Angst voor het zadel

Marijke stuurde mij een mail ivm haar paard dat een zadeltrauma heeft opgelopen.

“Beste Karine, ik wou uw mening eens weten over het behandelen van een paard dat een zadeltrauma heeft  opgelopen.Van nature is ze zeer schichtig, hyper-alert en extrovert, maar bij dat specifiek probleem nl. het zadelen (het doek gaat al vlot dus het gaat echt om het zadel zelf) keert ze in zich van de stress en gaat ze introvert , adem inhouden, zich stijf houden, niet bewegen, mij bijna niet durven aankijken en sluit ze zich af omdat de druk -in dit geval boven haar (met voorwerpen en dan extreem met het zadel)- te groot wordt en indien het té veel wordt dan ontploft ze en bokt ze rodeo (als het zadel erop ligt).

Echt fout dus, maar indien ik haar houding zie veranderen stop ik en blijf ik daar en wacht ik op tekens van ontspanning zoals me aankijken, snuffelen, hoofd zakken, uitblazen, oren terug recht, tot zelfs wachten tot ze gras zoekt alvorens ik verder ga met een volgende stap.

Maar het feit is dat ook al heb ik dit meermaals 7 dagen op een rij gedaan en verbetering zie, het punt van het zadel op haar rug te leggen en aan te singelen nog steeds moeilijk blijft. Ook andere voorwerpen vragen eerst veel terugtrekken en veel snuffelen, pauzes, dan pas aanraken en pas als ze relaxed een stapje verder bv op de rug raken waar het zadel komt.  Bij elke stap dat je verder gaat is ze terug heel gespannen en duurt het even alvorens ze ontspant en kan denken en inzien dat haar leven niet bedreigd is.

Hoop dat dit meer de situatie schetst. Want denk dat veel meer mensen in zo een situatie zijn of ongewild kunnen komen. Net zoals ik het heb voor gehad en dat zelf met alles dat ik nu weet om me te helpen en ik op een goede weg ben naar een permanente levensdurende kwalitatieve oplossing, het zeker geen gemakkelijke situatie is.  Wat is uw mening of aanpak hieromtrent?

Alvast bedankt! Groetjes Marijke.”

Ik heb haar het volgende geantwoord:

“Hallo Marijke,  hier mijn idee over hoe je dit probleem zou kunnen aanpakken.  Het is natuurlijk via mail moeilijk om helemaal zeker te weten hoe men dit aanpakt.  Elk paard is anders, er is geen enkele vaste oplossing voor elk probleem.  Oplossingen verschillen van paard tot paard.   Als ik het paard zou zien, haar reacties en ook hoe jij er tot nu toe mee bent omgegaan zou ik misschien een heel andere oplossing geven.  Maar laat ik nu gewoon mijn idee schetsen aan de hand van wat ik nu weet via mail.

Eerst en vooral is het voor elke combinatie van groot belang dat de band heel sterk is, zeker als je zo een serieus probleem wil aanpakken. Het paard moet 100% vertrouwen hebben in zijn mens.  En ook omgekeerd.  Dikwijls denken mensen dat de band niet beter kan, maar zijn er toch hier en daar kleine issues die verraden dat de band hier en daar nog kan verbeteren.

In het Horsefulness Training systeem gaan we eerst in vrijheid werken zodat het paard vanuit vrije wil contact kan zoeken.  We gaan het paard altijd de vrijheid geven om weg te gaan wanneer het dat wil.  Moest ik jou een les komen geven of een training, dan zouden we eerst eens checken hoe het zit bij jullie: is de connectie sterk genoeg om aan zo’n probleem te gaan werken?  Indien nee, dan werken we daar aan (misschien een week, misschien 2 weken, misschien een maand… het paard toont zelf aan wanneer we verder kunnen gaan).  Dan gaan we aan de slag met grondwerk.

Daarna is het tijd om aan het zadelissue te gaan werken.  De oefeningen die je doet zijn waarschijnlijk goed, dus het naderen en terug. Alleen gaan we hier ook het paard alle vrijheid geven om weg te gaan als de druk te hoog wordt, maw: we gaan het paard niet vasthouden, maar laten het los staan.

Verder gaan we met zo’n paard werken met voedselbeloningen.  Het is heel belangrijk dat voedselbeloningen correct gegeven worden want we gaan niet “zomaar” voedsel geven, maar gebruiken een bridge (dat is een woord waarmee je een éxact moment kan belonen. Daar kan het wel eens mis gaan als je dit nog nooit gedaan hebt).  Veel zulke paarden gaan ineens veel sneller hun angst overwinnen als ze extra gemotiveerd worden.  Dit komt onder andere omdat ze uit hun “gewoontepatroon” gehaald worden van wegschieten en angst, en dat ze dus gaan merken van: “Oh, dit is eigenlijk niet zo erg als ik altijd dacht”.   Voedselbeloningen geven vaak ook rust, omdat kauwen op zich rustgevend is.

