Paarden Trainen
Karine Vandenborre
Paarden Trainen
02/19/2013
3 min
7

7 tips voor natuurlijk leiderschap

02/19/2013
3 min
7

Wanneer wij samen zijn met ons paard, tijdens de dagdagelijks omgang of tijdens het trainen kan je spreken van een “kudde van 2”.

Het is belangrijk dat jij, wanneer het nodig is, de leiding kan nemen in deze kudde van 2 en dus een natuurlijk leidersfiguur kan zijn voor je paard (By the way: dit heeft niets met rangorde te maken).

Hieronder geef ik je enkele tips om je leiderschap beter neer te kunnen zetten, waardoor je paard rustiger zal worden en graag gaat meewerken.

wees duidelijk als je leiding geeft aan je paard

1. Wees daadkrachtig

Een leidersfiguur is niet bang om initiatief te nemen. Hij staat niet te treuzelen en af te wachten om te zien wat de anderen doen…  Nee, hij neemt beslissingen en behoudt dan zijn focus. Doordat je je focus behoudt zal het paard merken dat je zelfzeker bent en weet waar je mee bezig bent, dat geeft het paard het vertrouwen dat jij leiding kan geven.

2. Communiceer duidelijk en begrijpelijk

Als je wil dat je paard je jouw leiding graag volgt, dan moet je in staat om te communiceren op het niveau van jouw paard.  Energie en lichaamstaal is hierbij het allerbelangrijkste: timing, gevoel, intentie, lichaamshouding, positie, beweging.

3. Zorg ervoor dat je emotioneel stabiel bent

Laat je niet overvallen door frustraties en boosheid, word niet gestresst omdat het niet loopt zoals je wil.  In plaats daarvan blijf je kalm en gericht op je oorspronkelijke doel, ook als er moeilijkheden op je pad komen. Een leidersfiguur is en blijf goed gegrond.

4. Ga niet uit van de “dominantie-theorie”

Leiderschap bij paarden heeft niet met dominantie te makenEr wordt hier en daar nog steeds beweerd dat je door een paard te domineren als een leidersfiguur aanzien wordt.  Dit is niet waar.   Een leidersfiguur wordt je niet door te domineren, wel door het juiste voorbeeld te geven, een plan te hebben,  in elke situatie rustig en zelfzeker te blijven, waardoor de anderen er zelf voor kiezen om jou te volgen.  Maw: natuurlijk leiderschap kan je niet opdringen.

5. Wees authentiek

Dit betekent: blijf bij jezelf, wees eerlijk, doe je niet anders voor dan je bent op dat moment (jouw innerlijk gevoel stemt overeen met jouw uiterlijk handelen), zorg ervoor dat je intentie zuiver is en niet egoïstisch.

6. Zie leiderschap als partnerschap

Het is een misvatting dat er slechts 1 leider is in een groep paarden.  Bepaalde dieren zullen inderdaad meer leiding nemen dan een ander maar onderzoek wijst ondertussen uit dat elk paard in de groep beslissingen/keuzes kan maken en dat de andere paarden gezamenlijk beslissen of ze al dan niet zullen meegaan daarin.

In de omgang en training van je paard kan je dus gerust je paard ook de leiding geven wanneer dat mogelijk is.  Zo “volg” ik vaak mijn paarden doorheen de weide terwijl ik hen laat bepalen waar we heen gaan, waar we stoppen, waar we vertragen, versnellen, …  Ook op straat, wanneer we aan de hand gaan wandelen, laat ik hen soms kiezen welk pad we volgen.

Wanneer beiden mogen en kunnen leiden, zowel mens als paard, kan je spreken over partnerschap.

Het is wel belangrijk dat je op elk moment weer de leiding kan overnemen, vooral ivm veiligheid.  Om dat te leren raad ik aan om Het Vrije Werk vanuit de Horsefulness filosofie te gaan toepassen en uiteraard is Grondwerk hiervoor ook heel goed.

7.  Zorg voor 100% vertrouwen!

Een paard zal alleen maar je leiding volgen als het je 100% vertrouwt.  Daarom is vriendschap en verbondenheid van allergrootst belang.  Een paard dat je niet vertrouwt, zal niet graag bij je zijn en altijd nadenken over een manier om van je weg te geraken.

Daarom is ook hier het Vrije Werk en de 8 connectie-oefeningen voor mij de basis als je wil dat je paard je als een natuurlijk leidersfiguur ziet.  Dmv Het Vrije Werk ontwikkel je een hechte vriendschap met je paard en zal je paard je vertrouwen als geen ander.  Eerst vertrouwen en vriendschap, dan pas zal je je paard je leiding willen volgen!

Wil je er aan beginnen? Start hier alvast mee.pijl groen

Template not found..
Reacties
Categorieën