Dominant gedrag paard

In deze video beantwoord ik een vraag van Nele:

“Mijn belangrijkste vraag op dit moment is: hoe ga ik om met dominant gedrag van mijn paard.
Daarmee bedoel ik, mij omver duwen, omver wandelen, ongehoorzaamheid en zelfs soms steigeren.

Ze is altijd erg dominant geweest, maar nu ben ik zelf 2 jaar ziek geweest en in die tijd is ze zich slechter gaan gedragen. Nu ik terug beter ben, wil ik terug een gezonde relatie, maar ik voel dat ze erg kordaat is en ben er soms niet echt gerust op. Ze kent haar grens (of mijn grens) helemaal niet meer…”

Dit is de link waarover ik het heb in de video: https://horsefulness.be/de-8-connectie-oefeningen/

AnneMarie
Door

AnneMarie

op 02 Aug 2012

Hoi Karine, zoals steeds een goeie uitleg! Is sowieso goed voor iedereen die groen begint met een paard...

Anja
Door

Anja

op 06 Aug 2012

Hallo Karine, Ik heb een vraagje dat eigenlijk wat in het verlengde van dit probleem ligt. Goma is over het algemeen niet dominant naar mij toe, hij luistert goed, en toont over het algemeen veel respect (al laat ik toch soms wat teveel toe, denk ik, al laat ik het niet uit de hand lopen). Goma laat zich heel makkelijk leiden in de piste of als we gewoon gaan wandelen. Loopt daar waar ik wil, en stopt als ik wil. Maar soms ga ik met hem aan de hand wandelen om hem te laten grazen (er staat niet veel gras meer in zijn wei)en daar kan hij erg van genieten. We lopen dan van plaats naar plaats. Het probleem is alleen dat ik hem soms moeilijk weer verder kan laten stappen. Hij doet het wel maar alleen als ik veel druk gebruik. Ik probeer niet aan zijn hoofd te trekken, al gaat hij soms zelf trekken, ik ga dan met het touw of het zweepje dat ik bij heb, achter drijven, maar hij negeert dat heel gemakkelijk, hij is helemaal niet onder de indruk van de zweep of dat touw. Ik moet dan vaak echt een tik op zijn billen geven vooraleer hij weer mee wil. Hij stapt dan wel weer braaf mee. Ik vind het niet zo leuk om hem iedere keer zo streng te moeten aanpakken. Kan ik dat anders oplossen?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 06 Aug 2012

Hallo Anja, je kan proberen om een zweepje mee te nemen waar je een vlaggetje aanhangt of een plastiek zakje. Veel paarden reageren daar beter op, omdat je iets beter je energie erin kan steken (als je meer wappert met het zweepje dan beweegt het vlaggetje of zakje ook meer). Maar let erop dat je zelf ook goed aangeeft wat je wil door je lichaam naar voor te houden, je focus op je pad te houden en duidelijk te zijn. Dat je het paard een tikje moet geven is niet zo erg, geef dan het tikje zo laag mogelijk en zonder boos te worden. Als je moet blijven tikken dan betekent dit dat je niet assertief genoeg overkomt. Beter 1 of 2 keer heel duidelijk en assertief zijn (vriendelijk assertief = niet boos), en dat je paard dan wel reageert, dan constant te moeten tikken. In 99 % van de gevallen moet je normaal gezien echter geen lichamelijk contact gebruiken bij het voorwaarts drijven. Als je bv heel energiek de grond aantikt net na het paard, dan moet het lukken. En zoals ik al zei: een vlaggetje of een plastiek zakje kan een groot verschil maken! Oefenen in de piste kan ook helpen. Dan "simuleer" je de situatie, zodat je buiten ook beter weet wat je moet doen en betere reflexen krijgt.

Leen
Door

Leen

op 09 Aug 2012

Dat van die nieuwe patronen creëren is inderdaad een goede raad! Mijn paard duwde mij vaak weg met zijn hoofd (waardoor ik een pas moest verzetten en dus lager in rang werd) maar door voldoende duidelijke grenzen af te bakenen is dit gedrag al enorm vervaagd.

Sabine
Door

Sabine

op 22 Feb 2013

Nog een aanvullende vraag. Als mijn paard naast mij loopt, blijft hij heel gehoorzaam naast me meelopen. Maar soms geeft hij ineens 'uit het niets' en hap in mijn rug/arm. Wat ik nu doe is dan een tik geven, maar hij wordt hier steeds kopschuwer en humeuriger van. Als ik me in hem verplaats, lijkt het alsof hij mij wil manen/drijven. Wat kan ik doen in plaats van slaan?

Reactie plaatsen