Heeft mijn paard het koud?

Als het winter is en het vriest, moeten wij onze warmste jas, muts en handschoenen aandoen om de koude te kunnen trotseren. Doordat wij als mensen eigenlijk bitter weinig bestand zijn tegen koude, vragen veel mensen zich af: “Heeft mijn paard het nu niet te koud buiten?” 

Meest gestelde vragen

Hieronder vragen die ik soms krijg van mensen die “ongerust” zijn en twijfelen of ze hun paard nu wel of niet binnen moeten houden en wel of niet een deken op moeten leggen.

1. Vanaf hoeveel graden krijgt mijn paard het koud?

Het ene paard zal sneller koud krijgen dan het ander maar algemeen is het zo dat een paard zich het beste voelt bij een temperatuur tussen – 10 en +15°C.  Dit noemt men ook wel de “thermo-neutrale zone”.  Dit wil zeggen dat paarden zich in die zone het meest comfortabel voelen, dus ze hebben het niet te koud, maar ook niet te warm.

Als een paard het koud krijgt dan zie je dat uitwendig aan het feit dat hij begint te rillen, zolang het paard niet rilt, heeft het paard nog niet te koud.

2. Kan ik mijn paard op de weide laten als het vriest?

Ja natuurlijk.  Dat kan dag en nacht.  Maar ook als jouw ongeschoren paard ’s nachts op stal staat, kan je jouw paard gerust op de weide zetten van ’s morgens tot ’s avonds.  Als je paard rilt, dan heeft hij het koud.  Maar ongeschoren  paarden die dagelijks weidegang krijgen, waardoor zij de overgang van warm naar koud weer (van zomer naar winter) ondergaan hebben en onbeperkt ruwvoer kunnen eten, die zie je praktisch nooit rillen bij vriestemperaturen (dit gebeurt eerder bij extreem hevige regenval samen met hele gure wind, omdat het dan heel moeilijk wordt om hun isolerend luchtlaagje te vormen, meer uitleg hieronder).  Geef je paard dus onbeperkt ruwvoer, want dit heeft hij nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

Geef je paard onbeperkt ruwvoer, want dit heeft hij nodig om zijn lichaamstemperatuur op peil te houden.

3.  Is het niet beter dat ik een deken opdoe?

Als jouw paard niet geschoren is: nee.  Het paard heeft zijn eigen “jasje”.  Het heeft nl de mogelijkheid om zijn haren rechtop te zetten wanneer het te koud wordt, waardoor er een isolerend luchtlaagje ontstaat, die het paard warm kan houden.  Net als een jas dus!

Als jouw paard buiten loopt in de koude, en de haren staan niet recht, dan heeft het zeker niet koud, maar voelt hij zich comfortabel.  Staan de haren wel recht, dan betekent dit dat het paard koud ging krijgen, maar hij heeft dit voorkomen door de haren rechtop te zetten en heeft dus zijn “jasje” aangetrokken.  Het paard heeft dus nog steeds niet koud. Ook al voelt de vacht koud aan als je erover streelt.  De buitenkant van de jas heeft nl koud, en de binnenkant warm, net als onze jas.

Zorg wel altijd voor een goede schuilplek, waar het paard uit de wind en uit de regen kan staan.

4.  Mijn paard is geschoren, moet hij bij vriesweer een extra deken op?

Het beste voor een paard zelf, is om niet geschoren te worden.  Als je om eigen redenen dan toch jouw paard geschoren hebt, dan moet je weten dat het paard dus geen isolerend jasje meer kan maken, waardoor het dus een belangrijk middel om zichzelf warm te houden, niet meer tot zijn beschikking heeft.  En dan is het inderdaad nodig om het paard een deken op te leggen.

Maar pas op: veel geschoren paarden worden te dik ingekleed! Dan zie je die paarden bij 15°C met 2 dikke dekens op.  Dit is voor die paarden niet leuk.  Ze zweten niet zichtbaar, maar hebben het wel onaangenaam warm.  Een geschoren paard dat geen deken opheeft, begint de haren rechtop te zetten (al baat het niet, want het haar is te kort om een warm luchtlaagje te kunnen vormen tussen huid en haartop) bij een temperatuur tussen 8 en 10°C.

Als je ervan uit gaat dat een deken de normale vacht “vervangt”, dan hoef je eigenlijk pas een dikker deken (of een extra onderdeken) op te leggen op het moment dat je merkt dat jouw ongeschoren paard begint te rillen, want dat betekent dat het paard zichzelf, ondanks het deken, niet meer warm kan houden.

Ik raad aan om paarden niet te scheren, want je ontneemt hen hun natuurlijke manier van warmteregulering.

5.   Hoe houdt mijn paard zichzelf warm?

Een gezond paard kan zichzelf normaal gezien goed warm houden.  Dat gebeurt

  • Door de huid en de vacht.  Een paard kan zijn haar rechtzetten om een “extra jasje” te hebben.
  • Daarnaast zullen de bloedvaten net onder de huid afgesloten worden, zodat bloed niet teveel kan afkoelen doorheen de huid
  • In plaats daarvan wordt dit bloed naar aders afgeleid die naast de slagaders lopen.  Deze slagaders bevatten warm bloed die van diep in het lichaam komen, dus het bloed die van buiten naar binnen stroomt wordt op die manier weer opgewarmd door het bloed in de slagaders vooraleer het weer dieper in het lichaam terugstroomt.
  • Het metabolisme wordt versnelt waardoor meer warmte geproduceerd wordt.
  • Door middel van “circulatie shunts” kunnen oren, staart en hoeven warm gehouden worden met zo weinig mogelijk verlies van warmte.  Door het bloed vanuit de slagaderen, via de shunts, rechtstreeks naar de aderen te doen terugvloeien, krijgen deze lichaamsdelen dan tijdelijk geen voeding meer, maar worden ze enkel nog opgewarmd zodat ze niet bevriezen.

