Het Vrije Werk = het Fundament!

Horsefulness-trainingssysteem - Het Vrije Werk - De 8 Connectie-oefeningenHet Vrije Werk bestaat uit 8 basisoefeningen.

Ik noem ze de 8 Connectie-oefeningen, omdat deze oefeningen als voornaamste doel hebben een band met je paard op te bouwen, vertrouwen te ontwikkelen en een connectie te laten ontstaan!


Maar daarnaast ontwikkel je ook een heldere communicatie en je leert hoe je leiderschap kan neerzetten tijdens deze oefeningen.


Door het doen van de oefeningen wordt jullie "kudde van twee" heel solide en sterk.


Het fundament!

Net zoals een huis een sterk fundament nodig heeft om overeind te kunnen blijven, heeft ook de relatie met je paard een sterk fundament nodig. En dat fundament leggen we dus tijdens het Vrije Werk. In mijn optiek vormt het Vrije Werk dus de basis van alles!


Want hoe kan je een paard trainen dat in vrijheid nog van je wegloopt? Dit paard toont je eigenlijk dat het niet bij jou wil zijn. Een paard trainen dat helemaal niet bij jou wil zijn, laat staan iets met of voor je doen, is eigenlijk wel onrespectvol naar het paard toe... Je dwingt het paard eigenlijk op dat moment om bij je te zijn, door het vast te houden aan een touw/halster,  terwijl het paard daar zelf geen enkel plezier of voldoening van heeft.

Of hoe kan je een paard trainen dat geen respect toont voor jouw intieme en persoonlijke ruimte? Er is veel kans dat dit paard jou, van zodra het iets moeilijker wordt, een duw of een stoot geeft en echt letterlijk jouw plaats inneemt.

En hoe kan je een paard trainen die zich nog niet veilig voelt bij jou? Dit paard zal gespannen zijn en niet in staat om te leren. Een paard dat zich niet veilig voelt bij jou laat zich ook moeilijker en zelfs niet niet leiden, in gelijk welke opdracht of oefening.

De waarheid.

Maar ook wanneer jij met je paard al alle connectie-oefeningen doorlopen hebt en daarna aan de slag gegaan bent met grondwerk of longeren en rijden, dan zijn deze oefeningen een goede manier om te weten in hoeverre de band met jouw paard door de training sterk blijft of net minder sterk.

Het horsefulness-trainingssysteem - Het Vrije Werk - Los LeidenEen paard dat zo snel mogelijk van je wegloopt, van zodra je het touw losmaakt of de teugels eraf haalt na een training... Of een paard dat je na het trainen zeer moeilijk weer kan benaderen.

Tja, dat paard spreekt natuurlijk de waarheid...

Belangrijk is dan uiteraard dat je op zoek gaat naar de reden dat je paard jou na een training, liever kwijt is dan rijk en dat je daar iets aan doet. Samen met het aanpassen van je trainingsmethodiek, zullen de 8 connectie-oefeningen de relatie met je paard weer een boost kunnen geven zodat jullie na een tijdje weer met een schone lei kunnen beginnen!

Doel

De oefeningen uit het Vrije Werk hebben als doel
 • Een heldere communicatie met je paard ontwikkelen.
 • Je paard goed leren kennen
 • Een hechte en diepe connectie met je paard opbouwen maar ook
 • deze connectie in stand houden of
 • deze opnieuw opbouwen/herbevestigen.
 • Problemen in jullie relatie oplossen, denk aan gebrek aan vertrouwen, dominantie issues, je paard dan niet graag bij je is,...
 • Je paard helpen bij het overwinnen van traumatische ervaringen.
 • Maar ook meer rust en ontspanning vinden in de omgang met je paardBut also to find more peace and calmness in your work with your horse
 • En zelfs leren hoe je met je paard kan spelen
 • Uiteraard ook super belangrijk: het bereidt jou en je paard voor op Grondwerk
  --> Jouw Plaats is Mijn Plaats, Los Sturen, ... bereidt jullie voor op het communiceren met drijvende hulpen tijdens grondwerk
  --> Los Sturen en Los Leiden zijn de voorgangers van de 3 leidposities in grondwerk
  --> Cirkelwerk zal vaak soepeler verlopen als je al in vrijheid kan cirkelen omdat je al goed je lichaamstaal beheerst hierbij
  --> ...

Grondwerk is dan weer de voorbereiding tot succesvol Gymnastiserend Grondwerk en Bitloze Rijkunst.

Zie je hoe alles met elkaar verbonden is en op elkaar verderbouwt?

De 8 connectie-oefeningen zijn

1. Samen Zijn
2. De Ont-moeting
3. Groomen
4. Jouw Plaats is Mijn Plaats
5. Los Sturen
6. Los Leiden
7. Los Cirkelen
8. De Boomerang

Wil je meer weten over deze oefeningen? Download het gratis ebook

Reactie plaatsen