The Softness Response om onnodige spierspanning los te laten
07 december 2020 

The Softness Response om onnodige spierspanning los te laten

Járen geleden.

Ik lig in een lederen zetel, in de praktijkruimte van een relaxatietherapeut met een enorme zwarte snor. Hij leert mij onnodige spanning in mijn spieren los te laten op “commando”.

Ik had een boek gelezen over relaxatie therapie en dacht: “Misschien moet ik dat wel eens proberen om van dat probleem met mijn kaken af te geraken.” Ik klemde mijn kaken soms op elkaar, onbewust. Dat merkte ik vaak ’s avonds pas, omdat mijn tanden dan pijn deden.

Dus ik lig daar en ik denk van: “Pfff, wat lig ik hier eigenlijk te doen..? Alsof ik mezelf even kan “programmeren” om op commando mijn spieren te ontspannen. Wat is dit een slecht idee…”

Na de sessie krijg ik huiswerk mee en ik moet Meneer Snor beloven dat ik elke dag ga oefenen. Want, zo zegt hij, hoe meer je dit oefent, hoe beter het zal werken.
Ik heb er niet veel zin in, maar doe toch wat ik beloofd heb. Meestal als ik al in bed lig ’s avonds, en ik besef van: “Oei, ik ben’t wéér vergeten… Dan maar snel nog even nu, voor ik in slaap val.”

Fast forward naar vandaag: ik gebruik de techniek nog steeds en ik leer hem ook aan mijn studenten. Ik pas de techniek toe in mijn dagelijkse leven, maar ook als ik met mijn paarden werk, op de grond en in het zadel.

Na een week of 2-3 oefenen in mijn bed, ben ik namelijk gaan experimenteren met de techniek. Ik had geleerd dat ik moest zitten of liggen tijdens het oefenen, maar na een tijdje oefenen leerde ik mezelf deze techniek ook aan tijdens het wandelen aan de hand met mijn paard, tijdens het vrij werk, het grondwerk en het rijden.

En wat bleek? Heel veel paarden reageren er super gevoelig op!

Paarden voelen lichamelijke spanningen aan, ze zien het ook aan hoe je beweegt. Ze lezen je lichaam namelijk zoals wij een boek lezen. Er ontgaat hen niets. Hoe meer spierspanning ze bij jou merken hoe moeilijker het voor hen is om zelf te ontspannen.

Dus hoe sneller en hoe beter jij onnodige spierspanning kan loslaten, hoe sneller en beter ook je paard dat zal kunnen. En hoe meer lichamelijke spanning je paard kan loslaten, hoe beter hij zich zal voelen en hoe mooier hij zal bewegen.

Deze techniek heb ik “de Softness Response” genoemd. Omdat het hier niet meer gaat om “relaxatie”, maar om “verzachten” (softness).

Als jij de Softness Response kan toepassen tijdens het werken met je paard zal je vrijer, losser, en zonder spanningen kunnen communiceren en rijden.

Reactie plaatsen