paard zal zelden opzettelijk iemand pijn doen. En als het gebeurt, dan heeft het vaak te maken met zelfbehoud, dus het paard voelt de nood zichzelf te verdedigen. In het geval van een ruiter op het paard, is de kans dus inderdaad heel groot dat het paard ergens pijn had, of dat het paard angst had. Het is belangrijk dat je zus, of de mensen die het paard trainen, gaan kijken hoe het paard zich voelt, in de training en tijdens de competitie. Vaak staan paarden onder veel stress als ze op wedstrijd gaan. Er zijn daar zoveel indrukken, vaak heel veel situaties die voor het paard moeilijk zijn, angst opwekken. Daar moet je rekening mee houden. Kan het paard dat wel aan?
En ook gaan kijken natuurlijk hoe het lichamelijk is met het paard: heeft het pijn of ongemak. Is het springen wel haalbaar voor het paard zonder pijn? (soms hebben springpaarden bv kissing spines, en dat doet vooral pijn na de sprong, bij het landen, dan kunnen paarden na de landing door de pijn boos of angstig reageren).
Als je paarden traint/rijdt, moet je er altijd vanuit gaan dat een paard niet iets doet om mensen bewust pijn te doen. Als het ergens verkeerd loopt dien je dus vooral naar jezelf als trainer/ruiter te kijken: wat kan ik -beter- doen, of anders doen om het paard te helpen zich goed te voelen, mij en de training te vertrouwen, gelukkig en gezond te zijn.


Door Nathalie op 9 mei 2017

Dag Karine,
een jaar geleden kochten we een 9-jarige ruin. Merens met warmbloed. Alles ging goed tot vorig jaar in september. Ik ben in de les van hem gebokt geweest en brak mijn sleutelbeen en een rib. Door de operatie die volgde kon ik niet meer met hem rijden en ook in de manege durvden ze niet . Hij smeed er bijna iedereen af. Zodoende heeft hij een 6- tal maanden stilgestaan. In januari verhuisde ik hem naar onze weide en kort daarna met hem grondwerk begonnen. Dat lukte vrij goed en eind maart deed ik mijn eerste voorzichtige wandeling met hem. Het is met vallen en opstaan tot zondag jl. Het longeerwerk viel naar ons kunnen redelijk mee maar hij had gedurende dat half uurtje steeds de buren in de gaten. Daarna wou ik hem als beloning uitstappen aan de hand maar toen ik richting de buurman ging liep het fout. Hij kreeg schrik , spande zijn nek helemaal op en briesde meermaals als een woeste stier. Ik heb helse toeren moeten uithalen om zonder ongelukken terug op de weide te komen.
dan ben ik gekraakt… is hij echt geen paard voor mij? Is volbloed (of halfvolbloed ) dan werkelijk zo gevaarlijk? Moet ik hem wegdoen?… Ik vermoed dat deze situatie mijn fout is want sinds mijn val zag ik bijna overal een probleem.
Hopelijk kan je mij een beetje advies geven…
Alvast bedankt


Door Rien Mast op 3 januari 2018

Geachte Karine, nadat ik uw webinar had gevolgd,heb ik nog even met u ge-maild,omdat ik niet had gereageerd op uw kortings-aanbod voor de kursus Groundwork. Ik vertelde u toen dat ik vanwege mijn leeftijd(77j) niet zou deelnemen,maar liet na om ook te zeggen dat ik de laatste jaren steeds meer last heb van astma. Dit maakt het werken met mijn jonge paard steeds lastiger omdat het mij veel adem en inspanning kost. Na overleg met mijn longarts heb ik besloten om, na 50 jaar passie en plezier met paarden een punt te zetten achter mijn “horsemanship”. Het gaat me aan het hart om afscheid te nemen van het paardrijden; nog moeilijker is het afscheid van mijn paarden.Twee volbloed arabieren; een merrie van 24 jaar en een prachtige ruin die volgende maand 3 jaar wordt. Liefhebbers genoeg voor een driejarige zou je zeggen, maar zo werkt het niet bij mij. Hoe ben ik verzekerd van een goed nieuw thuis en een nieuwe baas die uitgaat van de kwaliteit van leven voor het paard en niet van eigen ambities om slechts prijzen te winnen ten koste van het paard. Daarom wend ik me tot u! Kunt u mij in kontakt brengen met een empatische,bekwame paardenvrouw/-man die Amir van mij overneemt om zijn opvoeding te voltooien en maatjes voor het leven mee te worden? De prijs die zij/hij voor hem betaalt is ondergeschikt in belangrijkheid aan de geboden kwaliteit “horsefulness” volgens uw recept. Ik zal u erg dankbaar zijn als Amir op zo’n vertrouwd adres komt. Hartelijk dank voor de moeite om mij daarbij behulpzaam te zijn. Met veel respect, Rien Mast.


Door Karine op 10 januari 2018

Dag Rien, ik heb je een mailtje gestuurd.


Door Chana op 20 mei 2018

Hallo ik heb sinds een week een paard gekocht 9jaar ruin de eerste 2 dagen was hij super lief nu heb ik de indruk dat hij bang is voor halster aan doen en in de poetsbox te zetten enz.kom ik in de stal dan word hij presies nerveus ik zou zo graag een band met hem krijgen maar weet geen raad meer…in de poetsbox is hij al 3 keer gestijgerd en losgeraakt waardoor ik nu een beetje bang heb…kan iemand me hierbij helpen en komen jullie aan huis ofz? En wat kost het aub… Mvg chana


Door Smet Linda op 17 april 2019

Munya mijn paard had zaterdag een dressuurwedstrijd dat volledig fout liep het was zo druk op de manege dat ze niet te kalmeren was ze was zo bang stijgeren, bokken en voor het minste begon ze kei hard te galopperen ze heeft haar proef niet kunnen starten omdat ze zo bang was. Munya is 11 jaar en een merrie, maar voor het minste geluid is ze bang wat kan ik doen om haar vertrouwen te geven dat ze die angsten kan overwinnen ? Vele grt Linda

Plaats een reactie


*