Horsefulness Training + Sati Yoga

Van 24 tot en met 27 september gaf ik samen met Christophe Mouze de 4-daagse workshop “Connecting with your horse through yoga”. Tijdens deze workshop maakten we de unieke combinatie van Horsefulness Training met Sati Yoga.

Ik ontmoette Christophe en zijn vrouw Ciara op hun prachtige Clare Island voor de kust van West Ierland enkel jaren geleden. Ik gaf hen les in Horsefulness Training, zij leerden mij Sati Yoga kennen en al snel werd duidelijk dat Horsefulness en Sati Yoga een heel krachtige combinatie zijn en elkaar perfect aanvullen. Zo werd het idee geboren om Horsefulness en Sati Yoga te combineren en dit aan te bieden via workshops om zo iedereen die op een dieper niveau met hun paarden willen omgaan hiermee kennis te laten maken en hen verder erin te begeleiden.

Waarom de combinatie van Horsefulness Training en Sati Yoga?

Tijdens de omgang en training van onze paarden is de manier waarop we ons lichaam gebruiken van groot belang. Als je weet dat paarden meesters zijn in het lezen van lichaamstaal dan snap je meteen waarom het goed is je lichaam fit te houden en meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

Maar dat niet alleen: ook op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau is het nodig dat je als trainer in balans bent, in connectie met jezelf. Want paarden worden als een magneet aangetrokken tot mensen die in connectie zijn met zichzelf: “wakkere” en bewuste mensen, mensen met innerlijke rust.

Met paarden omgaan is jezelf dus ontwikkelen op alle vlak en ook yoga is jezelf ontwikkelen op alle vlak.  Daarom vullen deze 2 elkaar zo goed aan. Christophe heeft het erover in zijn blogartikel “Yoga and horsemanship, two practices that support one another”. Daarin zegt hij: “The most important parallel is that both disciplines offer a path of self development through awareness and kindness.”

Zoveel vormen van yoga, waarom Sati Yoga?

Sati Yoga is een vorm van yoga waarbij de asana’s (lichaamsoefeningen) gecombineerd worden met pranayama (ademhalingsoefeningen) en mindfulness-meditatie.  En dit op zo een manier dat er een balans is tussen het fysieke, mentale, emotionele en spirituele.  De meeste vormen van yoga die in het Westen onderwezen worden zijn vooral gericht op de asana’s, de nadruk ligt op het fysieke, waardoor er een onbalans komt bij de beoefenaar.  Als mens en zeker ook als horse(wo)man is het echter belangrijk om op alle vlak zo goed mogelijk in balans te zijn, en daarom is Sati Yoga zo waardevol!

Het doel van deze workshop was dus tweeledig. Enerzijds leerden de deelnemers in het paardengedeelte hoe zij hun paard kunnen trainen vanuit de Horsefulness Training filosofie en anderzijds leerden ze tijdens de yoga-sessies meer zelf- en lichaamsbewustzijn ontwikkelen.

Een impressie

Ik kon helaas niet alles op foto zetten of op video, maar onderstaande beelden geven alvast een kleine impressie weer van de workshop.

De asana’s

De asana’s hebben als doel je lichaam soepeler en sterker te maken, je coördinatie en je balans te verbeteren.  Maar ook meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen, ademhaling leren beheersen, energie op te wekken of rust (naargelang de oefening) en vooral ook te leren focussen.  Maar ook aanvaarding, doorzettingsvermogen, geduld, niet oordelen, zachtheid voor jezelf,  en veel andere kwaliteiten die je in jezelf wil vinden kan je dmv de asana’s ontwikkelen.  Alle kwaliteiten die je door het doen van asana’s ontwikkelt neem je mee in je omgang met je paard.

Asana’s op het paard

Asana’s op het paard zijn vooral heel erg leuk om te doen, maar daarnaast ontwikkelt de ruiter hierdoor meer souplesse, coördinatie en balans te paard. Bovendien leert hij zich te ontspannen in “ongewone” houdingen wat ervoor zorgt dat de ruiter meer lichaamsbewustzijn ontwikkelt op het paard.  Dat neemt hij mee tijdens het rijden zelf.

Yoga te paard is ook heel goed voor angstige en onzekere ruiters, daar de asana’s je helpen om op een zachte manier uit je comfortzone te treden, waardoor het “normale” paardrijden minder eng wordt.

De back-bend op het paard is een uitdagende oefening: vertrouwt je paard jou en durf jij  vertrouwen op je paard?

Mindfulness-meditatie

Mindfulness meditatie omhelst 4 grote onderdelen: mindfulness of body (dit houdt ook de ademhaling in), mindfulness of emotions, mindfulness of the mind, mindfulness of dharma.  Je start als beginner met “Mindfulness of body” waarbij je eerst je ademhaling observeert en leert kennen en daarna de focus naar je lichaam verlegt.  De andere 3 onderdelen volgen vanzelf wanneer je dagelijks mediteert gedurende een lange periode en je dus “klaar” bent voor de volgende stap.

