Paard had nare ervaring met trailerladen

Martine stelde mij haar nummer 1 vraag over trailerladen:  “Mijn paard is een gevoelige expressieve merrie (PRE x arabier) die heel meewerkend is totdat ze iets echt niet wil. Dan is ze enorm koppig en sluit ze zich af. Ze weigert dan door bv. staken, stilstaan of te doen wat je wil.

Deze koppigheid is in de tijd dat ik haar nu heb flink verminderd doordat het wederzijds vertrouwen gegroeid is. Druk uitoefenen en ‘hard’ worden helpen niet echt, dus ik heb inmiddels geleerd om in de rust en gedecideerde zachtheid mijn vraag te blijven stellen. Met kleine dingen lukt het dan om haar toch zover te krijgen. Ik vertrouw er ook op dat dit proces nog voortduurt en dat er steeds meer lukt.

Er staat echter een ding op ons programma waar ik wel wat tegenop zie: trailerladen. Mijn paard heeft een nare ervaring  gehad met trailerladen en wil nog niet eens met de voorbenen op de laadklep.

Ik heb nog niet serieus met haar getraind omdat ik niet helder heb volgens welke methode ik dit wil gaan doen. Nu heb ik me in verschillende methodes verdiept (o.a. Parelli, clickeren), maar weet nog steeds niet hoe ik dit met haar nu het beste kan gaan aanpakken. En dat is dus mijn vraag….”

In onderstaande video geef ik Martine een antwoord.