Paardrijden zonder zadel is ook rijkunst

Paardrijden zonder zadel: bloot op de rug of op een barebackpad  staat voor mij gelijk aan vrijheid en plezier.
Het is bovendien heel erg goed om je zit te verbeteren.

Ten eerste kan je onmogelijk goed op een barebackpad paardrijden (of bloot op de rug) als je onnodige spierspanning hebt.  Je blijft er misschien wel opzitten, maar je verliest regelmatig je balans.  Met een barebackpad wordt het teveel aan spanning in je lichaam onmiddellijk duidelijk: je voelt het zelf en de instructeur (of een toeschouwer) ziet het!  De ruiter zit niet goed, maar het paard beweegt ook niet goed!

Ten tweede zit je dichter in contact met het paard dus voel je de bewegingen van het paard beter aan zoals bv het roteren van de romp, de buiging, (ont)spanning in het paard, ….  Sommige zadels zetten je nl zo vast dat je moeilijk nog kan meegaan in de beweging en daardoor minder voelt.  Vermijd zulke zadels. Ze zijn goed voor beginnelingen die nog moeten leren rijden en zich zekerder voelen in een “stevig” zadel, maar je moet er zo vlug mogelijk vanaf.

Een ander voordeel is dat je geen stijgbeugels hebt, dus je kan je evenwicht niet gaan halen in de “steuntjes”.  Je moet echt je balans gaan zoeken.

Paardrijden vanuit je basis

Daarnaast zal je bij het rijden zonder zadel “vanuit je basis” moeten rijden.  Als je in je basis zit dan voel je beter, ben je rustiger en ben je in evenwicht. Als je kan rijden vanuit je basis dan zit je steviger op je paard), in balans en kan je betere hulpen geven.  Wie goed zonder zadel kan paardrijden, rijdt vanuit zijn basis. Daarom is zonder zadel rijden een goede oefening om je basis te vinden.

Al deze voordelen en nog andere, zorgen ervoor dat je dus een onafhankelijke zit ontwikkelt! Er zijn verschillende vormen van “rijkunst” en perfect zonder zadel kunnen paardrijden is er voor mij zonder twijfel 1 van!