Hier zijn jouw ebooks
Meer weten

Page content

Connectie-oefening 4: Jouw Plaats is Mijn Plaats

Jouw Plaats is Mijn PlaatsDe 4de connectie-oefening, ofwel “Jouw Plaats is Mijn Plaats” is een rangorde-oefening.

Paarden zijn rangorde-dieren en de rangorde wordt onder andere duidelijk gemaakt door plaats in te nemen of plaats af te staan.

Het paard dat zijn plaats afstaat wanneer een ander paard hem van deze plaats drijft, stelt zich op dat moment lager in rang op. Het paard dat een ander paard in beweging zet om dat plekje in te nemen toont zich op dat moment hoger in rang.

Wat is het doel van de oefening “Jouw Plaats is Mijn Plaats”?

Door middel van deze oefening zeggen we aan het paard dat wij ons hoger in rang kunnen opstellen wanneer dat nodig is (verwar dit niet met leiderschap!). Het is belangrijk dat een paard zijn plaats wil afstaan of opzij wil gaan voor zijn trainer. Hierdoor krijg je meer respect van het paard wat betreft jouw persoonlijke en intieme ruimte en het is ook veiliger werken met zo een paard.

Door het doen van deze oefening leren we hoe we het paard in beweging kunnen zetten op een assertieve maar wel vriendelijke manier. Het leert dus ook te reageren op jouw lichaamtaal. Het is ook een voorbereiding op de 5de connectie-oefening “Los Sturen”.

Waar doe je deze 4de connectie-oefening?

Je doet deze oefening in het begin altijd in een grote ruimte, zoals een weide of paddock, zodat het paard weg kan lopen indien het daar de behoefte toe voelt. Bij sommige paarden moet je je wel eens heel assertief opstellen, in een grote ruimte kunnen ze dan veel afstand nemen als ze dat willen, waardoor ze toch geen dwang ervaren.

Hoe doe je het?

Je stapt heel zelfzeker in de richting van het paard en gaat dmv de juiste intentie, focus, energie en lichaamstaal het paard duidelijk maken dat je zijn plaats wil innemen.

Het Vrije Werk Jouw Plaats is Mijn Plaats

Je zegt in feite aan het paard: “Ik wil op jouw plaats gaan staan, dus ik zet jou in beweging zodat je daar weggaat”. Dan ga je effectief op die plaats gaan stilstaan. Zijn/haar plaats is nu jouw plaats geworden. Jij hebt je op dit moment hoger in rang opgestelt, het paard stelde zich lager in rang op door plaats te maken.

Wil je meer leren over Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen? Download hier dan gratis het ebook dat ik voor jou heb geschreven hierover!

    Laat een reactie achter via Facebook

    Comment Section

    0 reacties op “Connectie-oefening 4: Jouw Plaats is Mijn Plaats

    Plaats een reactie


    *