Connectie-oefening 8: De Boomerang

Paarden trainen in vrijheidDe 8ste connectie-oefening noem ik "De Boomerang". Dit is een heel actieve oefening. Je paard moet dus in een speelse en energieke bui zijn daarvoor of je probeert die speelse energie in je paard aan te wakkeren.Wat is het doel van De Boomerang?

Het Vrije Werk - De BoomerangHet voornaamste doel is plezier maken! Deze oefening wakkert het vuur aan van je paard waardoor het gaat rennen, spelen, eventueel springen en bokken van speelsheid. Maar alleen als je de oefening goed doet! Als je dit spel op het verkeerde moment aanbrengt, als je het te lang speelt, te vaak speelt, of als je niet speels maar eerder agressief overkomt, dan ervaart het paard De Boomerang niet meer als een spel, maar wel als iets heel vervelends en de connectie met je paard zal verbroken worden.

Waar doe je deze oefening?

Alle oefeningen van Het Vrije Werk worden in een grote piste of weide gedaan, omdat het paard de vrijheid moet kunnen nemen om van je weg te lopen indien het dat wil. Zeker bij deze oefening is dit uitermate belangrijk omdat je je paard zeker het gevoel niet wil geven dat je het opjaagt. In een grote piste kan je spelen, gek doen en energiek zijn al wat je wil, omdat het paard afstand kan nemen indien hij het mis zou interpreteren en dan ook merkt dat je hem niet dicht op de hielen blijft zitten. Zo merkt het paard dan dat het niet je doel is om hem op te jagen, maar dat je echt aan het spelen bent. Dat kan dus alleen in een grote piste of weide. Natuurlijk is je intentie heel belangrijk: je intentie is "laten we samen spelen" en niet "je moet nu weglopen en dan terugkeren".

Hoe doe je het?

Door de vorige connectie-oefeningen ben je nu al zover dat je paard heel graag in je gezelschap is en dat het paard ook graag los met je meekomt. Dus jullie band is nu zo sterk geworden dat je je paard al eens actief kan wegsturen, in draf of galop. Dat doe je met een speelse intentie: "Ik heb zin om te spelen, doe je mee?"

liberty training boomerang


We nodigen het paard dus uit om actief te gaan bewegen in draf of galop. Als het paard daar zin in heeft dan sturen we het paard voor ons uit en laten het energiek van ons weglopen om het daarna uit te nodigen om terug bij ons te komen. Alsof je een boomerang zou weggooien. Die keert ook altijd terug àls je hem goed weggooit. Hier is het ook zo, dat wanneer je het paard op de juiste manier wegstuurt, het vaak ook zelf zal willen terugkeren! Het is geen verplichting, maar een uitnodiging om terug te komen. Het is geen bevel, maar een spel! Als je graag meer wil weten over de Boomerang en alle andere connectie-oefeningen, download dan het gratis ebook dat ik voor jou heb geschreven!
Reactie plaatsen