Connectie-oefening 3: Groomen

Het Vrije Werk GroomenDe derde connectie-oefening is de oefening "Groomen".

Paarden die beste maatjes zijn, gaan elkaar regelmatig liefdevol krabben en wrijven met de tanden en lippen.

Onderzoek heeft al uitgewezen dat hierbij rustgevende stoffen vrijkomen en dat de hartslag van paarden zakt tijdens het groomen.

De derde connectie-oefening bestaat er dus in om dit liefdevol krabben en wrijven te imiteren, "Groomen" dus.

Wat is het doel van "Groomen"?

Het eerste doel is om te checken in hoeverre het vertrouwen tussen jezelf en je paard al groot genoeg is dat je je paard kan aanraken. Soms lijkt de band heel goed te zijn na het doen van de eerste twee connectie-oefeningen, maar van zodra de mens zijn hand omhoog brengt naar het lichaam van het paard, wordt het paard angstig, schichtig of defensief.

Wanneer het paard zich zonder problemen laat aanraken en groomen, en we de lievelingsplekjes van het paard gevonden hebben, dan geven we in feite ook een hele sterke boodschap aan ons paard, namelijk dat wij zijn vriend en partner zijn.

Het kan echter ook zijn dat een paard simpelweg geen zin heeft in groomen en gewoon weggaat wanneer jij de aanzet ertoe geeft. Dat is niet erg, het paard is vrij om zijn mening te uiten.

Hoe doe je de oefening "Groomen"?

Je bouwt deze oefening op dezelfde manier op als "De Ont-moeting". Dat betekent: eerst de tijd nemen voor "Samen Zijn" en daarna stap je rustig naar het paard toe. Als je je paard kan ont-moeten, probeer je paard dan kort te aaien of te groomen. En stap daarna weer weg.

Het Vrije Werk Groomen


Indien het paard aangeeft dat je te ver gaat, probeer dan niet verder te doen. Het is de bedoeling dat je respect toont voor het paard door je aanrakingen niet op te dringen. Draai je dan om en ga weer weg.

Door dat te doen geef je 2 duidelijke signalen aan je paard. Ten eerste toon je dat je respect hebt voor zijn keuze. Ten tweede zeg je dat je een leidersfiguur bent doordat je het paard niet achterna gaat, maar je eigen ding doet, je eigen richting uitgaat.

Pas op!

Wanneer paarden dominant gedrag stellen tijdens de vorige connectie-oefeningen dan kan je het Groomen nog niet doen! Dominant gedrag = geen respect tonen voor jouw intieme ruimte, (heel)opdringerig zijn, je omver dreigen te lopen of subtiele tot overduidelijke aggressieve lichaamstaal gebruiken. Dan is het gevaarlijk om nu al de stap te zetten tot Groomen.

Wat moet je dan wel doen?

In dat geval is het noodzakelijk dat je tijdens het "Samen Zijn" en "De Ont-moeting" zelf heel goed je persoonlijke en intieme ruimte afbakent en dat je meteen ook de 4de connectie-oefening doet, namelijk: "Jouw Plaats is mijn Plaats"

Wil je meer leren over Het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen? Hier kan je het gratis ebook downloaden dat ik daarover geschreven heb.
Reactie plaatsen