De 5 sleutels van een goede zit
Om goed paard te rijden is het nodig dat je een goede zit hebt. Volgens mij zijn er 5 belangrijke “sleutels” nodig om goed te kunnen zitten. Deze 5 sleutels moeten geïntegreerd zijn in je zit. Als dat zo is, dan heb je wat ik benoem als een geïntegreerde zit.
Sleutel 1 Verzachting
Geest en lichaam werken altijd samen als 1 geheel. Wanneer je geest gespannen is, is je lichaam gespannen. Wanneer je geest ontspannen is, is je lichaam ontspannen. Zacht is echter een beter woord dan ontspannen, aangezien je nooit helemaal ontspannen kan zijn, dan zou je neerliggen ;-). Het gaat erom dat je enkel die spieren gebruikt die je nodig hebt, en de andere zacht houdt. Daarom zijn ontspanningsoefeningen voor geest en lichaam heel belangrijk.
En dat niet alleen tijdens het rijden… Ook in je dagdagelijkse leven en vóór je gaat rijden is het aan te raden om oefeningen te doen die de ontspanning van geest en lichaam bevorderen.
Sleutel 2 Balans
Er zijn heel veel balansoefeningen die bovendien echt heel plezant zijn om te doen! Ze leren je in balans te komen met het paard en ze maken je bewust van je eigen zwaartepunt. Je krijgt er vaak ook een groter zelfvertrouwen door!
Sleutel 3 Coördinatie
Specifieke oefeningen doen terwijl iemand anders je paard longeert zijn daarom heel waardevol. Ze geven je meer lichaamsbewustzijn zodat je coördinatie beter wordt. Ook oefeningen op de grond, kunnen je lichaamsbewustzijn vergroten en dus ook je coördinatie. Yoga is bv zeer goed, omdat je naast een groter lichaamsbewustzijn en een betere coördinatie ook leniger en krachtiger wordt.
Als er 1 van bovenstaande sleutels ontbreekt, dan heb je geen onafhankelijke zit. Wil jij een onafhankelijke zit: oefen dan tot je met een zacht lichaam in balans zit en een goede coördinatie hebt.
Sleutel 4 Observeren
Wanneer de eerste 3 sleutels aanwezig zijn, dan kan je zeggen dat je een onafhankelijke zit hebt. Daardoor zal je steeds beter kunnen observeren. Hoe beweegt mijn paard? Wat voel ik precies? Wanneer zet het paard een stap naar voor met bv zijn binnenachterbeen? Wanneer voelt het paard losgelaten aan? Wanneer stuwt het paard? Leren voelen en luisteren is heel belangrijk. “Luisteroefeningen” zijn dus ook van mega-belang, want zonder sleutel 4 geraak je namelijk nooit aan sleutel 5.
Sleutel 5 Communiceren
Het paard luistert ook naar jou en geeft op zijn beurt ook weer antwoorden.
Je praat met het paard…
Je zit is nu ook functioneel geworden!
Zitles
Als beginnend ruiter is het belangrijk dat je meteen een goede start maakt! Daarom is het heel slim om les te nemen bij een goede instructeur die je de juiste zitoefeningen kan geven, zodat je een goede zit kan ontwikkelen en dat op gezonde en correct getrainde paarden.
Maar ook als gevorderd ruiter kan het heel waardevol zijn om nu en dan nog zitlessen te volgen. Een goede ruiter blijft zich ontwikkelen, zijn hele leven lang!