Een band opbouwen met je paard
In de wilde natuur leven paarden samen in groep. Ze hebben hele hechte vriendschapsbanden met elkaar en hebben meestal ook een hele goede band met 1 ander paard, ook wel hun “pair-bond” genoemd. Ze communiceren met lichaamstaal.
Tip 2 van mijn gratis e-book zegt dat je heel veel vrije tijd met je paard moet doorbrengen. Dit omdat je enkel op die manier een sterke band kan opbouwen. Ik kan het niet genoeg zeggen dat dit dé belangrijkste “oefening” is, alhoewel het geen “oefening” mag zijn, in de letterlijke zin van het woord. Door samen te zijn en tijd door te brengen, zonder iets van je paard te verlangen, kom je in eenzelfde soort van energie, van flow. Je begint samen een hechte groep te vormen. Het paard leert dat jij niet altijd iets verlangt.
Heel veel paarden worden van in het begin al met allerlei grondwerkoefeningen rond de oren geslagen, waardoor ze nooit echt de kans krijgen om jou te leren kennen, nieuwsgierig te kunnen zijn naar jou en een band kunnen opbouwen. Ze kunnen hier heel onzeker van worden. Het is helemaal niet natuurlijk dat paarden constant heel actief bezig zijn met elkaar. Ze zijn keien in gewoon wat kuieren, luieren, eten, rusten, rondhangen.
Weet je hoe mijn paard Ulysse geleerd heeft om zich los te laten leiden, ook op straat? Door niet te trainen. Echt waar. Zij liet zich moeilijk vangen in de weide, liep altijd weg. Wel, vanaf het moment dat ik ze gekocht heb, ging ik elke dag verschillende keren in haar weide rondhangen. Op de duur hoorde ik er gewoon bij. Als ze niet kwam, ok voor mij. Kwam ze wel, ok voor mij. Op de duur kwam ze telkens ik in de weide kwam naar me toe. En dit zonder dat ik het haar maar 1 keer gevraagd heb.
Dan begon ik met de volgende 2 connectie-oefeningen: de ont-moeting en het groomen.
Het los leiden ontstond daarna vanzelf op de weide, ik liet het gewoon gebeuren. Ik liet het volledig aan haar over of ze bij me bleef of niet. Als ze graag meewandelde met mij gaf ik richting en snelheid aan, ik wisselde tussen de verschillende leidposities. Ik begon Ulysse ook heel natuurlijk los te sturen en van daaruit ontstond spontaan het los cirkelen. Op een dag nam ik een halsring en een touw, ik nam haar mee op straat en we deden een wandelingetje. Daarna bracht ik haar terug naar de weide.
Veel bij je paard ZIJN…
Enkele wandelingen later deed ik haar halsring af op straat. Ze volgde mij, zoals ze ook deed op de weide. Op een bepaald moment wou ze gras gaan eten langs de berm, maar ze begreep mijn vraag om daar niet te grazen. We hadden al een communicatie opgebouwd op de weide. Dus het los wandelen op straat, heb ik niet “aangeleerd”, het ontstond heel natuurlijk. Ik heb gewoon een goede band opgebouwd. Door mee te luieren, te kuieren, te rusten en rond te hangen. Door met elkaar te communiceren en elkaar te leren kennen. Door mezelf te verplaatsen in de belevingswereld van Ulysse.
Paarden blijven alleen bij je als ze een band met je hebben en er zelf voor kiezen om bij je te blijven. Als er een communicatie is gebaseerd op hoe paarden communiceren. En als je zelf innerlijk rustig en geaard bent. Nee, het is niet helemaal waar wat ik zeg, je kan het ook conditioneren: opdrijven en druk geven als ze weglopen, druk wegnemen als ze bij je blijven, dit is een heel populaire methode. Alleen: ik heb liever een paard dat er zelf voor kiest dan 1 die het doet omdat het niet houdt van teveel druk en liever bij je blijft dan die druk te moeten ondergaan.
100 % vertrouwen en sterk leiderschap…
Probeer het niet, je paard los meenemen op straat als je geen ervaring hebt of niet precies weet wat en hoe je het moet doen. Het is altijd een risico. Ik geef jullie dit voorbeeld alleen maar om jullie te laten zien wat er kan als je anders omgaat met paarden. Er moet een hele sterke vertrouwensband zijn, je moet goed en zeker leiding kunnen geven en weten wanneer je paard (en jezelf!) er klaar voor is. Dat merk je aan verschillende zaken. Je moet je lichaamstaal correct gebruiken en mag zelf niet twijfelen. Je moet vanuit innerlijke rust met je paard omgaan.
Wil je dit ook leren?
Via Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen is dit mogelijk. Het Vrije Werk zie ik niet als “trainen”. Want trainen betekent voor mij: je paard dingen aanleren wat ze van nature niet doen/niet kennen. Alles wat we doen in Het Vrije Werk is gebaseerd de natuurlijke manier van zijn en communiceren van paarden, en kan daarom niet als “training” gezien worden. Op deze pagina vind je informatie over het online In Connectie met je Paard Programma.