Op een natuurlijke manier samen liggen met je paard
Wie droomt er niet van om bij zijn paard te kunnen liggen? Of nog beter: dat je paard gaat liggen als jíj gaat liggen?
Ter verduidelijking: ik heb het hier niet over het “trainen” van paarden om neer te gaan liggen of het “trainen” om te blijven liggen als je erbij komt zitten . Dat kan natuurlijk ook heel tof zijn en ik heb het ook wel gedaan met sommige paarden. Alleen doe ik dat maar als het “natuurlijk samen liggen” al mogelijk is.
Dat “natuurlijk samen liggen”, daar heb ik het dus over. Dat gebeurt als het paard spontaan gaat liggen, geniet van zijn rust, en het ok vindt dat je erbij komt. Of omgekeerd: dat jij gaat liggen, helemaal aanwezig in het moment, en het paard de behoefte voelt om ook neer te gaan liggen, samen met jou.
Als jij daar óók van droomt dan zijn er 3 dingen die heel belangrijk zijn
1. Een natuurlijke connectie
Met een natuurlijke connectie bedoel ik een connectie die gebaseerd is op hoe paarden van nature een connectie met elkaar opbouwen. Dat bouw je op door veel tijd samen door te brengen, door het ontwikkelen van een heldere communicatie en door het scheppen van een sterke vertrouwensband. Het Vrije Werk helpt je daarmee.
Dat zullen ze ook doen als ze zich niet veilig voelen bij jou. Misschien zullen ze blijven liggen als je op een afstand blijft, maar van zodra je in hun persoonlijke ruimte komt zullen ze opstaan.
2. Volledig aanwezig zijn
Daarmee bedoel ik dat je volledig aanwezig bent in het moment. Uit je hoofd, in je lichaam, in contact met het huidige moment. Je lichaam is zacht, je geest is kalm, je zintuigen verbinden je met de omgeving. Je bent in je Stille Plek.
Dan is er geen spanning, geen mentale druk, geen verwachting. Daar houden paarden van. Het geeft hen een veilig gevoel.
De Hier & Nu Techniek kan je helpen je Stille Plek te vinden. Als paarden neerliggen en rusten zijn ze ook in hun Stille Plek. Je komt je paard daar tegemoet.
Of het paard komt jou tegemoet: jij gaat liggen en het paard volgt jou. Want dat kan ook.
3. Juiste lichaamstaal
Communicatie is uiteraard heel belangrijk. Dat begint al bij het volledig aanwezig zijn. Hiermee geef je al aan dat alles ok is, dat de situatie veilig is. Maar daarnaast zal je lichaam ook fysiek de juiste signalen moeten geven. Als je onverwachts met je armen beweegt kan het paard denken dat je wil dat het opstaat. Heel gevoelige paarden kunnen al opstaan als je jezelf teveel opricht en iets te grote stappen neemt bv.
Wat je dus best doet is jezelf heel passief opstellen. Want wat doet een paard voor het gaat liggen? Hij kijkt naar de bodem, brengt hoofd en hals naar beneden, maakt zich kleiner, schraapt met zijn hoeven in de aarde. Dat kan je nabootsen: kin laten zakken, naar beneden kijken, beetje door de knieën gaan, zachtjes schrapen met je voeten over de grond, uitademen. En dan rustig gaan zitten of liggen. Geen enkele beweging maken waarbij het paard zou kunnen denken dat jij beweging vraagt. En ondertussen in je Stille Plek blijven.
Let op je veiligheid
Hoe rustig en sereen het samen liggen ook voelt, paarden kunnen plots gaan rollen of rechtstaan. Zorg dus dat je geen trap krijgt of onder je paard terecht komt. Je wil geen 500 kg over je heen krijgen… Blijf je paard dus observeren. Als je de Hier & Nu Techniek goed beheerst en dus in je Stille Plek kan blijven, dan ben je kalm én alert terzelfdertijd.
Twijfel je? Ga dan niet tegen je paard aanleunen maar ga op een afstand zitten/liggen. Vooral net voor het hoofd van je paard zitten kan gevaarlijk zijn, want als een paard opstaat strekt hij eerst zijn voorbenen naar voor, dan gaat hij zitten, dan staat hij rechtop. Blijf dus altijd letten op je eigen veiligheid.
Wil jij dit ook kunnen, op een natuurlijke manier samen liggen?
Wil jij ook zo een sterke vertrouwensband krijgen met je paard en leren hoe je jouw Stille Plek kan vinden, zodat het mogelijk wordt om op een natuurlijke manier samen te liggen met je paard? Dat kan met het online In Connectie met je Paard Programma
Hier enkele foto’s van studenten van de Engelstalige versie v.h. programma: