Connectie-oefening 4: Jouw Plaats is Mijn Plaats

Jouw Plaats is Mijn PlaatsDe 4de connectie-oefening, ofwel "Jouw Plaats is Mijn Plaats" is een rangorde-oefening.

Paarden zijn rangorde-dieren en de rangorde wordt onder andere duidelijk gemaakt door plaats in te nemen of plaats af te staan.

Het paard dat zijn plaats afstaat wanneer een ander paard hem van deze plaats drijft, stelt zich op dat moment lager in rang op. Het paard dat een ander paard in beweging zet om dat plekje in te nemen toont zich op dat moment hoger in rang.

Wat is het doel van de oefening "Jouw Plaats is Mijn Plaats"?

Door middel van deze oefening zeggen we aan het paard dat wij ons hoger in rang kunnen opstellen wanneer dat nodig is (verwar dit niet met leiderschap!). Het is belangrijk dat een paard zijn plaats wil afstaan of opzij wil gaan voor zijn trainer. Hierdoor krijg je meer respect van het paard wat betreft jouw persoonlijke en intieme ruimte en het is ook veiliger werken met zo een paard.

Door het doen van deze oefening leren we hoe we het paard in beweging kunnen zetten op een assertieve maar wel vriendelijke manier. Het leert dus ook te reageren op jouw lichaamtaal. Het is ook een voorbereiding op de 5de connectie-oefening "Los Sturen".

We oefenen hier ook onze drijvende hulpen. Omdat het niet altijd om hiƫrarchie gaat, maar altijd om communicatie. Als je weet hoe je drijvende hulpen kan geven op een kalme en vriendelijke manier en je paard wijkt er ook voor op een kalme en ontspannen manier, dan zal het wijken voor drijvende hulpen ook makkelijker en vlotter gaan tijdens grondwerk (denk aan je paard vragen om afstand te nemen tijdens het leiden, of het paard voorwaarts vragen tijdens cirkelwerk, etc)

Waar doe je deze 4de connectie-oefening?

Je doet deze oefening in het begin altijd in een grote ruimte, zoals een weide, paddock of rijpiste, zodat het paard veel afstand kan nemen indien het daar de behoefte toe voelt. Bij sommige paarden moet je je wel eens heel assertief opstellen, in een grote ruimte kunnen ze dan die afstand nemen als ze dat willen, waardoor ze toch geen dwang ervaren.

Hoe doe je het?

Je stapt heel zelfzeker in de richting van het paard en gaat dmv de juiste intentie, focus, energie en lichaamstaal het paard duidelijk maken dat je zijn plaats wil innemen.

Het Vrije Werk Jouw Plaats is Mijn Plaats

Je zegt in feite aan het paard: "Ik wil op jouw plaats gaan staan, dus ik vraag jou om daar weg te gaan". Dan ga je effectief op die plek gaan stilstaan. Zijn/haar plaats is nu jouw plaats geworden. Jij hebt je op dit moment hoger in rang opgesteld, het paard stelde zich lager in rang op door plaats te maken.

Het is heel belangrijk dat je rekening houdt met het individuele paard, want elk paard is anders en je moet je aanpak aanpassen aan het paard waarmee je werkt! Lees dit artikel voor meer informatie.

Wil je meer leren over Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen? Download hier dan gratis het ebook dat ik voor jou heb geschreven hierover!
Reactie plaatsen