Mark Rashid, Margrit Coates & Sally Swift

Iedereen heeft zo zijn schrijvers/boeken die het meeste indruk hebben gemaakt en die je op de 1 of andere manier beïnvloed hebben in de manier van omgaan en trainen van paarden.  De top 3 van boeken die mij en dus ook het Horsefulnss Trainingsysteem op een positieve manier beïnvloed hebben, wil ik hier met je delen.  Deze boeken zijn ondertussen al helemaal vergeeld en ik ken ze inmiddels vanbinnen, vanbuiten en achterstevoren, maar toch sla ik ze regelmatig nog eens open.  Dan lees ik een passage of enkele blz of in het geval van de boeken van Mark Rashid: die lees ik gewoon weer helemaal van begin tot einde!

Hier zijn ze:

Nr 1 is zonder twijfel… MARK RASHID

Toen ik jaren geleden zijn boek “Considering the horse” (inmiddels ook in het Nederlands verkrijgbaar:”Een paard is een paard”) cadeau kreeg, las ik het boek niet 1 keer, maar 4 keer na elkaar.  Die man schrijft zo zalig! Het is én ontspannende lectuur én leerzame lectuur én lectuur die je steeds weer opnieuw kan gaan lezen. Je wordt het nooit beu (ik althans niet) en je haalt er altijd weer nieuwe lessen uit.

“Considering the horse” was het eerste boek dat ik las over paarden trainen die me emotioneel erg raakte door de manier waarop Mark Rashid vertelt. Hij heeft het oa over de fouten die hij maakte en zijn eigen leerprocessen, iets wat heel herkenbaar is. Door middel van echt gebeurde verhalen leer je belangrijke lessen die je zo kan meenemen in de praktijk met je eigen paard.

Door zijn eerste boek te lezen (en ook alle andere daarna) werd mijn manier van omgaan en werken met paarden sterk beïnvloedt en kreeg ik steeds meer zelfvertrouwen bij het delen van mijn overtuiging dat paarden wél kunnen meedenken, wél kunnen redeneren, wél emoties en gevoelens hebben en tonen, dat zij meer zijn dan “instinctieve” dieren.  Zijn idee over “passief leiderschap” is iets wat ook in de Horsefulness filosofie naar voren komt.  Hij schrijft daarover in zijn boek “Paarden liegen nooit”.

Nr 2: Margrit Coates

Margrit Coates was voor mij de aanzet om echt iets te gaan doen met helende energie.  Zij schrijft over het telepatisch contact met dieren en hoe je me je handen kan helen.  Na het lezen van het boek: “Je huisdier genezen met helende energie” begon ik te experimenteren met het effect van aanraking en handoplegging bij mensen en dieren,  maar vooral bij paarden.

Wat voor veel mensen zweverig lijkt of bijgeloof is en waar ik zelf toch ook wel sceptisch tegenover stond in het begin, bleek een schitterende manier te zijn om paarden te helpen en om verbinding te laten ontstaan! Ik begon boeken te lezen over de kracht van aanraking en welke fysieke,  chemische en energetische processen er ontstaan wanneer je aanraakt.

Nog altijd gebruik ik aanraking en handoplegging om mijn paarden te helpen (bij spanning, pijn, onrust, …) of om verbinding – connectie te creëeren.  Danzij Margrit Coates’ boek dat op mijn pad kwam, is dit een heel belangrijk aspect geworden in mijn leven én omgang/training van paarden.

Nr 3: Sally Swift

Het boek van Sally Swift: “Centered Riding” (ook in het Nederlands verkrijgbaar) was voor mij het boek die mij liet kennismaken met een andere manier van rijden, een manier waarin gevoel en verbinding belangrijkst is.

Rijden met zachte ogen, jezelf gronden te paard, een diepe ademhaling, visualisaties, …

Vóór ik haar boek las op 18-jarige leeftijd, had mij nog nooit iemand hier iets over verteld…  Dit boek was voor mij een eye-opener en de aanzet om mij te verdiepen in een “andere”, meer “natuurlijke” manier van paardrijden dan wat ik tot dan toe geleerd had.  Nog steeds een aanrader!

Dit waren mijn Top 3 boeken/schrijvers die een stempel hebben gedrukt op mijn eigen ontwikkeling en daardoor ook op het Horsefulness Trainingsysteem.

Ik ben benieuwd naar jouw Top 3!