9 tips om beter paarden te trainen!

In dit artikel geef ik jou 9 tips die je zullen helpen om je paard beter te kunnen trainen. Ik raad je echt aan om ze allemaal toe te passen zodat de training van jouw paard gemakkelijker en plezanter wordt!

Tip 1. Werk eerst aan het vertrouwen.

Zorg er eerst voor dat je paard je 100% vertrouwt, vooraleer je begint met het trainen op zich.  Dus breng tijd door met je paard tijdens Het Vrije Werk,  poets of masseer  je paard, doe een leuke wandeling aan de hand.  Pas als een paard je vertrouwt en de band sterk is, ben je klaar om te gaan trainen!

Tip 2.  Neem alle tijd.

paarden trainen zonder tijdsdrukWant langzaam gaat altijd sneller!  Klinkt raar, maar het is een waarheid als een koe! Als je te snel wil gaan tijdens het trainen van je paard, dan maak je meer fouten en vergeet je vaak bepaalde stappen.

Probeer dus zonder tijdsdruk te trainen.  Als je de tijd neemt die nodig is dan zal het uiteindelijk sneller gaan omdat je praktisch nooit een stap terug moet doen.  Het paard krijgt alle tijd om de gevraagde oefeningen stap voor stap te leren en zo zullen ze dus ook beter bevestigd worden.

Dus: geen uurwerk of kalender kijken als je jouw paard traint!

Tip 3.   Weet wat je wil.

Klinkt vanzelfsprekend maar ik merk heel vaak dat mensen niet goed weten waar ze uiteindelijk naartoe willen.  Als ik dan vraag:” Wat is je doel?” dan is het antwoord soms:” Mijn doel?  Goh, daar heb ik nog niet echt over nagedacht…  Tja, dat ik goed kan paardrijden zeker?? ”

Je traint veel effectiever als je je doel specifiek maakt.  Dus dat je weet wat je precies wil dat je paard (en jezelf) zal kunnen.  Ik geef een voorbeeld: als je graag dagritten wil gaan maken met je paard kan je daarvoor een trainingsschema maken dat vierledig is:

1.  een schema om het paard trailermak te maken zodat je naar de plaats van bestemming kan rijden

2. een schema om het paard verkeersmak te maken

3. werken aan de conditie van je paard

4. zorgen de je paard een basis dressuuropleiding geeft zodat je veilig kan rijden

Om bij hetzelfde voorbeeld te blijven: het komt vaak voor dat mensen hier onvoorbereid aan beginnen en dan bij het vertrek moeten constateren dat ze hun paard niet op de trailer kunnen plaatsen…

Daarom: weet wat je wil en bepaal je doel(en) op voorhand.  Doelen kunnen uiteraard veranderen, wel, dan maak je een nieuw plan!

Tip 4.  Een goede voorbereiding is het halve werk!

Nog iets wat heel vaak voorkomt:  mensen denken op een bepaald moment “het lijkt me tof om mijn paard dit of dat te leren”.  Ze hebben bv gezien bij een demo dat je een paard op een verhoog kan leren staan. Dan komen ze thuis, helemaal enthousiast, halen hun paard en beginnen eraan.  Dit lijkt niet zomaar te lukken…  Paard begrijpt er niets van, wordt er helemaal zenuwachtig van, mens helemaal gefrustreerd…

bereid de training van je paard voorDe oorzaak hiervan is dat er geen voorbereiding was.  Want voor je iets leert aan een paard moet je een idee hebben van hoe je het kan aanpakken.  Meerder wegen leiden naar Rome, maar als je de weg niet kent, dan geraak je er niet of dwaal je eerst heel ver af voor je uiteindelijk op je bestemming bent.  Dus eerst goed naar de kaart kijken en voorbereidingen treffen, bedenken welk vervoermiddel je gaat nemen en nadenken over wat je nodig hebt tijdens de reis…

Zo ook dus bij paarden trainen: wat heb ik er voor nodig, welke manier is een goede manier, hoe kan ik mijn paard voorbereiden (in het geval van op een verhoog staan: je paard eerst leren om 1 stapje richting het verhoog te zeggen en van daaruit verder werken).

