21 valkuilen die je trainingsdoelstelling belemmeren
30 oktober 2015 

21 valkuilen die je trainingsdoelstelling belemmeren

Je doel bereiken met je paard, is niet altijd makkelijk. Soms maak je fouten op weg naar je doel. Daar kan je je heel slecht bij voelen, maar het helpt misschien om te weten dat fouten maken menselijk is. Het is dus onmogelijk om nooit fouten te maken.

Als je het positief bekijkt, dan kan je zelfs redeneren dat fouten maken ook een groot voordeel heeft: zo leer je nl wat je zeker niet moet doen en ga je nadenken over hoe het anders kan. Het is ook beter om te proberen en te falen, dan nooit iets te proberen en dus zeker je doel niet te bereiken …

Echter, als je weet wat de valkuilen zijn die je belemmeren je doel te bereiken, dan heb je meer kans op slagen. Daarom heb ik voor jou 21 vaak voorkomende valkuilen op een rijtje gezet.

diepe-connectie-met-je-paard1. Onvoldoende te tijd nemen om aan de connectie met je paard te werken. Als de connectie met je paard niet optimaal is, zullen de resultaten van de training ook minder goed zijn.  Ik zeg het al jaren en ik blijf het zeggen 😉 : “Eerst connectie, dan training!”

2. Niet aan je mindset en zelfbewustzijn werken. Elk mens heeft zijn eigen minder goede kwaliteiten om aan te werken: ongeduld, frustratie, faalangst, onzekerheid, … Je kan misschien heel goed doen alsof, maar je paard prikt daar zo doorheen. Aan jezelf werken is dus de boodschap zodat je die minder goede kwaliteiten kan ombuigen naar kwaliteiten die de training positief beïnvloeden.

3. Je lichaam niet onderhouden. Als je ongezond eet, en te weinig beweegt, dan voel je je minder fit en vaak moe. Te moe om voldoende met je paard en de training bezig te zijn.

4. Niet goed nadenken over je doel. Dan modder je maar wat aan. Als je zelf niet weet wat je wil, hoe moet je paard dan begrijpen wat je wil?

5. Wel goed nadenken over je doel, maar de lat te hoog leggen. Je kan niet verwachten van een paard dat net ruitermak is dat hij volgende maand de grand-prix loopt bij wijze van spreken.

6. Je doel te makkelijk maken. Je daagt jezelf dan niet uit het allerbeste in jezelf naar boven te halen.

Spelen in vrijheid voor een sterke connectie!7. Een doel kiezen waar je niet blij van wordt. Het is ongelooflijk hoeveel mensen hun paard in een bepaalde discipline trainen omdat iedereen rond hen dat doet, terwijl ze er zelf niet gelukkiger door worden. Denk eens goed na: waar wordt JIJ blij van?

8. Een doel kiezen waar je paard niet blij van wordt, maw geen rekening houden met je paard. Het is niet omdat jij zo graag iets wil, dat jouw paard daar helemaal hetzelfde over denkt. Sommige zaken in de mensenwereld zal je paard natuurlijk wel moeten leren aanvaarden, maar als jouw paard na een week trainen in de rijbak zoiets heeft van:”niet weer….” dan zal je op zoek moeten gaan naar activiteiten waar jouw paard blij van wordt.

9. Geen hulp vragen als je problemen ondervindt waar je alleen niet meer uitgeraakt. Zo wordt de training meestal alleen maar erger, terwijl een les/workshop/opleiding je -weer- op weg kan zetten naar succes. Denk aan je paard, die heeft het recht op een gelukkig leven en problemen in de omgang en training van je paard is voor je paard zelf ook stresserend.

10. Alleen maar boekenkennis opdoen, maar amper iets in de praktijk oefenen. Van boeken lezen en theoretische kennis opdoen wordt je inderdaad véél slimmer, maar je vaardigheden verbeteren er helemaal niet van.

11. Geen trainingsplan opmaken. Dus niet nadenken over de verschillende stappen die naar je doel zullen leiden. Vaak sla je dan stappen over, of je blijft te lang hangen bij hetzelfde omdat je niet goed weet wat de volgende stap is.

12. Je doel niet kunnen loslaten. Een doel hebben is heel motiverend, maar onderweg is het vaak best om dat doel los te laten in je hoofd en je te focussen op de weg er naartoe. Lees de bijhorende pdf daarover, je vindt hem onderaan dit artikel.

Tony robbins13. Niet flexibel zijn. Je werkt samen met een paard. Niet met een fiets. Jouw paard zal ook zijn mening geven, tonen wat goed gaat en wat niet, laten zien waar hij blij van wordt en van wat niet. Dan is het aan jou om flexibel te zijn en rekening te houden met de feedback van je paard en je training en trainingsplan daaraan aan te passen.

14. Pessimistisch worden als het een tijd wat minder goed gaat. Leren gaat altijd met ups en downs. Na een periode dat er veel progressie was, komt er altijd een periode dat er geen vooruitgang meer is, zelfs eerder wat achteruitgang. Maar laat je hoofd dan niet hangen, want er is weer een “up” op komst.
En meestal gaat het dan zelfs beter dan voordien.

