Connectie-oefening 5: Los Sturen

Het Vrije Werk Los SturenMet de 5de connectie-oefening, ofwel "Los Sturen" laat je een nog dieper groepsgevoel ontstaan met je paard, je werkt aan de dominantieverhouding en aan je leiderschapskwaliteiten.

Los sturen kan je pas doen als de oefening "Jouw Plaats is Mijn Plaats" vlot gaat, dus als je jouw paard vlot in beweging kan zetten.

Wat is het doel van "Los Sturen"?

Het voornaamste doel is hier om een nog diepere connectie te laten ontstaan doordat je het paard vriendelijk drijft en tegelijkertijd richting aangeeft.

Een veulen wordt namelijk al van bij de geboorte geleerd om zich door zijn moeder en alle andere groepsleden in beweging te laten zetten, zich te laten drijven. Het leert dus eigenlijk al van kleins af aan dat het tussen de "hulpen van de kudde" moet blijven indien het zich veilig en geborgen wil voelen.

Dit blijft het paard zijn hele leven lang kennen en herkennen. Zij interpreteren het namelijk voor de rest van hun leven zo, dat wie hen vriendelijk drijft en stuurt, bij de groep hoort.

Tegelijkertijd werken we ook aan de dominantieverhouding omdat wij het paard in beweging zetten. En daarnaast stellen we ons ook op als een leidersfiguur omdat we richting aangeven en daarbij kalm en zelfzeker blijven.

Waar doe je deze oefening?

Elke connectie-oefening, ook het Los Sturen doe je in een grote piste of weide, zodat het paard van je kan weglopen indien het dat wenst omdat je bv teveel druk hebt gebruikt. Je doet dit niet opzettelijk, maar toch kan het gebeuren als je een paard nog niet goed kent. Dan moet je nog ingespeeld geraken op elkaars lichaamstaal. Het is niet erg als je eens teveel druk zou gebruikt hebben en het paard wegloopt van je. Doordat het paard kan weglopen en afstand nemen en jij het paard niet achterna rent leert het paard dat er helemaal niets aan de hand is.

In het begin kan het handig zijn om het paard uit de weide te halen en dus met je paard apart te oefenen, zonder dat er andere paarden bijlopen. Dat is gewoon makkelijker voor jou. Het is echter niet noodzakelijk, je kan elke connectie-oefening ook doen in de weide tussen andere paarden.

Hoe doe je deze 5de connectie-oefening?

Tijdens het Los Sturen vraag je het paard om aan te stappen en je loopt achter het paard mee. Je vraagt niet aan het paard om aan te draven, al zullen sommige paarden dat wel uit zichzelf gaan doen.

Als je het paard een paar minuten kan laten stappen, terwijl jij volgt, dan ga je het paard van richting laten veranderen. Op dat moment neem je dus leiding over. Dat kan je op een actieve manier doen (drijven) of dat kan je op een passieve manier doen (uitnodigen). Je kan het paard ook uitnodigen om te vertragen en halt te houden.

Het is niet belangrijk dat het altijd lukt, in het begin zal het zelfs zeer moeilijk zijn. Door er elke dag een paar minuutjes tijd aan te besteden zal het steeds beter lukken omdat het paard meer op jou gericht zal worden, ook al loop je achter hem aan. Wanneer het paard zichtbaar op jouw subtiele hulpen begint te reageren en vlot aanstapt, halthoudt, naar links en naar rechts kan gestuurd worden, dan weet je dat de connectie sterker is geworden!

Ben je nieuwgierig geworden naar de 8 connectie-oefeningen uit Het Vrije Werk die ervoor zullen zorgen dat de band met je paard sterker dan ooit wordt? Ik heb voor jou een ebook geschreven hierover die je hier gratis kan downloaden!
Reactie plaatsen