Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Werken met de dubbele longe: 11 redenen om het te doen!

Werken met de dubbele longe: 11 redenen om het te doen!

Je kan een paard in de enkele longe werken (longeren), maar je kan ook met de dubbele longe werken. Als je het paard in een dubbele longe lopen hebt, dan kan je in de longeerpositie staan. Het paard beweegt dan rond jou. De buitenste longe ligt dan achter de billen van het paard.  Dit wordt longeren genoemd. Je kan echter ook de menpositie innemen, daarbij loop jij achter het paard. Dit wordt ook wel ” de dubbele lange lijnen” genoemd.  Het werken met de dubbele lange lijnen, hoort bij het Verdergezet Grondwerk.

Waarvoor kan het werk met de dubbele longe allemaal goed zijn?

1. Om een jong paard voor te bereiden op het rijden

jong paard opleren dubbele longeJe kan het paard namelijk al leren wennen aan de teugelhulpen vooraleer een ruiter erop gaat zitten.

Ook door de 2 lange touwen die langs zijn lichaam liggen, leert het paard wennen aan bewegingen langs zijn lichaam en tegen zijn flanken.  Het aanvaarden van het been gaat dan ook beter.

Als je het jonge paard longeert met het zadel ipv een longeersingel, leer je het paard op die manier wennen aan het zadel.  De longes lopen dan door de beugels ipv door de singelringen.

2. Om een paard verkeersmak te maken

Eens het paard goed getraind is in een rijpiste aan de dubbele longe (het paard heeft geen enkele schrik om tussen 2 lange lijnen te lopen en begrijpt de hulpen uitstekend) kan je het paard in de menpositie meenemen op straat.  Omdat het paard hierbij voorop loopt en dus niemand kan volgen leert hij zelfzekerder te worden in het verkeer.

verkeersmak makenIn het begin kan het nodig zijn om een tweede persoon mee te nemen naast diegene die het paard stuurt vanuit de menpositie.  Deze helper kan indien nodig eventjes bij het paard vooraan gaan lopen om het paard steun te geven.  Stelselmatig blijft de helper steeds meer achteraan meelopen, tot het paard geen steun meer nodig heeft vooraan.

3. Om een paard moediger te maken

Als je voor een paard uit loopt dan zal je merken dat ze heel graag volgen.  Vooral in enge situaties is het zo dat van zodra je voor het paard gaat lopen veel paarden gewoon meestappen, voorbij het enge voorwerp. Blijf je op het paard zitten of loop je achter het paard, dan stopt het paard of wil het paard zich omdraaien, weg van het “gevaar”.  Het paard heeft dus de meeste steun aan jou als je voorop loopt.

Wanneer je het paard echter vanuit de menpositie leert om als eerste een eng voorwerp langs te gaan, dan stimuleer je het paard om moediger te worden.  Na verloop van tijd lukt het steeds beter omdat het paard zelfvertrouwen begint te krijgen.  Als een paard dus al verkeersmak is maar heel moeilijk op kop kan lopen, of kijkerig is dan kan je het paard leren om moediger te zijn met behulp van de dubbele longe.  Oefen altijd eerst thuis met een hindernissenparcours.

4. Om het paard te gymnastiseren

Wanneer het paard hetlongeren aan 1 longe al beheerst kan je het paard met behulp van de dubbele longe verder gymnastiseren en africhten.

Je kan 8-ten maken, waarbij je bij het wisselen van volte met je binnenlonge goed de stelling kan bewaren en tegelijkertijd het binnenachterbeen er goed onder kan vragen door met de binnenlijn tegen het binnenachterbeen te bewegen.

Ook zijgangen kan je doen aan de dubbele longe.

5. Om het paard fysiek en mentaal te laten ontspannen alvorens  je iets anders doet

Veel paarden ontspannen goed aan de dubbele longe, vooral als je ook in de menpositie werkt.  Een paard zit namelijk zo in elkaar dat wanneer je op een vriendelijke manier van achteren kan drijven en sturen, het paard ontspant.

