Connectie-oefening 7: Los cirkelen

paarden trainen los cirkelen
Los Cirkelen is de 7de connectie-oefening. Het is een oefening die ontstaat uit de vorige 6 connectie-oefeningen. Los Cirkelen is heel leuk om te doen, maar geen voorwaarde om te kunnen starten met Grondwerk.


Als de eerste 6 oefeningen goed gaan, dan kan je reeds zeggen dat de band met je paard sterk genoeg is om verder te gaan met basisgrondwerk. Denk dus niet als je paard nog niet spontaan rond je begint te cirkelen dat dit betekent dat jullie nog geen sterke relatie hebben.Los cirkelen vraagt wel een sterke connectie, die je verkrijgt door de vorige oefeningen en een goede en heldere communicatie.

Wat is het doel van Los Cirkelen?

Deze oefening heeft niet echt een "doel". Als het gebeurt is het wel heel erg tof en leuk, je voelt je enorm verbonden met het paard, zeker als het spontaan gebeurt. Je kan er echter ook naartoe werken en het paard via lichaamstaal uitnodigen om rond jou te cirkelen. Ook dat geeft een groot gevoel van verbinding, want om dat te kunnen moet je echt in de communicatie en connectie zitten.

Hoe doe je het?

Los Cirkelen Horsefulness LilaAls het spontaan ontstaat merk je plots dat het paard rond jou stapt of draaft (of misschien wel galoppeert) terwijl jij in een klein cirkeltje stapt of misschien wel gewoon rond je as draait. Je paard is actief, kijkt je aan, wil bewegen en toch bij je blijven. Misschien daagt het je wel uit om te spelen, hoofd hoog, staart in de lucht, briesen door de neusgaten...

Of misschien is je paard net heel relaxt, bolle bovenlijn, mooie lengtebuiging, staart beweegt mee op het ritme van de draf. Wat het ook is, hoe het paard ook beweegt, hoe lang of hoe kort het duurt, laat het gebeuren en probeer niet "vast te houden". Geniet van deze connectie!

Ik wacht zelf graag op het moment dat het spontaan gebeurt maar sommige paarden bieden het niet zo gemakkelijk aan, tenzij je echt uitnodigt. Dat kan je doen vanuit het Los Leiden in de partnerpositie of het Los Sturen. Door middel van lichaamstaal nodig je het paard uit om voorwaarts te gaan, vooruit te denken, te bewegen maar tegelijkertijd bij je te blijven, naar jou te kijken, samen te cirkelen. Jouw lichaamsexpressie is daarbij belangrijk!

Los Cirkelen doe je ... SAMEN!

Het woord "samen" is hier de sleutel. Samen zijn in de beweging: samen bewegen en ja, samen cirkelen. Ook jij beweegt in een heel kleine of iets grotere cirkel. "Samen Zijn" in alles wat je doet is enorm belangrijk en zeker bij deze "oefening" (wat je niet echt als een oefening moet zien, eerder als een spel).

Horsefulness Het Vrije Werk Los Cirkelen Ringo Het paard opdrijven als het beslist om weg te gaan omdat het zou terugkomen om rond je te cirkelen heeft niets met Het Vrije Werk te maken. Het heeft wel te maken met angst en intimidatie en indien je een vertrouwensrelatie wil met je paard dan hoort angst en intimidatie daar niet bij.

Het opdrijven van je paard kan ervoor zorgen dat je paard angstig wordt en wantrouwig. Sommige paarden doen uiteindelijk wat verwacht wordt maar lijden innerlijk.

Laat het Los Cirkelen ontstaan vanuit een vrije keuze, vertrouwen en de intentie "Samen Zijn". Dan ontstaat er een connectie vanuit het hart in plaats vanuit de dwang tot controle.

Wil je meer weten over Los Cirkelen en alle andere connectie-oefeningen uit Het Vrije Werk? Ik heb een gratis ebook geschreven daarover en die kan je hier downloaden.
Reactie plaatsen