Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Het Vrije Werk = het Fundament!

Horsefulness-trainingssysteem - Het Vrije Werk - De 8 Connectie-oefeningenHet Vrije Werk bestaat uit 8 basisoefeningen.

Ik noem ze de 8 Connectie-oefeningen, omdat deze oefeningen als voornaamste doel hebben een band met je paard op te bouwen, vertrouwen te ontwikkelen en een connectie te laten ontstaan!

Maar daarnaast ontwikkel je ook een heldere communicatie en je leert hoe je leiderschap kan neerzetten tijdens deze oefeningen.

Door het doen van de oefeningen wordt jullie “kudde van twee” heel solide en sterk.

Het fundament!

Net zoals een huis een sterk fundament nodig heeft om overeind te kunnen blijven, heeft ook de relatie met je paard een sterk fundament nodig. En dat fundament leggen we dus tijdens het Vrije Werk. In mijn optiek vormt het Vrije Werk dus de basis van alles!

Want hoe kan je een paard trainen dat in vrijheid nog van je wegloopt? Dit paard toont je eigenlijk dat het niet bij jou wil zijn. Een paard trainen dat helemaal niet bij jou wil zijn, laat staan iets met of voor je doen, is eigenlijk wel onrespectvol naar het paard toe… Je forceert het paard op dat moment om bij je te zijn, door het vast te houden aan een touw/halster,  terwijl het paard daar zelf geen enkel plezier of voldoening van heeft.

Of hoe kan je een paard trainen dat geen respect toont voor jouw intieme en persoonlijke ruimte? Er is veel kans dat dit paard jou, van zodra het iets moeilijker wordt, een duw of een stoot geeft en echt letterlijk jouw plaats inneemt. En hoe kan je een paard trainen die zich nog niet veilig voelt bij jou? Dit paard zal gespannen zijn en niet in staat om te leren. Een paard dat zich niet veilig voelt bij jou laat zich ook moeilijker en zelfs niet niet leiden, in gelijk welke opdracht of oefening.

De waarheid…

Maar ook wanneer jij met je paard al alle connectie-oefeningen doorlopen hebt en daarna aan de slag gegaan bent met grondwerk of longeren en rijden, dan zijn deze oefeningen een goede manier om te weten in hoeverre de band met jouw paard door de training al dan sterk blijft of minder sterk wordt.

Het horsefulness-trainingssysteem - Het Vrije Werk - Los LeidenEen paard dat plots weer zo snel mogelijk van je wegloopt, van zodra je het touw losknipt of de teugels eraf haalt na een training… Of een paard dat je na het trainen zeer moeilijk weer kan benaderen…

Tja, dat paard spreekt natuurlijk de waarheid…

Belangrijk is dan natuurlijk dat je op zoek gaat naar de reden dat je paard jou na een training, of enkele trainingen, liever kwijt is dan rijk en dat je daar iets aan doet. Samen met het aanpassen van je trainingsmethodiek, zullen de 8 connectie-oefeningen de relatie met je paard weer een boost kunnen geven zodat jullie na een tijdje weer met een schone lei kunnen beginnen!

Doel

Dus de oefeningen uit het Vrije Werk hebben als doel

 • Een heldere communicatie met je paard ontwikkelen.
 • Een hechte en diepe connectie met je paard opbouwen maar ook
 • deze connectie in stand houden of
 • deze opnieuw opbouwen/herbevestigen.
 • Je paard en jezelf voorbereiden op het Grondwerk
  –>
  communicaren met drijvende hulpen (Jouw Plaats is Mijn Plaats, Los Sturen, … )
  –> de verschillende leidposities oefenen (Los Sturen, Los Leiden)
  –> voorbereiden van cirkelwerk (Los Cirkelen)
  –>
 • Grondwerk is dan weer de voorbereiding tot succesvol Gymnastiseren Grondwerk en Bitloze Rijkunst.
  Zie je hoe alles met elkaar verbonden is en op elkaar verderbouwt?

De 8 connectie-oefeningen zijn

1. Samen Zijn
2. De Ont-moeting
3. Groomen
4. Jouw Plaats is Mijn Plaats
5. Los Sturen
6. Los Leiden
7. Los Cirkelen
8. De Boomerang

Wil je meer weten over deze oefeningen? Download het gratis ebook

 

  Laat een reactie achter via Facebook

  Comment Section

  0 reacties op “Het Vrije Werk = het Fundament!

  Plaats een reactie


  *