12 tips om je doelen te bereiken!
Jij hebt vast ook een droom, iets wat je heel graag wil kunnen met je paard, iets dat je wil bereiken.  Misschien heb je wel meerdere dromen.   En misschien heb je die droom al jaren en voel je je slecht bij de constatie dat de droom maar een droom blijft...Het eerste wat je moet weten is dat een droom inderdaad een droom blijft als je geen actie onderneemt, of de verkeerde actie onderneemt.  Soms is het onduidelijk voor jezelf hoe je dat moet doen, actie ondernemen, al is het in wezen heel eenvoudig...Ik heb voor jou 12 tips om jou te motiveren écht voor jouw droom te gaan zodat je kan zeggen:  "Wauw, ik heb mijn dromen en doelen waargemaakt!"

1.    Laat jouw doel iets zijn wat JIJ wil

Dus niet iets wat je denkt te moeten bereiken omdat bijna iedereen in je omgeving dat ook wil. Lacht jouw omgeving met het feit dat het jouw droom is om jouw paard op commando te leren neerliggen, omdat ze vinden dat dit geen "serieuze" training is?  Of ben jij de enige op stal die met grondwerk bezig is?  Trek het je niet aan, ga voor JOUW droom en niet die van een ander!

2.    Onderschat jezelf en je paard niet!

groot dromen over paardenRealistische doelen stellen is uiteraard belangrijk. Maar onderschat jezelf en je paard daarbij niet!  Je mag gerust GROTE voornemens maken, échte uitdagingen, die je zullen triggeren om tot het uiterste te gaan. Maak jezelf of je paard niet "kleiner" door te denken van:  "Dit zou ik wel willen, maar ja, dat is veel te moeilijk voor mij…"  Vaak denk je dat alleen maar omdat je angst hebt om te falen. Als je iets wil, ga er dan voor! Door GROOT te dromen, bereik je grootste dingen. Trouwens, voor iedereen betekent dat iets anders. Voor de 1 is het zijn angst overwinnen om op straat te rijden, voor de ander is het de piaffe beheersen.

3.    Stel maximum 3 doelen

Bij het maken van goede voornemens kan je heel ambitieus worden en een ganse lijst opsommen van dingen die je nu ein-de-lijk eens zal gaan doen en bereiken. Je gelooft er 100% in, maar moet na een week al constateren dat je met nog geen 1 aan de slag bent gegaan… Hoe groter je lijst, hoe kleiner je kans op succes…  Stel jezelf daarom slechts 1, 2 of maximum 3 doelen, maar zorg dat ze uitdagend genoeg zijn (remember: droom groot!)  en houd je daaraan.

4.    Wees specifiek

Zeg dus niet van: "Ik neem me voor om goed te worden in het bitloos trainen van mijn paard".  Nee, beter zou zijn:  "Mijn doel is om tegen eind juli mijn paard een perfect appuyement in draf te kunnen laten uitvoeren". Visualiseer dat beeld en houd deze visualisatie goed voor ogen!

paarden trainen werkschema5.    Maak een stappenplan

Ipv in het wilde weg erop te vliegen en dus geen houvast te hebben. Wil je dat je paard tegen de zomer in perfecte conditie is zodat je die dagtocht mee kan rijden? Of wil je graag jouw paard probleemloos op de trailer kunnen laden? Splits jouw doel op in subdoelen, verwerk ze in  een duidelijk stappenplan en ga consequent met dat plan aan de slag.

6.    Maak een prachtige motivatiecollage

Op deze collage plak je alles wat jou enorm motiveert om dat specifieke doel te bereiken.  Dat kunnen foto’s zijn, woorden, quotes, tekeningen, symbolen,…  Deze collage zal je helpen wanneer je extra motivatie nodig hebt!

7.     Maak een “Geen Excuses Lijst”

Op die lijst maak je 2 kolommen.  In kolom 1 schrijf je alle situaties op die kunnen gebeuren en die je als excuus zou kunnen gebruiken om niet aan je voornemens en doelen verder te werken. In kolom 2 schrijf je per situatie de mogelijke oplossing.

paarden trainen wat als lijst

De “Geen Excuses Lijst” zorgt dat geen enkel excuus nog goed genoeg is om je achter te verstoppen!

