De 5 sleutels van een goede zit
21 januari 2013 

De 5 sleutels van een goede zit

Om goed paard te rijden is het nodig dat je een goede zit hebt.  Volgens mij zijn er 5 belangrijke “sleutels” nodig om goed te kunnen zitten.  Deze 5 sleutels moeten geïntegreerd zijn in je zit.  Als dat zo is, dan heb je wat ik benoem als een geïntegreerde zit.

Sleutel 1 Verzachting

Geest en lichaam werken altijd samen als 1 geheel.  Wanneer je geest gespannen is, is je lichaam gespannen.  Wanneer je geest ontspannen is, is je lichaam ontspannen. Zacht is echter een beter woord dan ontspannen, aangezien je nooit helemaal ontspannen kan zijn, dan zou je neerliggen ;-). Het gaat erom dat je enkel die spieren gebruikt die je nodig hebt, en de andere zacht houdt.   Daarom zijn ontspanningsoefeningen voor geest en lichaam heel belangrijk.

En dat niet alleen tijdens het rijden…  Ook in je dagdagelijkse leven en vóór je gaat rijden is het aan te raden om oefeningen te doen die de ontspanning van geest en lichaam bevorderen.

Sleutel 2 Balans

balansoefeningen voor een gebalanceerde zitEen goede balans te paard is de tweede belangrijke sleutel.  Wie in balans kan zitten zoekt nergens steun (dus niet aan de teugels of aan de beugels).  Als je een heel goed evenwicht hebt te paard, dan kan je alle bewegingen van het paard heel goed volgen zonder uit balans te geraken.  Ook als het paard eens onverwachts opzij springt bv.

Er zijn heel veel balansoefeningen die bovendien echt heel plezant zijn om te doen! Ze leren je in balans te komen met het paard en ze maken je bewust van je eigen zwaartepunt.  Je krijgt er vaak ook een groter zelfvertrouwen door!

Sleutel 3 Coördinatie

yoga voor een betere zitNaast je zit, die een primaire hulp is, heb je ook de teugelhulpen en de kuithulpen.  Dit worden de secundaire hulpen genoemd.  Om deze hulpen goed en correct te kunnen inzetten moet je op een bewegend paard al je lichaamsdelen los van elkaar kunnen gebruiken.  Dit is moeilijk.  Je hebt er een goede coördinatie voor nodig.  Fijne motoriek hoort hier ook bij.  Het belangrijk dat je bij elke hulp die je geeft je ontspanning en balans niet verliest.

Specifieke oefeningen doen terwijl iemand anders je paard longeert zijn daarom heel waardevol.  Ze geven je meer lichaamsbewustzijn zodat je coördinatie beter wordt.  Ook oefeningen op de grond, kunnen je lichaamsbewustzijn vergroten en dus ook je coördinatie.  Yoga is bv zeer goed, omdat je naast een groter lichaamsbewustzijn en een betere coördinatie ook leniger en krachtiger wordt.

Als er 1 van bovenstaande sleutels ontbreekt, dan heb je geen onafhankelijke zit.  Wil jij een onafhankelijke zit: oefen dan tot je met een zacht lichaam in balans zit en een goede coördinatie hebt.

Sleutel 4 Observeren

Wanneer de eerste 3 sleutels aanwezig zijn, dan kan je zeggen dat je een onafhankelijke zit hebt.  Daardoor zal je steeds beter kunnen observeren.  Hoe beweegt mijn paard?  Wat voel ik precies?  Wanneer zet het paard een stap naar voor met bv zijn binnenachterbeen?  Wanneer voelt het paard losgelaten aan?  Wanneer stuwt het paard?  Leren voelen en luisteren is heel belangrijk.  “Luisteroefeningen” zijn dus ook van mega-belang, want zonder sleutel 4 geraak je namelijk nooit aan sleutel 5.

Sleutel 5 Communiceren

appuyerenNu ben je klaar om te gaan praten: op de informatie die je doorgespeeld krijgt van het paard kan je nu gepast reageren.  Je luistert en je geeft antwoorden, stelt vragen of geeft aanwijzingen.

Het paard luistert ook naar jou en geeft op zijn beurt ook weer antwoorden.

Je praat met het paard…

Je zit is nu ook functioneel geworden!

Zitles

Als beginnend ruiter is het belangrijk dat je meteen een goede start maakt!  Daarom is het heel slim om les te nemen bij een goede instructeur die je de juiste zitoefeningen kan geven, zodat je een goede zit kan ontwikkelen en dat op gezonde en correct getrainde paarden.

Maar ook als gevorderd ruiter kan het heel waardevol zijn om nu en dan nog zitlessen te volgen.  Een goede ruiter blijft zich ontwikkelen, zijn hele leven lang!

Myriam
Door

Myriam

op 21 Jan 2013

Weer met veel plezier deze waardevolle sleutels gelezen. Ik krijg steeds meer zin in meer/weer les. Bedankt Karine

Reactie plaatsen