Cirkelen in vrijheid met Lila

In het onderstaande filmpje zie je mij en Lila tijdens het Los Cirkelen. Los Cirkelen is de 7de connectie-oefening van het Vrije Werk.

Kijk goed naar het cirkelen rechtsom: daar vraag ik aan Lila om dichterbij te cirkelen, dat doe ik dmv lichaamstaal.

Wil je hier meer over weten?  Download het gratis ebook

gaby
Door

gaby

op 20 Mar 2013

Hallo,Ik zag jouw video en vroeg me af hoe jij het ervaart om voedselbeloningen te geven? Ik was van mening dat als je voedsel afstaat, je lager in rang geraakt? Sommige paarden worden daar heel hebberig van en soms heb ik dan het gevoel dat het paard alleen bij mij wil zijn vanwege de beloningen.... Graag hoor ik hoe jij hierover denkt.mvg Gaby

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 20 Mar 2013

Ik gebruik bij sommige paarden oefeningen voedselbeloningen, bij andere weer niet. Het hangt ook af van het paard zelf wanneer ik eens beloon met voedsel of niet. Tijdens het Gymnastiseren gebruik ik meestal voedselbeloningen om hem een nieuwe oefening aan te leren, omdat dit best wel lastige oefeningen kunnen zijn voor het lichaam (maar ook mentaal). Die voedselbeloningen zorgen voor meer motivatie. Het is niet zo dat wanneer je je voedsel zelf weggeeft dat je jezelf lager in rang opstelt, dat zou wel het geval zijn als het paard zijn voedsel komt "afpakken" van jou. Het komt er dus op aan om een paard eerst duidelijk te maken dat jij jezelf hoger in rang opstelt en dat jouw voedsel van jou is. Dat je het pas geeft als jij het WIL geven, dus als het jouw beslissing is. Als je daar heel consequent mee omgaat dan worden paarden niet opdringerig. Als je paard opdringerig is dan maak je eigenlijk fouten in hoe en wanneer je je voedsel aan het paard geeft. Er zijn verschillende voorbereidende oefeningen die je kan doen om je paard te leren dat voedsel dat jij bij je hebt van jou is en dat hij het niet mag uit je zakken komen halen. Pas als die oefeningen lukken, en als je paard verder ook respect heeft voor jou als ranghogere kan je overstappen op voedselbeloningen waarbij je heel consequent moet blijven. Het is JOUW voedsel, en je geeft het af wanneer JIJ dat BESLIST. Een paard begrijpt dit zeer goed en zal zich daar bij neerleggen wanneer je dat paardvriendelijk aanpakt, op een manier dat het paard begrijpt (in zijn taal). Een paard komt bovendien niet alleen bij je omdat je voedsel bij je zou hebben. Wanneer een paard niet graag bij je is, uit angst of gewoon omdat hij niet graag bij je is, dan gaat ze dat ook niet doen voor voedsel. Moest dat het geval zijn, dan zouden al die paarden die zich niet laten vangen in de weide plots vanzelf komen als je een wortel bij je hebt... Dit is echter meestal niet het geval...

Elke
Door

Elke

op 14 Jun 2013

Karine,Bij het vrije cirkelwerk komt mijn paard constant naar binnen (naar het midden van de cirkel) om bij me te komen stilstaan. Waarom doet hij dit en wat doe ik waarschijnlijk verkeerd?Groetjes,Elke

Reactie plaatsen