Dit komt omdat een paard een natuurlijk instinct heeft dat wie hem -vriendelijk !- opdrijft, een deel is van de groep/kudde.  Dat schept vertrouwen.  Daardoor ontspant het paard mentaal.  Mentale ontspanning zorgt voor fysieke ontspanning.  Ook de gymnastiserende oefeningen zorgen voor ontspanning uiteraard.

Daarom ga ik vaak longeren aan de dubbele longe wanneer ik weet dat een paard tijdens het rijden bv veel tijd nodig heeft om te ontspannen.  Doordat ik dan eerst ontspanning heb aan de dubbele longe zal er tijdens het rijden ook sneller ontspanning komen.  Het paard is namelijk al los op alle vlak: fysiek, mentaal, emotioneel.

6. Om bepaalde problemen op te lossen die al rijdend moeilijker op te lossen zijn

Zoals het achter de teugel lopen.  Ik heb ervaren dat paarden die extreem achter de teugel lopen aan de dubbele longe sneller stimuleerd worden om de hals te strekken dan al rijdend.  Eén belangrijke reden daarvan is dat ze met een ruiter op de rug vaak terugvallen op wat ze altijd al deden met een ruiter op de rug, in dit geval nl achter de teugel gaan lopen.

Hals strekken aan de dubbele longeDoordat je de ruiter eraf neemt, wordt het toch wel een andere oefening en worden ze minder getriggerd tot hun “gewoonlijke” gedrag.  Bovendien zorgt de lijn achter de billen dat het paard goed ondertreedt wat er ook al voor zorgt dat er minder achter de teugel gegaan wordt.

Met behulp van de dubbele longe kan je een lui paard leren om energieker te bewegen, een paard dat staakt leren om voorwaarts te gaan, een paard dat moeilijk achterwaarts gaat leren om achterwaarts te stappen, …  Het paard dit aanleren zonder ruiter kan in bepaalde gevallen dus veiliger zijn.  Wanneer het paard de hulpen kent en heel goed reageert, dan pas ga je dit vanuit het zadel doen.

7. Om een paard dat revalideert onbelast te laten werken

Als je paard door een blessure een tijd niet bereden mag worden kan je toch nog met hem aan de slag! Je kan hem gewoon mee op wandel nemen op straat zodat je tijdens de revalidatieperiode toch kan werken aan zijn zelfvertrouwen om op kop te lopen bv. Of je kan hem lichte dressuurmatige oefeningen laten doen als dat mag.

8. Om hem voor te bereiden op het mennen of op het trekken van een last.

bitloos mennenMenpaarden worden voorbereid op het mennen door ze eerst te laten wennen aan de dubbele longe, ze dan mee te nemen op straat in de menpositie, ze nadien een last te leren slepen zoals een band om ze uiteindelijk voor de koest te spannen.  Dus als jij je paard graag in de koets wil leren lopen, dan zal je moeten starten met de dubbele longe.

Maar ook als je geen ambitie hebt om je paard tot menpaard op te leiden kan het heel leuk zijn om hem een last te laten trekken.  Zo kan je je paard leren om de piste te slepen bv.  Als je je paard leert om de piste te slepen is dat niet alleen heel nuttig en goedkoop (je hebt geen tractor nodig) maar ook heel goed om je paard bomproof te maken! Je paard leert op die manier immers omgaan met dingen en geluiden die achter hem aan komen.

Pas wel op: hang niet zomaar een band achter je paard aan! Het paard kan gemakkelijk panikeren als je dit niet voorbereidt!  Je moet het paard stap voor stap voorbereiden hierop.