15. Niet kunnen omgaan met negatieve opmerkingen. Soms vinden anderen het maar “stom” of “onveilig” dat jij droomt van een paard dat jou overal los volgt, kan neerliggen op commando of bitloos dressuur kan lopen. Als jij je dan slecht voelt en je daardoor laat beïnvloeden dan mag je je droom op je buik schrijven. Dan leef je niet je eigen leven, maar het leven van anderen.

16. Niet de tijd nemen die nodig is. Doelen zijn heel nuttig, maar zorg ervoor dat je de tijd neemt die nodig is om ze te bereiken. Je paard zal je tonen hoe snel-traag je dient te gaan. Als het je doel was om je paard binnen de 2 weken perfect te leren trailerladen, maar je merkt dat je paard meer tijd zal nodig hebben, pas die vooropgezette datum dan aan. Wees je ervan bewust dat dit bij veel doelen kan gebeuren, daarom is een “doeldatum” nooit iets dat volledig vastligt, het zijn meestal “flexibele datums”.

17. Geen feedback vragen tussendoor. Het is altijd slim om iemand die je vertrouwt en op een opbouwende manier zijn mening geeft even te laten meekijken naar jouw training.  Deze persoon ziet vaak dingen die jou niet opvallen of waar jij niet aan denkt. Dat kan heel verhelderend zijn en je helpen bij het bereiken van je doel.

progressie-paard-trainen18. Perfectionistisch zijn. Als je alles perfect wil, dan geraak je nooit ergens, want perfectie bestaat niet. Er zal altijd iets zijn dat beter kan. Daarom is perfectionisme de ideale voedingsbodem voor faalangt. Het is nooit goed genoeg. “Ik kan het niet”. Zoiets ga je dan denken. Wees blij met “goed genoeg”. Beter kan dan nog altijd, maar “perfect” is een woord dat je best uit je woordenboek schrapt.

19. Je doelen niet visualiseren. Je doel opschrijven is 1 ding. Maar je doel bewust visualiseren is nog véél belangrijker. Denk dus niet alleen aan alles wat je moet doen om je droom te verwezenlijken, maar vooral aan hoe het zal voelen als je het al bereikt hebt. Beeld je dus in dat je met je paard door de bossen galoppeert met enkel een halsring. Voel hoe je paard de zijgangen uitvoert in balans en lichtheid. Voel de verbinding met je paard dat met je meewandelt door de weide, zonder halster, zonder touw. Voel de blijdschap, voel het vertrouwen, voel de connectie. Beleef dit alles met zoveel mogelijk intensiteit. En als je dan even door een minder periode gaat, roep die gevoelens weer op, zodat je weer weet waarvoor je het allemaal doet.

20. Een werkwijze / trainingsmethode toepassen die niet bij jou en je paard past. Als je vaak dingen doet waar je je niet goed bij voelt, als je verdrietig kan worden van sommige technieken die aangeraden worden volgens een bepaalde trainingsmethode, als je het niet eens bent met sommige tools die gebruikt worden, als je ziet dat je paard ongelukkig is door de aanpak,… Kap er dan onmiddellijk mee en kies voor een werkwijze die goed voelt, voor jou én voor je paard. Je intuïtie zal je vertellen waar je moet zijn. Al ben je de enige in jouw omgeving die voor die welbepaalde werkwijze kiest, ga ervoor, want alleen als je met een gerust hart en een goed gevoel je paard traint, kan je je doelen behalen en gelukkig zijn met wat je doet.

de beste eigenschap van een paarden trainer is zijn liefde voor het paard21. Met een verkeerde intentie je doelen stellen. Is jouw intentie de beste van stal te zijn? Is jouw intentie uitpakken met jouw paard? Is jouw intentie dat mensen zouden zeggen:” wauw, wat die kan is speciaal”?

Dan kan ik je dit vertellen: jouw paard voelt dat jouw ware intentie (= dieperliggende intentie) geen liefdevolle intentie is. Hoe zou jij je voelen als iemand jou iets laat doen vanuit eigenbelang? Ik ben er zeker van dat het zou voelen alsof er misbruik van jou wordt gemaakt.

Een paard voelt het als je niet op hartniveau met hem omgaat. Wees eerlijk tegenover jezelf en als je beseft van: inderdaad, mijn ware intentie is geen liefdevolle intentie… ga dan goed nadenken over waarom het zo belangrijk is voor jou dat anderen jou en/of je paard speciaal vinden.

Dat kan betekenen dat jouw gevoel van eigenwaarde afhangt van de meningen van anderen. Jouw fundamentele angst is: niet goed genoeg te zijn. MAAR: jij bent goed zoals je bent! Jij bent jouw unieke zelf! Werk aan je zelfvertrouwen en denk na met welke ware intentie jij voortaan met je paard wil omgaan.

Als je ware intentie een liefdevolle intentie is, dan zal dat het bereiken van je doel alleen maar makkelijker worden.

Lees hier de pdf: “Doelen stellen en weer loslaten”

Stephanie
Door

Stephanie

op 20 Jun 2018

Wat een goed en uitgebreid stuk. Wat ik zelf belangrijk vind en elke training weer probeer toe te passen: Visualiseren. De tijd nemen en goed voor je eigen lichaam zorgen zijn puntjes die ik zelf nogal lastig vind, daar moet ik vaker aan denken. Ik zal dit stuk nog weleens vaker komen lezen om er steeds beter in te worden ;)

Reactie plaatsen