7 tips voor natuurlijk leiderschap
19 februari 2013 

7 tips voor natuurlijk leiderschap

Wanneer wij samen zijn met ons paard, tijdens de dagdagelijks omgang of tijdens het trainen kan je spreken van een “kudde van 2”.

Het is belangrijk dat jij, wanneer het nodig is, de leiding kan nemen in deze kudde van 2 en dus een natuurlijk leidersfiguur kan zijn voor je paard (By the way: dit heeft niets met rangorde te maken).

Hieronder geef ik je enkele tips om je leiderschap beter neer te kunnen zetten, waardoor je paard rustiger zal worden en graag gaat meewerken.

wees duidelijk als je leiding geeft aan je paard

1. Wees daadkrachtig

Een leidersfiguur is niet bang om initiatief te nemen. Hij staat niet te treuzelen en af te wachten om te zien wat de anderen doen…  Nee, hij neemt beslissingen en behoudt dan zijn focus. Doordat je je focus behoudt zal het paard merken dat je zelfzeker bent en weet waar je mee bezig bent, dat geeft het paard het vertrouwen dat jij leiding kan geven.

2. Communiceer duidelijk en begrijpelijk

Als je wil dat je paard je jouw leiding graag volgt, dan moet je in staat om te communiceren op het niveau van jouw paard.  Energie en lichaamstaal is hierbij het allerbelangrijkste: timing, gevoel, intentie, lichaamshouding, positie, beweging.

3. Zorg ervoor dat je emotioneel stabiel bent

Laat je niet overvallen door frustraties en boosheid, word niet gestresst omdat het niet loopt zoals je wil.  In plaats daarvan blijf je kalm en gericht op je oorspronkelijke doel, ook als er moeilijkheden op je pad komen. Een leidersfiguur is en blijf goed gegrond.

4. Ga niet uit van de “dominantie-theorie”

Leiderschap bij paarden heeft niet met dominantie te makenEr wordt hier en daar nog steeds beweerd dat je door een paard te domineren als een leidersfiguur aanzien wordt.  Dit is niet waar.   Een leidersfiguur wordt je niet door te domineren, wel door het juiste voorbeeld te geven, een plan te hebben,  in elke situatie rustig en zelfzeker te blijven, waardoor de anderen er zelf voor kiezen om jou te volgen.  Maw: natuurlijk leiderschap kan je niet opdringen.

5. Wees authentiek

Dit betekent: blijf bij jezelf, wees eerlijk, doe je niet anders voor dan je bent op dat moment (jouw innerlijk gevoel stemt overeen met jouw uiterlijk handelen), zorg ervoor dat je intentie zuiver is en niet egoïstisch.

6. Zie leiderschap als partnerschap

Het is een misvatting dat er slechts 1 leider is in een groep paarden.  Bepaalde dieren zullen inderdaad meer leiding nemen dan een ander maar onderzoek wijst ondertussen uit dat elk paard in de groep beslissingen/keuzes kan maken en dat de andere paarden gezamenlijk beslissen of ze al dan niet zullen meegaan daarin.

In de omgang en training van je paard kan je dus gerust je paard ook de leiding geven wanneer dat mogelijk is.  Zo “volg” ik vaak mijn paarden doorheen de weide terwijl ik hen laat bepalen waar we heen gaan, waar we stoppen, waar we vertragen, versnellen, …  Ook op straat, wanneer we aan de hand gaan wandelen, laat ik hen soms kiezen welk pad we volgen.

Wanneer beiden mogen en kunnen leiden, zowel mens als paard, kan je spreken over partnerschap.

Het is wel belangrijk dat je op elk moment weer de leiding kan overnemen, vooral ivm veiligheid.  Om dat te leren raad ik aan om Het Vrije Werk vanuit de Horsefulness filosofie te gaan toepassen en uiteraard is Grondwerk hiervoor ook heel goed.

7.  Zorg voor 100% vertrouwen!

Een paard zal alleen maar je leiding volgen als het je 100% vertrouwt.  Daarom is vriendschap en verbondenheid van allergrootst belang.  Een paard dat je niet vertrouwt, zal niet graag bij je zijn en altijd nadenken over een manier om van je weg te geraken.

Daarom is ook hier het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen voor mij de basis als je wil dat je paard je als een natuurlijk leidersfiguur ziet.  Dmv Het Vrije Werk ontwikkel je een hechte vriendschap met je paard en zal je paard je vertrouwen als geen ander.  Eerst vertrouwen en vriendschap, dan pas zal je je paard je leiding willen volgen!