Tip 5.   Verschalk jouw ego!

egoloos paarden trainenWant egotripperij is iets wat de training  negatief beïnvloedt.  Egotripperij, het is een beetje een vies woord… Toch maken we er ons als mens allemaal wel eens schuldig aan.

Een voorbeeld is misschien: “Ahaaa, daar staat iemand aan wie ik wel eens wil tonen wat ik kan met mijn paard…”   Gegarandeerd dat datgene “wat je kunt” niet lukt…  Alsof het paard zegt:”Haha, jouw ego steekt de kop op, het mag wel eens een lesje leren”.  Je zal merken dat wanneer dat gevaarlijke “egostemmetje” in je opkomt, je het moet bekopen met rode kaken…

Paarden voelen feilloos aan of er een echt contact is of een “vals” contact, gestuurd door het ego.  Gelukkig kan je leren om dat egostemmetje op tijd te  herkennen en dan zal het steeds minder in je opkomen…   Oefen jezelf dus in het herkennen van jouw egostemmetje en wees het te slim af!

Tip 6:  Doe het voor jouw plezier en dat van je paard!

Nog iets wat vanzelfsprekend lijkt maar vaak “vergeten” wordt.  Mensen gaan vaak iets trainen omdat het zo “moet”.  Zo had ik onlangs een les met iemand die het gevoel had zo vlug mogelijk op haar paard te moeten omdat haar paard een “springpaard” was en iedereen op stal vond dat ze “eruit moest halen  wat erin zat”.  Het meisje had echter geen goede band met haar paard en vond springen bovendien helemaal niet leuk.  Ook haar paard vond het niet fijn om te springen.  Het liefst gingen ze wandelen in het bos.

plezier-met-je-paardZe vond het dan ook een opluchting dat ik vertelde dat ze helemaal niet moest paardrijden als ze er geen zin in had.  En dat ze van zodra ze de wens kreeg om weer te gaan paardrijden gerust in het bos kon gaan ipv te gaan springen.  Haar gevoel had haar dit ook verteld, maar toch liet zij zich beïnvloeden door anderen, waardoor ze nooit werkte aan de band met haar paard en tegen haar zin ging springen.

Zorg er dus voor dat wat je doet goed voelt en dat je het plezant vindt.  Het paard zal je positieve ingesteldheid voelen!

Tip 7:  Werk ook aan je eigen fysieke conditie.

wie fit is kan beter paarden trainenWie stram en stijf is en buiten adem na 50 meter lopen zal minder goed zijn paard trainen dan wie lenig is, soepel en fit.  Wie sport doet, naar eigen kunnen, voelt zich beter in zijn vel, staat positiever in het leven, is minder moe en heeft betere reflexen (wat soms wel eens nodig is als je met paarden omgaat!).  Daarom zal je ook beter met je paard omgaan en trainen!

Al ga je maar 3 keer 10 minuutjes joggen per week en doe je elke dag maar 5 minuutjes lenigheidsoefeningen: dit is beter dan niets!  Als je zo’n licht schemaatje trouwens een tijd volhoudt, dan krijg je vanzelf zin in meer!  Doen dus!

Tip 8:  Luister goed naar je paard.

De beste trainers zijn mensen die luisteren naar wat het paard te zeggen heeft.  Paarden communiceren constant, al kan het zo subtiel zijn dat het bijna niet zichtbaar is.  Probeer jezelf open te stellen voor wat het paard je wil duidelijk maken.  Rolt het met de ogen?  Misschien heb je teveel druk gebruikt?  Zwiept het even met de staart?  Duwt het met de schouder?  Kijkt het boos?  Draait het met de oren?  Misschien ga je te snel, of misschien wel te traag… Het toont je ook wat wél goed gaat en wat het plezant vindt, maar zie je dat ook? Oefen jezelf in het observeren van je paard tijdens de training zodat je niet in de modus van ‘ik zeg, jij doet’ geraakt.  Training is communicatie!

