10 tips voor een positievere kijk op de training van je paard.

10 tips voor een positievere kijk op de training van je paard.

Iedereen kent wel iemand die altijd plezier lijkt te hebben tijdens het trainen ook als het eventjes minder goed gaat.

Deze trainer ziet elke moeilijkheid als een mogelijkheid en ziet kansen waar anderen alleen maar problemen zien. Deze persoon is meestal positief ingesteld en steekt anderen aan met zijn optimisme.

Hoogstwaarschijnlijk ken je echter ook iemand die altijd maar loopt te klagen en te zagen over zijn paard en het verloop van de trainingen.   Ja, hier heb ik het over een negatief ingestelde trainer….  Ken jij zo iemand?

Of… misschien ben je zelf regelmatig negatief ingesteld?

negatieve trainer paarden
Als jij (tijdelijk) een negatief ingestelde trainer bent dan

 • Denk je in beperkingen (mijn paard is te oud, te stijf, te klein, te energiek, te lui, te jong, te bang…)
 • Focus je jezelf vooral op wat niet goed gaat
 • Zie je veel problemen en moeilijkheden
 • Leg je de schuld vaak bij een ander (je paard, je instructeur, de bijrijder, de verzorger)
 • Of vind je jezelf een waardeloze trainer, je breekt jezelf constant af (ik kan dit niet, ik ben te onhandig, ik ben te onzeker, …)
 • Neem je niet veel initiatief om zaken op te lossen
 • Zeg je vaak: “Ja, maar…” als mensen je willen helpen
 • Klaag je vaak over alle dingen in de training die niet goed gaan

Túúrlijk kan het iedereen overkomen dat je jezelf eventjes overgeeft aan een negatieve bui.  Maar als je elke dag opnieuw negatief denkt, klaagt en niet vooruitkomt in de training van je paard… Tja, dan is het echt wel tijd om daar iets aan te veranderen.

Voor jezelf, maar ook voor je paard.  Paarden voelen heel goed sfeer, emotie en energie aan en als jij altijd een negatieve energie uitstraalt dan heeft dat ook een negatieve uitwerking op je paard en op zijn wil en goesting om samen te werken met jou. Dan geraak je in een vicieuze cirkel: jij bent negatief, je paard voelt zich niet goed in jouw nabijheid, het lukt niet, je wordt er nukkig van en nog negatiever, ….

positieve trainer paardenAls jij echter een positief ingestelde trainer bent dan

 • Denk je in mogelijkheden ipv moeilijkheden
 • Focus je jezelf op alles wat goed gaat
 • Zie je veel uitdagingen en kansen om te leren
 • Bekijk je eerst waar jij een fout hebt gemaakt en hoe je het vanaf nu beter kan aanpakken.
 • Ontwikkel je jezelf steeds verder zodat je een bewuste trainer wordt
 • Neem je veel initiatief
 • Als andere mensen je willen helpen, dan zeg je dingen als ”Boeiend wat je daar zegt, ik had het zelf zo nog niet  bekeken.  Ik bekijk zeker wat ik hiermee kan doen.  Bedankt! ”

Als jij meestal zo denkt dan ben jij een positief ingestelde trainer, net wat een paard nodig heeft om gemotiveerd te blijven en graag samen te werken. Dan hoef je hier eigenlijk niet meer verder te lezen.  Ben je eerder negatief ingesteld of ken je periodes van negativiteit die te lang duren?  Lees dan zeker onderstaande tips.

Eerst toegeven aan jezelf, dan kan je veranderen

Mensen die negatief ingesteld zijn geven het zelf niet zo graag toe: “Nee hoor, ik ben helemaal niet negatief ingesteld.  Mijn paard is gewoon te… ”

Gelukkig is een negatieve ingesteldheid áf te leren en een positieve ingesteldheid áán te leren.  De allereerste stap hierbij is wel: toegeven dat je een negatief ingestelde persoon bent. Geef je het toe?  Dapper! NU kan je er iets aan veranderen! Vanaf dit moment ga jij je met een positieve vibe je paard trainen als je onderstaande tips goed toepast en blijft toepassen!

