De smaakzin van het paard

smaakzin van h paardHet paard gebruikt zijn smaakzin in samenwerking met zijn reukzin.  Dus zonder een goede reukzin zal het paard ook minder smaken, dat is trouwens ook zo bij de mens.

De smaakzin is vooral nuttig om giftige planten van eetbare planten te onderscheiden.  Vooral voor wilde paarden is dit belangrijk, omdat zij zelf hun voedsel moeten zoeken.

Maar het is natuurlijk ook zo dat een paard via zijn smaakzin kan genieten van voedsel dat hij lekker vindt!

Eerst ruiken, dan smaken

Zij kunnen met hun smaakzin proeven of voedsel goed smaakt of slecht smaakt.  Of het bedorven is of niet en dus goed of niet goed is om op te eten.  Maar meestal ruiken ze het al eerder dan dat ze het proeven!

Als een paard bv zijn hooi niet wil opeten (en je bent zeker dat het paard niet ziek is!), dan is het heel goed mogelijk dat dit hooi beschimmeld is.  Als mens zie je het misschien nog niet, of ruik je het nog niet, maar het paard wél.

Voorkeur voor smaken

Net zoals een mens kan een paard zoete, zure, zoute en bittere smaken van elkaar onderscheiden. Ook umami zou een paard, net als andere zoogdieren,  kunnen smaken (de zogenoemde “5de smaak”, ook wel “hartige smaak” genoemd).  Dit gebeurt door middel van hun smaakpapillen.  Het verschil met ons is, dat ons smaakpapillen op de voorkant en de zijkant van onze tong liggen, en bij paarden liggen ze meer naar achteren.

Bijna alle paarden houden van wortels!Er zijn al verschillende onderzoeken gedaan naar wat paarden het lekkerst vinden.  Appel en wortel bv eten bijna alle paarden heel erg graag.  Smaken die de meeste paarden ook heel erg lekker vinden zijn munt, oregano, knoflook, gember en rozemarijn.  Zelfs banaan en tomaten vinden de meeste paarden lekker.

De meeste paarden houden echter het meest van zoet.

Kies voor een gezond snoepje!

Als je jouw paard een “snoepje” wil geven, kies dan een gezond snoepje ipv een klontje suiker.  Want net zoals suiker voor mensen ongezond is, is dit ook voor paarden niet goed.

Geef je paard een gezonde voedselbeloning!Paarden kunnen, net als mensen, gaatjes in hun tanden krijgen door een teveel aan suiker te eten (geraffineerde suiker steelt namelijk belangrijke vitaminen en mineralen uit het lichaam, onder andere uit de botten en de tanden, waardoor deze brozer worden en vatbaarder voor ziekte).

De kant en klare snoepjes die je in de paardenwinkel kan kopen zitten ook boordevol suiker!

Verwen je paard daarom liever met een krokante wortel of een sappig appeltje!

Reactie plaatsen