Goma leert travers

Afgelopen zaterdag had ik een interessante les met Anja en haar paard Goma.  Anja is een tijd geleden gestart met het werk aan de hand nadat ze met Goma een hele goede band had opgebouwd via het Vrije Werk en Grondwerk.

Goma is heel erg meewerkend en doet echt zijn best om Anja te begrijpen. Vorige maand startte Anja met het aanleren van de travers aan de hand.

Tijdens de les bleek dat Goma in de afgelopen maand heel goed begrepen had dat hij de achterhand naar binnen moest brengen, maar in plaats van de juiste lengtebuiging aan te nemen, maakte hij zich heel erg recht.  Je zou dit ook “zijpas” kunnen noemen.  Op die manier kan hij echter niet met zijn achterbenen naar het zwaartepunt toetreden en mist de oefening eigenlijk zijn doel, nl het buigzaam maken van de achterhand.

poging tot travers, maar... te recht!

Dus, we moesten Goma uitleggen dat wat hij deed voor een gedeelte juist was (de achterhand iets naar binnen zetten) maar dat hij daarbij ook de juiste lengtebuiging moest aannemen.

Hij deed ontzettend zijn best en na een tijdje begon hij het te begrijpen. Echter, hij moest nog heel erg zijn balans zoeken en zoals je ziet op de foto valt hij hierbij enorm op de buitenschouder.

travers over de buitenschouder

Na een paar keer oefenen en belonen met iets lekkers bij elke goede poging begon hij het steeds beter en beter te snappen. Op de onderstaande foto zie je dat hij al veel minder leunt op zijn buitenbeen (hij staat verticaal rechter).

travers met meer verticale balans

Er is uiteraard nog werk aan de winkel maar Anja en Goma zijn op de goede weg en genieten er met volle teugen van!

Anja en haar paard Goma

Anja
Door

Anja

op 03 Oct 2012

Het was een hele leuke les. Ik heb veel geleerd. Ondertussen hebben we verder geoefend, maar de travers ging toch weer stroef. Ik kon hem heel moeilijk in de juiste buiging zetten en als hij de juiste buiging aannam, dan wilde hij zijn achterhand niet inbuigen. Gelukkig ging schouderbinnenwaarts wel heel goed zodat we positief konden afsluiten. Morgen proberen we opnieuw, met goede moed.

karine
Door

karine

op 03 Oct 2012

Kort oefenen hé Anja! Let er ook op dat je de voorhand op de hoefslag houdt, dat doe je door je positie aan te passen zoals ik je tijdens de les heb uitgelegd. Verder moet je zijn reflex om de achterhand naar binnen te plaatsen een beetje triggeren. En natuurlijk ook goed weten wat je wil zien en dan onmiddellijk stoppen!

Ronald
Door

Ronald

op 13 Feb 2014

Als je een paard travers en renvers aan wilt leren ,gebruik dan een martingaal en een staart riem. Door dat je dan de voor hand ,en de achterhand ook in de hand hebt,en dat is juist zo belangrijk bij deze oefening.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 13 Feb 2014

Beste Ronald, ik gebruik zelf nooit hulpteugels, zoals een martingaal. Ook staartriemen gebruiken we niet. Wanneer de opleiding stap voor stap gebeurt, je de tijd ervoor neemt en je het paard zelf zijn balans laat zoeken en de hulpen goed aanleert, dan zijn dit soort hulpmiddelen overbodig.

Anja
Door

Anja

op 03 Oct 2012

Hallo Karine, dank voor de tips. Ja, dat laatste is zo moeilijk. Ik denk dat ik nog dikwijls wat te laat ben waardoor hij in de war raakt. Ik probeer de oefeningen kort te houden, maar ik wil wel met een goede oefening te eindigen. Misschien dat ik de vorige keer toch te lang ben doorgegaan omdat het maar niet wou lukken. Ik ben benieuwd hoe het morgen zal gaan. Ik kijk er al erg naar uit.

Reactie plaatsen