De deelnemers leerden ook hoe zij hun adem konden verlengen voor meer innerlijke rust en balans tussen linker- en rechterhersenhelft waardoor je meer in je gevoel komt en uit je hoofd.  Heel waardevol voor je in je dagdagelijkse leven maar ook voor iedereen die met paarden omgaat!

“Mindfulness of breath” bij en op het paard

In onderstaande video zie je hoe de deelnemers “mindfulness of breath”, “mindfulness of body” en pranyama oefenen bij hun paard: op de grond en in het zadel.  Dit is dus zeker niet iets om alleen op je meditatiekussen te doen,als je stilzit. De bedoeling is ook dat je dit tijdens activiteiten en in het contact met anderen toepast.  Bv wanneer je meer innerlijke rust nodig hebt en in het hier en nu wil komen.  Alleen als je hier en nu bent, ben je echt in connectie met jezelf en de anderen (dus ook met je paard).


De ervaringen van de deelnemers waren heel uiteenlopend, gaande van: “Dit is de eerste keer dat ik mijn paard voelde ademen” en “Ik kon mijn paard laten ontspannen via mijn adem” tot “Mijn paard paste zijn ademfrequentie aan de mijne aan”

Grondwerk

Uiteraard hebben we ook veel tijd besteed aan de 4 onderdelen van Horsefulness Training.  Op onderstaande foto’s zie je enkele deelnemers met hun paarden tijdens het grondwerk met de halsring. Tijdens elke les met paard werd de link gelegd met Sati Yoga en hoe je de lichaams- en ademoefeningen kan integreren in de omgang en training van je paard.

Surya Namaskar – de zonnegroet

Tijdens de asana lessen ging er veel aandacht naar Surya Namaskar, de zonnegroet.  Surya Namaskar bestaat uit een sequentie van twaalf asana’s en het is 1 van de meest waardevolle oefeningen uit de yoga. Als je dagelijks de zonnegroet zou doen en niets anders, heb je in feite al alles wat je nodig hebt om soepeler en sterker te worden, meer balans en focus te ontwikkelen en innerlijke rust te creeëren. De zonnegroet is dus een echte “sleuteloefening”.

En zo een sleuteloefening bestaat er ook voor paarden! Deze “zonnegroet” voor paarden noemt  “de pilaaroefening” en het is net zoals de zonnegroet: als je ze – bijna -dagelijks (minimum 4 tot 5 keer per week) doet met je paard, zal je paard sterker en soepeler worden, meer balans krijgen en een betere coördinatie.  Bovendien brengt de oefening, mits juist uitgevoerd, rust en focus bij het paard. Tijdens de workshop leerden de deelnemers hoe ze deze oefening aan hun paard konden aanleren en verder konden trainen eens ze thuis waren.

Getuigenis van Tineke

Tineke en haar paard was 1 van de 9 deelnemers van de workshop en stuurde de volgende getuigenis op.

“Door toeval kon ik op de valreep nog inschrijven voor de workshop yoga en paarden. Daar ben ik zeer blij om. Het toepassen van de oefeningen zowel met het paard als met mezelf in een ideale omgeving betekende een keerpunt in mijn leven.De omgeving houdt zowel de infrastructuur en organisatie van de workshop in, als de fantastische aanwezige mensen.

Mijn enthousiasme is groot omdat ik in een proces van traumaverwerking ben. In de zomer van 2014 werkte ik een maand samen met een prachtig paard dat al mijn angsten en spanningen aan me liet zien. Ik heb het paard moeten los laten en mezelf vergeven dat ik niet de juiste begeleiding heb gegeven. Mijn lichaam was door de moeizame verwerking pijnlijk, stijver en kouder geworden (ik had steeds snel een warme trui over aan).

Nu, de periode na de workshop blijf ik toepassen wat ik geleerd heb. Mijn zelfvertrouwen met mijn nieuwe paard, dat ik nu een jaar heb, heeft een flinke boost gekregen. Mijn paard is rustiger, zelfzekerder en nog bereidwilliger tijdens het samenzijn en het werken.

Mijn eigen lichaam wordt soepeler, stabieler, warmer en sterker door het blijven toepassen van de yoga. Met respect voor mijn beperkingen, maar er wel mee te werken op de grens van wat ik aankan, elke dag opnieuw. De pijn begint te minderen. Daar ik zelf fasciatherapeute ben kan ik mezelf daar ook in begeleiden.

Op de workshop heb ik ondervonden hoe de band tussen mijn paard en mij hechter werd. Ik beleefde sterke, fijne emoties die geamplifiëerd werden door de yoga.

Op het thuisfront presteert mijn paard nu ook beter, ook met andere jonge ruiters erop. Ze durfde al eens uit angst voor ruisende blaadjes of vallende eikels wegschieten en blijkt nu daarin steeds rustiger te worden, ze is nog geen één keer weggesprongen met een berijder sinds ze terug is van de workshop. In vrijheid wordt ze ook steeds moediger.

Ik heb heerlijk genoten en ik blijf werken met de oefeningen die we leerden zowel met het lichaam van mijn paard, als met het mijne als met beiden in een geheel.

Bedankt Karine en Christophe,
ik wens jullie het allerbeste,
Tinneke Willaeys”