Laterale asymmetrie van het paard

Een eerste belangrijke natuurlijke asymmetrie van het paard is de laterale asymmetrie. Het paard buigt dan doorheen zijn lichaam beter in naar rechts of naar links.

Op de tekening zie je een paard dat makkelijker naar links inbuigt. Dit noemt men een “linksgebogen paard”. De korte en meer stijve spieren zitten aan de linkerkant van zijn lichaam. Dit is de “holle” kant. De lange en meer soepele spieren zitten aan de rechterkant van zijn lichaam. Dit is de “bolle” kant.

Symptomen van laterale asymmetrie

Een paard dat nog niet voldoende gegymnastiseerd werd, zal bepaalde symptomen laten zien. Laten we het voorbeeld nemen van een linksgebogen paard ( zoals op de tekening). Hieronder vind je enkele van de symptomen die je kan herkennen, zowel tijdens het werk aan de hand en het longeren als tijdens het rijden:

– dit paard zal op een volte naar links beter kunnen inbuigen dan op een volte naar rechts. Linksom rijden gaat in het algemeen dus gemakkelijker en met meer ontspanning.

– linksom loopt dit paard wel sneller OVER de schouder en het wil zijn volte vergroten.

– rechtsom valt dit paard sneller OP de schouder (zie foto) en het wil zijn volte verkleinen.

– in je rechterhand voel je meer tegendruk, meer gewicht dan in je linkerhand. Het is alsof het paard geen contact wil nemen met je linkerhand en teveel contact neemt op je rechterhand.

linksom plakt het paard aan de wand, het kan moeilijk zijn om van de wand af te komen.

– het zadel kan naar rechts zakken (naar de bolle kant) en jij hebt dan het gevoel dat je scheef zit. Het lijkt dan ook alsof je linkerbeugel korter is dan je rechterbeugel.

buigingswisselingen van rechts naar links gaan gemakkelijker dan buigingswisselingen van links naar rechts

– het paard kan linksom travermatig gaan bewegen

– het paard kan op een volte rechtsom gaan uitzwaaien

– het paard kan niet netjes achteruit stappen, het zal naar links stappen in het achterwaarts gaan

– …

Voor een rechtsgebogen paard geldt het omgekeerde.

Niet alle symptomen zullen even duidelijk zijn uiteraard, het ene paard is heel zichtbaar en voelbaar lateraal asymmetrisch, een ander paard toont dit minder duidelijk.

Een vaststaand feit is wel, dat je in alle gevallen hieraan zal moeten werken, want een paard trainen zonder hier iets aan te doen, zal als gevolg hebben dat het paard steeds asymmetrischer wordt omdat het paard de neiging heeft om de korte spieren nog meer aan te trekken wanneer het onnatuurlijk belast wordt. Dus zo worden die reeds kortere en stijvere spieren, nog korter en stijver en de lange en soepele spieren nog langer en soepeler en zo vererger je de laterale asymmetrie

Gymnastiserend Grondwerk als oplossing.

Laterale asymmetrie (en natuurlijke asymmetrie in het algemeen) is een spierprobleem, dus door de korte spieren eerst en vooral te laten ontspannen en van daaruit te gaan stretchen kunnen we ervoor zorgen dat er lateraal meer balans komt. Ontspanning is dus een eerste vereiste indien je dit goed wil aanpakken! Als een paard moeilijk ontspant, dan kan het helpen om eerst de voorkeursbuiging van het paard te gaan volgen.

Door het paard te gymnastiseren en recht te richten via buigingsoefeningen aan de hand, aan de longe en onder het zadel, zullen deze symptomen opgelost worden en verdwijnen. Ook zijgangen zullen het paard lateraal steeds beter in balans brengen.

Voor het ene paard is de volgorde en aanpak van oefeningen anders dan voor het andere paard, want elk paard is nu eenmaal een individu met zijn eigen unieke karakter en lichaamsbouw en zijn persoonlijke manier van bewegen.

Op de foto hiernaast zie je hetzelfde paard als hierboven. Zij viel in het begin enorm op de schouder bij een volte rechtsom, nu loopt zij ontspannen en in een correcte lengtebuiging. Dit als gevolg van het werken aan haar laterale asymmetrie. Zij is nu dus lateraal meer in balans en kan evengoed naar links als naar rechts inbuigen.

Herken jij bovenstaande symptomen bij je eigen paard? Is je paard links- of rechtsgebogen van nature?