Fire Away Friday #2: jonge paarden trainen

Fire Away Friday #2: jonge paarden trainen

In deze 2de Fire-Away-Friday Facebook Live Sessie (Engelstalig) beantwoord ik vragen over het trainen van jonge paarden.

Enkele van de vragen die gesteld werden zijn:

  • Ik ben niet van plan om mijn nu 9 maand oude hengst te laten castreren. Heb jij advies over hoe het hengst laten van mijn veulen zijn training zal beïnvloeden?
  • Mijn jong paard wordt sinds een maand bereden. Hij heeft een kalm en vriendelijk karakter. Aandraven en aangaloperen bij een stemcommando lukt goed in vrijheid en tijdens het grondwerk, maar hij reageert daar niet op onder het zadel. Zijn reactie is gewoon stoppen met stappen…  Ik wil niet stampen met mijn benen of slaan met de zweep.  Hoe kan ik dit oplossen?
     Misschien heeft hij geen balans genoeg en moet ik meer geduld hebben en gewoon tevreden zijn met stappen tot hij sterker geworen is?  Hij is nu 4 jaar, een mix tussen een Fries en een Lusitano.  Rassen die wat meer tijd nodig hebben om volgroeid te worden liet ik mij vertellen.  Ik hoop dat je mij advies kan geven!

  • Ik heb Het Vrije Werk gedaan en het Grondwerk met mijn 4-jarige hengst en nu zijn we klaar om te starten met het zadelmak en ruitermak maken (ik kijk uit naar de eerste video’s).  Ik heb hem getraind met een gewoon halster, een touwhalster, een kaptoom en een bitloos hoofdstel. Ik wil hem ook laten wennen aan een bit, maar hij blijft zijn tong over het bit steken.  Terwijl mijn veulen van slechts 5 maanden oud is het wél ok vindt ;-).  Ze was nieuwsgierig wat we deden en wou het zelf ook proberen.
     Wat kan de reden zijn dat hij het bit niet aanvaardt? Mijn gevoel is dat trainen met een bit of het trainen zonder bit een heel andere energie is wat betreft het wijken voor druk, en dat het dus niet gaat om fout of juist, het is gewoon anders.  Misschien is het nog niet het juiste moment?  Ik ben benieuws naar wat jouw mening hierover is.
  • Mijn jong paard trekt van mij weg op de cirkel wanneer de oefening nieuw of moeilijk voor hem is.  Of hij heeft gewoonweg geen zin.  Ik kan hem niet tegenhouden.  Kan ik dit veranderen?

Je kan de gratis pdf (+audio) met tips over het zélf trainen van jouw jong paard hier downloaden:
https://programs.horsefulnesstraining.com/7-tips-for-the-training-of-your-young-horse-optin

De volgende Fire Away Friday Facebook Live Sessie is op 3 juli, om 17u. Je kan er live bij zijn en ook zelf vragen stellen: "like" en "volg" daarvoor mijn Facebook Fanpage, zodat je op de hoogte gehouden wordt!

Reactie plaatsen