Tip 9: Last but not least: wees blij met elke kleine vooruitgang!

wees blij en beloon je paard tijdens het trainenVerwacht geen wonderen!  Wij vragen heus wel veel van ons paarden! Werk stap voor stap en wees blij met elke stap die vooruitgang is, ook al is die nog zo  klein!  Als je te veeleisend bent dan wordt je gefrustreerd want het paard kan je slechts dat geven waar het aan toe is.

Alles wat je krijgt, daar moet je dankbaar voor zijn, het  betekent dat je paard begrepen heeft wat je van hem verlangde en dat je hem iets nieuws hebt geleerd!  En daar mag je met trots blij om zijn.

En vergeet hierbij je paard niet!  Als je heel blij bent, laat dit dan merken aan je paard! Op de foto hiernaast beloon ik mijn paard niki met een worteltje:”Jááá, dat heb je goed gedaan!!”

Ik wens je alvast veel succes met het trainen van je paard!

Kathleen
Door

Kathleen

op 12 Apr 2012

Hallo Karine, dit zijn inderdaad zeer waardevolle tips. De beste van al vind ik die over het ego . Dat is, heb ik ook al ondervonden, de moeilijkste. Ook het uiten van negatieve emoties(frustraties,woede) moet je overboord gooien wanneer je met paarden werkt. Deze geven het paard alleen maar weer de bevestiging dat de mens niet denkt zoals een paard. Bedankt om deze tips op een rijtje te zetten.Groetjes,kathleen

glenn
Door

glenn

op 13 Apr 2012

Beste Karine, altijd leuk om jou tips te lezen. Ik zal deze goed kunnen gebruiken, ik heb mijn 5 jarige ruin verkocht en een 1 jarige pre merrie gekocht.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 16 Apr 2012

Fijn dat je wat hebt aan mijn tips over paarden trainen! Lees zeker ook regelmatig het gratis e-book, tip 2 lijkt iets "gewoons" maar het is een gouden tip!

Dorothy
Door

Dorothy

op 16 Apr 2012

Heel handige tips allemaal, ik merk vooral bij mijn paard, hoe uitbundiger ik reageer op iets dat goed gelukt is, hoe vlugger ze ermee weg is, zo lukt het nu al iedere keer, als ik het haar vraag natuurlijk, om naar me toe te draven in de weide! De eerste keer dat dit lukte was ik zo trots en stond ik zelf te springen van blijdschap en de uitdrukking op haar gezicht was toen ook zo leuk om te zien, ze was zelf zooo trots dat ze dat gedaan had en dat mijn reactie zo was, dat dit nu iedere keer lukt!

gaby
Door

gaby

op 17 Mar 2013

hallo Karine,Ik beloon ipv snoepjes met rust.. Sommige paarden worden erg opdringerig van snoepjes. Wat is jouw mening?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 18 Mar 2013

Wanneer je wil werken met voedselbeloningen is het belangrijk dat je het paard leert dat het moet wachten op zijn voer, en niet dat het zijn voer zelf komt halen, te pas en te onpas (opdringerig zijn). Dat kan perfect. Je kan een opdringerig paard leren om niet meer opdringerig te zijn en respectvol te wachten achter zijn voedselbeloning. Maar rust is uiteraard ook een goede beloning bij sommige oefeningen. (niet alle oefeningen)

sanne
Door

sanne

op 04 Aug 2013

Ok bond he top heel leuk Ik heb een verzorg shetlander en zeg is heel sterk Ik mag er jammergenoeg niet op rijden maar ik wilde daarnet een wandeling gaan maken en mijn pony sloeg opeens op hol!!! Heeft u tips om nog meer vertrouwen te krijgen?

Reactie plaatsen