Waarom het belangrijk is om fysiek fit te zijn als ruiter/trainer

Waarom het belangrijk is om fysiek fit te zijn als ruiter/trainer

Een fit paard dat een goed uithoudingsvermogen heeft, soepel is, sterk is en in balans beweegt, dat is wat elke trainer/ruiter wil.  Maar hoe zit het met de ruiter zelf?

De waarheid is dat veel trainers/ruiters verre van fit zijn…

Vraag hen om 200 meter te rennen en velen gaan half dood.
Handen plat op de grond met gestrekte benen?  Een enkeling zal dit kunnen…
Twintig squats naéén?  Voor sommigen is 5 al de limiet…

Herken je jezelf hierin? Tijd om er iets aan te doen, want het is niet alleen beter voor jezelf om fit te zijn, maar ook voor je paard.

Extra motivatie nodig?  Hier zijn 7 redenen waarom het nodig is dat je als trainer en ruiter zo fit mogelijk bent.

1. Soepel en vrij bewegen

Paarden gebruiken vooral lichaamstaal om te communiceren.  Als jouw lichaam vrij en soepel beweegt, dan zal je ook vrijer en soepeler kunnen communiceren met je paard. Dus zonder veel moeite, met een natuurlijke uitstraling.

2. Een  betere coördinatie

Hoe meer je beweegt (op de juiste manier!), hoe beter ook je coördinatie wordt.  Zeker als je speciale oefeningen daarvoor doet.  Dat zorgt ervoor dat je ook je hulpen (zowel op de grond als in het zadel) beter zal geven, je zal je ledematen beter en onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen.

3.  Symmetrisch bewegen

Je wordt je bewust van je assymmetrie en je kan jezelf te helpen meer in balans en symmetrischer te bewegen door specifieke bewegingen en oefeningen te doen. Dat is vooral in het zadel van groot belang: je wil rechtzitten en je hulpen kunnen geven vanuit een symmetrisch bewegend lichaam.

4. Positieve en zelfzekere uitstraling

Paarden houden van positieve en zelfzekere mensen.  Beweging en sport zorgt ervoor dat je je beter in je vel voelt.  Hoe beter je je voelt, hoe positiever en mentaal sterker je in het leven zal staan.  Dat voelen paarden aan. Maar je zal ook minder snel gefrustreerd worden als je tegen een probleem aanloopt in de training van je paard. Je zal er positiever onder blijven.

5. Groter inlevingsvermogen

Als je zelf aan een bepaalde vorm van sport of lichaamsbeweging doet, dan begrijp je dat sommige oefeningen moeilijker zijn dan andere.  Dat het tijd  vergt om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Dat die rugtwist moeilijker gaat linksom dan rechtsom.  Dat je soms spierpijn hebt en dat je moe kan worden als je te lang doordoet.
Dat zorgt ervoor dat je je ook beter kan inleven in de training van je paard.  Je begrijpt, doordat je het zélf ervaren hebt, dat het niet eenvoudig is voor je paard om een beweging rechtsom even goed te kunnen als linksom, of die lange wandeltocht te maken zonder een goede voorbereiding.

6. Een betere zit

Je wordt een betere ruiter: doordat je lichaam soepel kan bewegen zal je ook de bewegingen van je paard in stap, draf en galop beter kunnen volgen.  Dit voelt aangenamer voor het paard aangezien hij niet meer belemmerd wordt in zijn eigen bewegingen.  Hoe soepeler je heupen en rug, hoe beter je zit.  Maar ook jouw spierkracht is belangrijk, vooral dan van de diepere buik-, bekken-, rug- en beenspieren.

7. Minder snel moe, meer energie

Je wordt minder snel moe als je jouw paard traint.  Dat betekent langere wandelingen doen met je paard aan de hand, met stukjes in  draf en bergop de heuvel op.
Meer energie om te spelen met je paard en meerennen in de weide.  Fit blijven tijdens een langere rit met veel draf en galop.

Wil je aan je fitheid werken?

Je begrijpt het, zo fit mogelijk zijn naar je eigen beperkingen en mogelijkheden, kan een groot verschil maken in je paardenleven.

Wil je daar ook graag aan werken?  Ik ben op dit moment bezig met de ontwikkeling van de gloednieuwe Find Your Feel membership, met daarin oefeningen en tips om fitter te worden en natuurlijker, soepeler en symmetrischer te gaan bewegen zodat je meteen ook een betere trainer/ruiter wordt voor je paard.

Maar dat niet alleen…  We gaan ook aan de slag met ademhalingswerk, body awareness, mindset, habit hacking, intuitieve communicatie, …

Allemaal met 1 doel:  jouw horsemanship potentieel volledig tot ontplooing laten komen!

>>> Schrijf je hier in op de “early bird list”, dan wordt je als 1 van de eersten op de hoogte gebracht en krijg je de kans om in te schrijven aan de speciale lanceerprijs.

Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down