Tip 1: Benoem wat goed gaat

Als je voelt dat je vooral focust op alles wat mis gaat, verander dit dan onmiddellijk. Dat die je door na te denken over wat wél goed gaat.  Bij elke training kan je zeker iets vinden, al is het maar dat je deze keer voldoende tijd had om te borstelen en dat je paard daar zo van genoten heeft.

Tip 2: Hou een dankbaarheidsdagboek bij

Hou een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke avond 3 zaken schrijft ivm je paard en de training waarvoor je dankbaar bent.  Dit kunnen simpele dingen zijn zoals

 • paard poetsenIk ben dankbaar dat mijn paard zelf naar me toe wandelde toen ik de weide opkwam
 • Ik ben dankbaar dat ik de tijd had om mijn paard een zalige borstelbeurt te geven
 • Ik ben dankbaar dat mijn paard zo zijn best doet om mee te werken

Maar ook zaken over de training zelf

 • ontspannen draven paardIk ben dankbaar dat mijn paard vandaag haar angst voor de bal overwonnen heeft
 • Ik ben dankbaar dat mijn paard vandaag ontspannen draafde
 • Ik ben dankbaar dat ik tijdens de les geleerd heb hoe ik een schouderbinnenwaarts moet rijden

Tip 3: Zoek een buddy

positief blijven tijdens het buiten wandelen te paardVraag aan je partner,  vriend/vriendin, of ze jouw buddy willen worden.  Vertel hen elke dag over je training met je paard, maar vertel alleen de positieve dingen.  Dus alles wat goed ging en waar je blij mee bent.

Als je samen gaat trainen/rijden met je buddy, spreek dan af dat je alleen maar positief zal praten over jullie paarden en de training.

Als je over iets positiefs praat kan je niet negatief denken terzelfdertijd.  Op die manier leer je jezelf een ander patroon aan: positief zijn ipv negatief.

Tip 4: Begin elke dag positief

Als je opstaat ’s morgens zeg dan tegen jezelf: “Ik verheug me op de training met mijn paard vandaag! Ik ga het zo en zo aanpakken, ik ben er zeker van dat het leuk wordt”.  Zo begin je de dag al positief en is het gemakkelijker om de ganse dag in die energie te blijven.

Tip 5: Herprogrammeer jezelf

Maak er een gewoonte van om telkens je tijdens een training vastzit of negatief denkt omdat iets niet goed lukt, te denken: “Dit is boeiend!  Hoe zou het kunnen komen dat het niet lukt?  Wat zou de oorzaak kunnen zijn? En vooral: Hoe zou ik het anders kunnen doen?”
En daarbij:” Wat een kans om iets bij te leren!”

Dit kan in het begin wat tegennatuurlijk aanvoelen, jouw patroon is immers “Oh nee, zie je wel, nu lukt het alweer niet. Ik ben een kluns en mijn paard ook…”  Het duurt dus een tijd voor je jezelf zo geprogrammeerd hebt dat je van negativiteit naar positiviteit verandert, maar als je volhoudt zal je merken dat het je steeds makkelijker afgaat.  Op de duur kijk je zelfs uit naar uitdagingen.

Tip 6: Affirmeer

Gebruik affirmaties zoals:

 • Ik kan het
 • Mijn paard kan het
 • Ik heb plezier, mijn paard heeft plezier, samen staan we sterk
 • Ik ben een positieve trainer
 • Ik heb alles in me om dat te bereiken wat ik wil bereiken
 • Ik hou van mijn paard, mijn paard is fantastisch
 • Ik ben zelfzeker
 • Ik heb vertrouwen dat het lukt

Tip 7: Zeg STOP! tegen jezelf

stop negatieve gedachten bij het trainen van je paardLeer je negatieve gedachten/uitspraken te herkennen. Ga er heel bewust mee om.

Telkens je jezelf negatief hoort zijn, zeg dan in gedachten luidop “STOP”. Je kan je er een stopsignaal bij visualiseren, of zelfs – als je alleen bent – luidop “STOP” zeggen.

