Connectie-oefening 6: Los leiden

paarden trainen los leidenHet los leiden is de zesde connectie-oefening uit Het Vrije Werk. Los leiden is dan wel de 6de connectie-oefening maar toch komt ze niet altijd voort uit het Los Sturen. Ze kan evengoed uit alle andere connectie-oefeningen spontaan ontstaan.


Wanneer het spontaan ontstaat, dan is het aan jou om het aan te nemen en het paard los te leiden zolang het paard daar zin in heeft. Als het paard beslist om weer weg te gaan dan is dat ok.Later kan je het paard dan ook wel actief gaan vragen om zich te laten leiden, dus dan komt het initiatief van jou.

Wat is het doel van Los Leiden?

Als een paard jou volgt, zonder dat je het vasthoudt en dus kan voorkomen dat het wegloopt, dan betekent dit dat het paard graag bij je is en op dat moment ook de leiding aan jou geeft. Je kan dan snelheid en richting bepalen, het paard zal bij je blijven en zijn snelheid en richting aan jou aanpassen. Door deze oefening leer je jezelf opstellen als een zelfzekere leidersfiguur!

los leidenHet is daarom heel slim om vóór een training even de tijd te nemen en daarbij toe te werken naar het Los Leiden.

Als je paard zich los laat leiden dan zegt het eigenlijk:"Ja, ik wil bij je zijn en ja, ik wil jou leiding volgen". Als dat niet lukt, dan is het beter om daaraan verder te werken, dan gewoon maar te beginnen trainen (bv rijden). Dit vergt natuurlijk een andere manier van denken...

Waar doe je deze oefening?

Het Vrije Werk wordt normaal gezien altijd in een grote piste gedaan of op een groot stuk weide. Een round-pen of picadeiro is te klein omdat het paard niet genoeg afstand kan nemen van jou. Dus ook het Los Leiden gaan we om diezelfde reden niet in een round-pen of picadeiro doen, maar wel in een grote piste/weide.

Hoe doe je deze oefening?

Vaak zijn de connectie-oefeningen Samen Zijn en de Ont-moeting de krachtigste oefeningen die je kan doen om je paard in de juiste stemming te brengen en de juiste connectie te laten ontstaan zodat het paard zich spontaan los laat leiden. Bij sommige paarden kan het echter nodig zijn om ook te Groomen of om meer actief aan de slag te gaan met "Jouw Plaats is Mijn Plaats" of "Los Sturen".

Deze laatste twee oefeningen zorgen er namelijk voor dat sommige paarden alerter worden, en meer aandacht hebben voor jou. Vooral bij paarden die snel afgeleid zijn of neigen naar dominant gedrag blijken deze 2 oefeningen heel goed te werken, indien ze met de juiste intentie toegepast worden = assertief maar wel vriendelijk!

los leiden horsefulness


Je kan het paard echter ook actief gaan vragen om met je mee te komen en jouw leiding te volgen door naast het paard te gaan staan en dan te vragen aan het paard om mee te komen als jij vertrekt. Dat doe je door zelfzeker te vertrekken en tegelijkertijd met je drijvende arm, met daarin je zweep als verlengde van je lichaam, vriendelijk te drijven. Je kan het paard in stap en later in draf los gaan leiden.

Wil je meer leren over Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen? Download dan hier het gratis ebook "Paarden trainen volgens het Horsefulness-trainingssysteem"
Reactie plaatsen