Jouw Plaats is Mijn Plaats: weet wat je doet!
Je hebt het vast al gezien: jouw paard stuurt een ander paard van zijn plek (of omgekeerd). Dat plekje kan bij de drinkbak zijn, een plekje in de schaduw, of gewoon een plek zonder duidelijke betekenis. De plek innemen van een ander paard gebeurt door middel van intentie, energie en drijvende lichaamstaal. “Jouw Plaats is Mijn Plaats” is de 4de connectie-oefening uit Het Vrije Werk en is gebaseerd op dit natuurlijke gedrag van paarden. Paarden doen het trouwens ook bij andere dieren als ze daar de behoefte toe voelen en dus ook bij mensen.
Paarden onderling
Ook de manier waarop het gebeurt verschilt. Het kan heel rustig en subtiel gebeuren, waarbij geen van de 2 paarden spanning opbouwt en waarbij geen sprake is van rangorde omdat beide partijen hetzelfde idee hebben. Maar het kan er ook heel heftig aan toegaan: tanden bloot en misschien zelfs een beet of een trap.
Als mens is het belangrijk dat jij ook de plaats van je paard kan innemen op een rustige manier. Hierbij is het dus zeker niet de bedoeling dat je het paard laat schrikken en opdrijft, het gaat enkel en alleen om wat de oefening letterlijk zegt: het plekje van het paard innemen.
Elk paard is een individu
Elk paard is natuurlijk anders en heeft zijn eigen karakter, temperament en verleden. En elk moment is bovendien een uniek moment. Net zoals bij alle andere connectie-oefeningen zal je je dan ook tijdens deze oefening moeten aanpassen aan jouw paard en de situatie van het moment.
Bij sommige paarden pak je deze oefening heel subtiel aan met heel weinig drijvende hulpen. Je wacht en geeft hen veel tijd om na te denken en te beslissen wat ze hiermee gaan doen.
Bij andere paarden is het net belangrijk dat je kort en krachtig bent.
Sommige paarden zal je naderhand onmiddellijk uitnodigen tot contact, anderen houden je een tijdje op afstand.
Er zijn paarden waarbij je vraagt dat ze in draf vertrekken, bij anderen wil je dat net voorkomen.
Soms is het nodig om dit in de weide te doen, zodat het paard kan grazen en minder met jou bezig is, bij andere paarden wil je net dat hun aandacht meer op jou gericht is.
En zo zijn er nog zaken in deze oefening die je bij het ene paard zo zal doen en bij ander paard anders.
Weet wat je doet!
Connectie-oefening Jouw Plaats is Mijn Plaats is in wezen dan wel een heel eenvoudige oefening, maar toch is het heel belangrijk dat je weet wat je precies aan het doen bent en waarom je het zus of zo aanpakt bij het betreffende paard.
Daarom geef ik de raad om je te laten begeleiden als je met de connectie-oefeningen start, want ook bij de andere oefeningen is de aanpak vooral afhankelijk van het karakter, temperament en achtergrond van het paard waarmee je werkt.
Zo kan het zijn dat als je Jouw Plaats is Mijn Plaats steeds weer opnieuw verkeerd toepast, je paard minder graag bij je zal zijn/komen. Het kan ook angstig of defensief worden waardoor het gevaarlijk wordt. Dat moet natuurlijk voorkomen worden.
Net zoals bij alle andere connectie-oefeningen is het doel ook van deze oefening dat je de band met je paard versterkt, de connectie dieper maakt en de communicatie verder ontwikkelt. Het klinkt raar dat de band sterker wordt door de plaats van je paard in te nemen, maar dat is niet zo vreemd. Veel paarden zijn zoekende wat betreft de (rangorde) verhoudingen met hun mens en diens kwaliteiten wat betreft heldere communicatie en assertiviteit. Deze oefening kan daar duidelijkheid in scheppen. Tegelijkertijd houden ze van iemand die rustig, geaard en vriendelijk is. Dit komt allemaal in deze oefening naar voor als je het correct doet.
Positieve veranderingen
Het is een oefening die onontbeerlijk is als je veilig met een paard wil werken en als je wil dat je paard licht op jouw drijvende hulpen gaat reageren. Bij sommige paarden doe je ze slechts een paar keer, bij andere paarden zal je het meer moeten doen om hetzelfde resultaat te behalen. Als je het goed aanpakt, zal je paard licht op jouw drijvende hulpen reageren, respect hebben voor jouw persoonlijke en intieme ruimte, stoppen met opdringerig gedrag en zich meer gaan focussen op jou. Paarden kunnen rustiger worden, aandachtiger, voorzichtiger, alerter, opener, speelser, …. Welke positieve veranderingen ze doormaken door het doen van deze oefening is wederom afhankelijk van hun eigen karakter en hoe jij je opstelt.
Van werken in vrijheid naar dressuur
Alhoewel we deze oefening in vrijheid doen, heeft deze oefening zelfs invloed op de dressuurmatige training. Alles wat je nl in vrijheid tegenkomt van “uitdaging”, zal altijd terugkomen in het latere werk. Zo zal een paard dat in vrijheid tegen je drijvende hulpen ingaat, ook tegen drijvende hulpen tijdens het longeren ingaan, en ja, zelfs tijdens het rijden. En dat geldt dus ook omgekeerd: een paard dat licht op jouw drijvende hulpen reageert in vrijheid zal dit ook beter doen tijdens grondwerk, longeren en zelfs rijden.
Het Vrije Werk is dus meer dan een connectie opbouwen en een heldere communicatie tot stand brengen. Het helpt je ook in elk ander onderdeel van de training van je paard: grondwerk, gymnastiserend grondwerk en rijden. Het Vrije Werk is de onmisbare basis!
Je ontdekt er alles over in het In Connectie met je Paard Programma