9. Voor de afwisseling

Paarden kunnen echt afgestompt geraken als ze dag in, dag uit, jaar in, jaar uit, hetzelfde moeten doen.  Probeer daarom zoveel mogelijk afwisseling te steken in de training.  Zeker als je begint te merken dat de motivatie vermindert, dan is het tijd om eens enkele dagen iets anders te doen dan gewoonlijk.

dubbele longe op straatLongeren aan de dubbele longe kan dan een heel leuke afwisseling zijn voor het dagelijkse werk.  Je kan gewoon verder gaan met het dressuurmatig trainen als afwisseling (dus zonder ruiter erop ipv met ruiter geeft dan de afwisseling), maar je kan ook gewoon even op straat gaan wandelen, een hindernissenparcours doen in menpositie, je paard de piste laten slepen, …

10. Als je eens niet zoveel tijd hebt

Als je eens wat minder tijd hebt, dan kan je in plaats van te rijden gaan longeren.  Zeker als het paard het longeren aan de dubbele longe al goed beheerst, spaar je tijd uit!  Je kan dan namelijk ook longeren zonder longeersingel.  Dan bevestig je de longes aan het kaptoom en lopen ze niet meer door een ringetje van de singel.  Een voorwaarde is dat jij al heel handig bent erin, want de  longes kunnen laag gaan hangen waardoor ze tussen de benen van het paard kunnen terechtkomen.

Je hoeft dus niet op en af te zadelen, en als je echt heel weinig tijd hebt ook niet te poetsen, dus je spaart op die manier al gauw 15 tot 20 minuten uit.  Toch kan je je paard perfect trainen!

11. Gewoon omdat het leuk is!

voorbereidingsoefening dubbele longeEn dat begint al bij het aanleren! Sommige paarden vinden het beangstigend om een lijn achter de billen te voelen, dus zal je het paard daar op moeten voorbereiden.  Het is echter heel leuk om daarmee bezig te zijn. Gelukkig is er hier ook een eenvoudige stap voor stap voorbereiding die je kan doen zodat het paard de lijn achter de billen goed aanvaardt!

En eens je dan écht gestart bent, is het echt heel plezant om te doen! Het is afwisselend, je kan er veel kanten mee uit en je traint bovendien ook nog eens je  eigen conditie als je meeloopt in menpositie in draf! Mooi meegenomen toch?

Laat een reactie achter via Facebook

Comment Section

3 reacties op “Werken met de dubbele longe: 11 redenen om het te doen!


Door Hanne Maudens op 9 april 2013

Lijkt mij écht fantastisch om eens uit te proberen!!


Door Krisje op 10 november 2013

Hey Karin,

ik heb een jaartje geleden een merrie gekocht, ze is nu 12, als het weer het toelaat ga ik er twee a drie keer per week mee buiten rijden. Dit gaat vrij goed, af en toe schrikt ze wel is maar denk dat, dat wel normaal is. Nu is het wel zo dat ik geen piste heb en ook geen middelen om ergens aan een piste te geraken, dus als het regent, word er niet met haar gereden, maar als ik dan een tijdje niet gereden heb, verschiet ze telkens van het minste. Nu heb ik een longeersingel gekocht, met de bedoeling als ik weinig tijd heb of het regent, kan ik met haar de baan op met een dubbele lijn, om het haar terug een beetje gewoon te laten worden. Ik heb met haar eerst in de weide geprobeerd, om te zien hoe ze hier op reageert. (Ik rijd met haar altijd bitloos, dus longeer ik ook bitloos met dubbele lijn). Ze reageerd heel goed, maar plots verschiet ze van een hert dat naast de weide wegloopt en zet het op een lopen, nu heb ik een beetje schrik, als ik met haar de baan op ga en ze verschiet dat ik haar niet meer ga kunnen houden, alhoewel ik het heel graag zou doen om haar toch zelf zekerder te maken en minder schrikachtig. Heb jij enig idee wat ik het beste zou kunnen doen?

Alvast bedankt Krisje


Door Karine Vandenborre op 18 november 2013

Hallo Krisje, je kan een schrikparcours zetten in de weide en daar eerst op oefenen. Als dat goed gaat, neem dan een tweede persoon mee die naast je paard meestapt de eerste keren. Deze persoon kan het paard dan helpen wanneer het bang wordt door voorop te lopen of het paard aan de teugel te begeleiden. Na een tijdje zal het steeds beter gaan.

Plaats een reactie


*