We laten het paard bewegen wanneer het wil bewegen.  Het is heel belangrijk dat je je paard goed leest.  Als een paard ontploft zijn er al een hele reeks voorgaande signalen geweest die je ofwel niet hebt opgemerkt, ofwel genegeerd hebt, dit is niet goed, zeker niet in het begin.  Het kan ervoor zorgen dat het paard in haar patroon blijft. Hoe langer ze in haar patroon blijft, hoe lastiger het soms is om er iets aan te veranderen, alhoewel het wel altijd kan.

Afhankelijk van het paard kan het anderzijds ook nodig zijn om haar door haar angst te laten gaan op een bepaald moment in de training, om haar nadien te laten inzien dat het helemaal niet zo erg is als ze dacht.  Maar dit kan alleen als het vertrouwen zo sterk is dat je haar op elk moment bij jou zou kunnen halen. Om dat te kunnen is er veel voorbereidend grondwerk nodig.

Verder gaan we niet eerst met een zadel werken maar met andere voorwerpen (dus terwijl je met voedselbeloningen werkt), gaan we ook werken aan de lange lijnen (om het paard meer vreemde bewegingen te leren aanvaarden langs de flanken), gebruiken we een hele tijd een rekbare singel (elastieksingel van op een deken, want het zou ook een “singelprobleem” kunnen zijn ipv een “zadelprobleem”, dit kan ik uit jouw mail niet goed afleiden) ipv een vaste singel, … Er zijn een heleboel zaken die we kunnen doen, afhankelijk van de situatie en het paard.

Uiteraard is het ook van belang dat je eerst zeker bent dat je paard nergens pijn heeft, dus dat moet je eerst uitsluiten vooraleer je met de training van start kan gaan.”

Leen
Door

Leen

op 02 Apr 2012

Hallo, Mijn vorig paard was ook geen grote fan van zadels. Als ik nog maar met het zadel de hoek omkwam en hij stond aan de buitenkant van zijn stal vastgebonden, dan begon hij van links naar rechts te trippelen en stak zijn hoofd in zijn stal a.h.w. om zich te verstoppen. Ik herken ook wel iets van het "in zichzelf keren". Waarschijnlijk had ook hij een nare ervaring opgedaan bij zijn vorige eigenaar. Ik heb eerst een zadelpasser en ostheopaat laten komen en die bevestigde dat het alvast niet aan een slecht passend zadel of pijn kon liggen. Het trippelen en angstig worden was dus een "gewoonte" geworden, ook al was er geen directe aanleiding meer voor. Daarna zijn we - zoals ook Karine voorstelt - met voedselbeloningen aan de slag gegaan. Dat heeft het voor ons echt gedaan! Waar mijn paard vroeger de link legde "zadel = slecht/pijn", zorgde de voedselbeloning ervoor dat a.h.w. zijn harde schijf herschreven werd en dat er nu kwam "zadel = beloning/leuk". Het gewone patroon was doorbroken. Veel succes!

wendy
Door

wendy

op 02 Apr 2012

Hoi Ik zie percies dat het ook een arabiertje is? Mijn arabier hft ook een trauma van alles wat met het zadel te maken hft,Ik heb hem ondertss al een 2j en wist van zijn trauma dus ben hem hier zeker niet is gaan dwingen want heb nog nooit op hem gezeten,idd wat ik doe is een band opbouwen we hebben nu een hele sterke vertrouwensband,ik heb ook de methode van "de ton" toegepast..dit is dat je zelf op een verhoog (bij mij een ton) gaat staan en het paard in vrijheid vragen of hij naast je komt staan en direct belonen!zo kan je dan ook aan zen rug komen maar hierbij moet je veel geduld hebben,ook wat ik heeel hard merk is dat als je alles aan de "andere" kant doet de rechtse kant dat hier veel minder op wordt gereageerd omdat ze niet direct de link naar vroeger leggen waar het is foutgelopen...bij mij doet hij de ton goed ik mag men sjaal over zijn rug leggen en toeknopen en op zen rug leunen vanop de grond en voila dit heb ik al bereikt en nu nog veel geduld hebben :)) Succes Marijke!!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 03 Apr 2012

hallo wendy, het paard op de foto is niet het paard van marijke. Wel leuk dat je al zover bent ondertussen! Maar misschien moet je ook eens proberen om met clickertraining te werken, als je de reactie van leen leest, dan zie je dat het ook bij haar heeft geholpen! Veel succes! Karine

wendy
Door

wendy

op 28 Apr 2012

Ik zie nu pas jullie reacties :o Ja dit is iets wat ik nog nooit heb geprobeerd! Ok ik weet wat me te doen staat :) Super dat je dit bereikt hebt met je paardje Leen! en mercikes Karine!

Reactie plaatsen