Wil je er aan beginnen? Start hier alvast mee.pijl groen

Template not found..
Laura
Door

Laura

op 19 Feb 2013

Ga ik deze week meteen uitproberen. Vooral tip 1 & 4 gaan goed van pas komen. Ik twijfel nogal veel of het wel juist is wat ik doe, of het ik de dingen juist interpreteer, of ik niet beter dit of dat doe of laat... Maar vooral dat beeld in je hoofd vormen van wat je wil, ga ik zeker uitproberen (: Dankjewel!

philippe De Weweire
Door

philippe De Weweire

op 19 Feb 2013

Bedankt Karine. Deze tips gaan zeker van pas komen

Karin Vanbaelen
Door

Karin Vanbaelen

op 21 Feb 2013

Dag Karine, alles wat je zegt klopt. Maar punt 6 en 7 zijn voor mij moelijk, ik ben namelijk uit een depressie aan het komen. Met het extra probleem is dat mijn paard bang is van andere paarden. Vooral wanneer ze op hem afkomen. Daarom rijdt ik niet meer op wedstrijd, eerste half uur pure stress, als ze dan ook nog eens tegen je op rijden: Paniek. Gaan wandelen gaat ook niet, want komt een paard naar de weiderand gelopen is hij al op meters afstand in paniek. Stijgeren, wegvliegen, .... hij vertrouwd mij dan ook niet meer, aan de hand krijg ik hem daar dan ook niet ( alleen ) voorbij. Telkens als er zo iets gebeurt zakt mijn zelfvertrouwen mee naar beneden.Zelfde probleem heeft hij ook met koeien. Eigenaardig is dat hij ( toen ook nog hengst) zijn eerste 3 levensjaren met 4 andere hengsten en 200 koeien heeft samen gelopen, vermoedelijk is er toen iets gebeurt. Ik ben later te weten gekomen dat hij zich geregeld afzijdig hield van de andere hengsten. Hij vertrouwd mij eigenlijk in alles, behalve met andere paarden en koeien. Het is een krachtig paard met een heel klein hartje, heeft zeker leidersfiguur nodig. Ondertussen ben ik wel in de manege met 4 andere paarden aan het rijden, deze kent hij ondertussen, dit gaat als ze maar niet te kort naast hem komen, en de galop in groep gaat niet, dan moet de rest blijven stilstaan. Hij is nu 8 jaar en loopt eigenlijk goed, kent oefeningen van Midden. Hoe krijg ik dit ooit opgelost , bij hem en mij.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Feb 2013

Ik geef je de raad om aan de slag te gaan met het Horsefulness-trainingssysteem, te beginnen bij de basis nl Het Vrije Werk. Daarna grondwerk doen. Het horsefulness-systeem zorgt voor een betere relatie en connectie tussen mens en paard. Het leert de mens om beter leiderschap neer te zetten, te werken aan de rangorde, dit via gerichte oefeningen. Ik kan je helpen via privélessen maar zeker ook online (Horsefulness Academy) moest je te ver wonen om regelmatig naar hier te komen. Er is zeker iets te doen aan de dingen die jij noemt! Laat je niet ontmoedigen, er is voor alles een oplossing! Je kan echt leren om meer zelfzekerheid aan de dag te leggen, het is een leerproces, dat wel, maar het lukt als je doorzet. Ook je paard zal door een paardvriendelijke maar correcte training zelfzekerder worden en vertrouwen krijgen in jouw leiderschap.

Lotte
Door

Lotte

op 24 Feb 2013

Jeetje wat helder weer Karine! En zo logisch als je het leest.. Moet zeggen dat ik in de praktijk er soms nog wel moeite mee heb, bij mijn dominante merrie.. Maar als ik dit lees ben ik weer gemotiveerd om de leiding te nemen en bij mijn plan te blijven, erg leuk! Ik heb 'm direct op facebook gedeelt! Liefs, Lotte

Maaike
Door

Maaike

op 01 May 2016

Jammer dat na het downloaden van het eerste e-book de pagina automatisch sluit en het dus niet meer mogelijk is om het tweede e-book te downloaden of het filmpje te bekijken. ...

Karine
Door

Karine

op 25 May 2016

Dan is er iets misgelopen bij jou, want normaal kan je beide ebooks heel makkelijk downloaden. Als je een mail stuurt naar info@horsefulness.be, dan kunnen we jou het 2de ebook gewoon via mail bezorgen.

Reactie plaatsen