Hiermee voorkom je dat je steeds negatiever en negatiever gaat denken en in een neerwaartse spiraal terechtkomt.  Je moet jezelf uit die spiraal halen van zodra je het opmerkt.

En dan ga je onmiddellijk iets positiefs naar boven brengen.  Wat ging er wel goed en wat vond je leuk.  Zeg eventueel een positieve affirmatie op.

Lukt dit?  Goed! Je hebt jezelf uit die negatieve spiraal gehaald. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller het je zal gaan opvallen als je negatief begint te denken/doen.  Je wordt je steeds bewuster van je gedrag.

Tip 8: Bevraag jezelf

Stel jezelf regelmatig vragen zoals:

 • Wat kan ik doen om dit te veranderen? (bv je paard loopt altijd te hard: hoe kan ik dit oplossen ipv erover te klagen.  Misschien een andere aanpak, les volgen, iemand raad vragen, …)
 • Wat is het positieve van dit “probleem”?  (bv:  het is een kans om te leren, het is een aanzet om mij te verdiepen in… , ik leer omgaan met dit soort gedrag/situatie, …)
 • Hoe kan ik mezelf verder ontwikkelen op persoonlijk vlak maar ook op trainersvlak? (volgen van een cursus, les, lezen, dvd’s kijken, …)

Tip 9: Gebruik deze krachtige zin als mantra

Hang een papier op in de zadelkamer, of op een andere plek waar je vaak langskomt en waar je niet naast het papier kan kijken. Schrijf erop in grote koeienletters: “Als ik positief denk, zal ik een positieve training hebben! Het is mijn mindset die bepaalt hoe ik de training ervaar!”  Herhaal deze uitspraak zo vaak mogelijk, gebruik het als een mantra.

Tip 10: Herinner jezelf aan het volgende…

passie voor paardenVergeet nooit waarom je begonnen bent met paardrijden en het houden van een eigen paard.  Denk regelmatig terug aan de reden dat je ooit startte met paardrijden en de reden dat je een eigen paard kocht.  Dat was toch omdat je een passie hebt voor paarden?  Je houdt van paarden, bent graag bij ze, je bent graag met ze bezig, het ontspant je.

Ergens onderweg ben je misschien die verbinding verloren, omdat het niet goed ging, omdat je misschien te veel wou, te snel…  Als je nu en dan dat gevoel weer oproept dat je een paard hebt omdat je zoveel van paarden houdt, dan valt veel druk weg.

Het hoeft niet persé nu, het hoeft niet persé zo, en het hoeft al helemaal niet persé omdat een ander dit of dat kan en dat jij dat daarom ook wil…

Ik merk vaak dat negativiteit tijdens het trainen (bij mensen die anders niet negatief ingesteld zijn) namelijk best wel vaak te maken heeft met het té veel “streven” naar een doel.

Laat dat los, geniet van je paard en neem de tijd. Jullie komen er wel, samen!

➤P.S. als je samen met mij op een positieve manier wil leren hoe je in vrijheid met je paard kan omgaan en communiceren en een diepe verbinding aangaan, neem dan even een kijkje naar het In Connectie met je Paard Progamma.

plezier hebben met je paard

Succes, en … blijf positief!

Irmgard Luijcks
Door

Irmgard Luijcks

op 05 May 2019

Interessant artikel Karine. Daar herken ik me wel in. In het begin, jaren geleden, was ik enkel gefoccussed op het doel en kon ik negatief geraken als ik het doel voor die dag niet had gehaald. Gaandeweg de jaren dat ik mij meer openstelde voor mijn paarden en begon te genieten van het moment zelf en ieder klein stapje, leek alles in een positieve versnelling te geraken. Ik leerde ook veel over mijzelf. Nu geniet ik al geruime tijd van de weg naar het doel en het zijn vaak minimini stapjes. Ik merk dat mijn paarden dit enorm waarderen en belonen me altijd met een enorme werk- en speellust :-) Zo kan ik ook inschatten wanneer een paard zich minder voelt, en daar op inspelen.

Reactie plaatsen