8.    Spreek erover!

Houd je goede voornemens niet geheim! Vertel erover aan iedereen uit je omgeving.  Deze mensen kunnen je steunen en doordat ze regelmatig zullen vragen hoe het gaat met je voornemen, word je een beetje “gepusht” op momenten dat je zou dreigen te verzwakken…

paarden trainen zoek een partner9.    Vind een paardenbuddy

Een paardenbuddy is iemand die -ongeveer - hetzelfde doel heeft met zijn paard (of het doel ligt in dezelfde lijn, bv ook iets met bitloos of iets met grondwerk...) en waarmee je dus dingen samen kan bespreken. Spreek af dat je elkaar elke week ontmoet of mailt om te vertellen hoe het de voorbije week gegaan is en wat de vooruitgang is.  Een paardenbuddy kan een fantastische motivatie en inspiratie betekenen!

10. Laat jezelf en je paard begeleiden

Het komt ontzettend veel voor: mensen stuiten op een probleem in de omgang of training van hun paard of weten niet wat de volgende stap is, maar willen besparen op les nemen waardoor er uiteindelijk veel frustratie ontstaat en dromen opgegeven worden. Dat is jammer, want soms hoeft het niet eens zoveel te kosten om toch vooruitgang te boeken waar je dan heel gelukkig mee bent, en je paard ook. In sommige gevallen zijn 1 of 2 privélessen al voldoende om weer een hele tijd zelfstandig aan de slag te kunnen gaan en veel vorderingen te maken.Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden: van online coaching en privéles tot groepslessen en clinics.  Door de hulp van een professional in te roepen maak je vaak grote sprongen vooruit en worden problemen met je paard die je droom verhinderen voorkomen of direct aangepakt.  Mijn raad is hier: ga kijken in welk gebied jouw droom ligt en zoek de bijpassende instructeur/cursus uit die je met die droom kan helpen.

10. De eerste 21 dagen zijn de moeilijkste!

De specialisten beweren dat je iets nieuws minstens 21 dagen moet volhouden, vooraleer het een gewoonte wordt.  Stel dat je voornemen is om vanaf 1 januari elke avond tussen 19u en 20u te trainen met je paard ipv naar die stomme soap te kijken, dan zullen de eerste 21 dagen het moeilijkst zijn. Vanaf dag 22 is het een gewoonte geworden.  Hou je het 6 maanden vol dan is het een deel van je persoonlijkheid geworden en dan kan je dus bijna niet meer zonder…  Als dat geen feit is om op je motivatiecollage te plakken!

paarden trainen opnieuw beginnen11. Blijf proberen

En wat als jouw goede voornemens, ondanks alle tips die je hier gekregen hebt, toch gestrand zijn binnen enkele weken, misschien wel dagen? Geen nood! Begin gewoon opnieuw! Maak eventueel een nieuw werkschema als je merkt dat het huidige schema niet haalbaar is. Hier ook weer de “specialisten” aan het woord: hoe langer je wacht om opnieuw te starten, hoe meer kans dat het er niet meer van komt… Máár, als je binnen de 24 uur nadat je “gefaald” hebt, weer opnieuw start, dan heb je de meeste kans dat je “back on track” geraakt.  Dus, blijf niet bij de pakken zitten en ga er weer voor!

12.    Stel je doel en laat weer los

Een doel stellen is nodig, het zorgt er voor dat je in actie komt, dat je leiderschap neemt over jezelf.  Té sterk op het doel op zich gericht zijn echter zorgt voor stress, want je WIL teveel, je denkt teveel naar de toekomst, aan jouw gewenste resultaat. Je bent niet meer in het nu. Daardoor ben je minder geaard en minder rustig en dat voelt je paard ook.  Het belemmert de training. Datgene wat ervoor zorgt dat je de doel bereikt is het proces dat je daar brengt, de weg die je neemt om er te geraken.  Alle subdoelen dus, alle stapjes er naar toe.  Hou het doel dus wel duidelijk voor ogen, maar richt je met volle aandacht op het proces! Veel succes ermee en geniet van de weg naar je doel!leiden in vrijheid karine vandenborre en ulysse
Reactie plaatsen