Heb je nog vragen over “paarden en koude”?  Hieronder kan je ze stellen. Of kan jij zelf nog iets vertellen wat “twijfelende” mensen ervan kan overtuigen dat hun paard het echt niet koud heeft?  (misschien slaapt jouw eigen paard steevast buiten in de sneeuw ipv in zijn schuilstal, of merk je dat je paard zich in dit weer net op ten top voelt…)  Deel het hieronder!

Zo merk ik bij mijn eigen paarden dat ze bij vriesweer helemaal niet vragen om binnen te komen in de paddock, waar een schuilstal staat, terwijl ze dit wél soms doen als het heel wat warmer is maar “guur” weer (felle wind en regen). Dan komen ze aan de uitgang van de weide van zodra ze me zien lopen in de verte, zo van: wij willen in de paddock, en liefst NU).

donald van den berghe
Door

donald van den berghe

op 06 Feb 2012

karine, is het dan ook niet zo goed bv om paarden dan te scheren in de zomer bv tegen de warmte? ik dacht soms dat dat in de zomer beeter was om hun te scheren tegen de de warmte, of heb ik daar dan een verkeerd beeld van? groetjes donald

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 07 Feb 2012

Er zijn inderdaad mensen die hun paard in de zomer scheren. Ook handelaars durven dit wel eens doen, als een paard te lang haar heeft in de zomer. Die doen dit dan omdat het paard er meteen veel netter uitziet, zodat het gemakkelijker verkoopt. Bij sportpaarden wordt het ook wel eens gedaan, om te voorkomen dat de paarden te erg gaan zweten bij zwaar werk, denk aan endurancepaarden. Toch is dit niet nodig als je paard gezond is. Normaal gezien past de vacht zich aan aan het seizoen en is het haar dus kort genoeg in de zomer zodat het paard het niet te warm kan hebben (dat kan natuurlijk wel altijd eens gebeuren op hele warme dagen, vooral wanneer het paard geen beschutting heeft tegen de zon, maar een bewuste paardeneigenaar/verzorger zorgt altijd voor bechutting voor zijn paard). Dus ik zou mijn paard niet scheren in de zomer. De vacht vervult meer functies dan alleen maar warm houden. Zo beschermt het de huid onder andere voor externe factoren, zoals oa regen (ook in de zomer kan het fel regenen), sommige insecten,letsels door rollen op oneffen en ruwe ondergrond en ook heel belangrijk: zonnebrand! In enkele gevallen is het aan te raden om het paard te scheren, zoals bij de ziekte van cushing, waarbij het paard heel veel haar heeft, en het dus ondraaglijk is voor het dier in de zomer wegens te warm hebben. Als de zomervacht te lang blijft of het paard moeilijk verhaart, dan is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen zodat er kan gezocht worden naar de oorzaak!

donald van den berghe
Door

donald van den berghe

op 07 Feb 2012

goeden avond karine! bedankt voor je berichtje met de informaatie over het scheren bv in de zomer. ik wist bv niet dat paarden zonnebrand kunnen hebben in de zomer als ze geschoren zijn , en dat ze hun meer kunnen kwetsen door rollen dan op harde ondergronden dan , en dat het ook gevaarlijker is voor infecties. dus is het dan indd beeter voor de gezondheid van het paardje om dat dan niet te laaten scheren zo als je zegt. mijn voorig paardje is vroeger ook nooit geschoren geweest , kouragio die was wel geschoren van op de handelsstal en vond dat wel mooi en dacht ik dan om dat deze zomer anders wel is terug te laaten doen bv. en daarom had ik jou daar al is eerder in een mailke over gesproken of je dat ook is zou willen doen dan bv deze zomer; maar zo als je nu aanraad en zegt dat scheren minder goed is voor het paardje zijn gezondheid ga ik dat dan niet laten doen he. want ook al vind ik dat wel is mooi , toch ga ik dan kiezen voor het beste voor mijn paardje en zijn haartjes zo te laaten dan he. nog is bedankt voor de info en goede raad. groetjes donald

Evelyn
Door

Evelyn

op 07 Feb 2012

Hey Karine, wat een interessant artikel. Uit eigen ervaring kan ik ook wel zeggen dat onze paardjes zeer graag buiten gaan met de koude. Ze hebben iets meer energie dan anders en vooral de jongste vindt het zalig om in de sneeuw te snuiven en dan de vlokjes te achtervolgen. We zetten ze dan ook elke dag buiten. Het enige waarvoor ik ze wel binnenhaal is als er een heel koude ijsregen is met veel wind, omdat je dan wel kan zien dat ze beginnen te beven. Maar over het algemeen vind ik het een super principe om ze overdag buiten te laten, in de kou te spelen, en dan 's nachts kunnen ze goed opdrogen in de stal. Ik ben wel geschrokken van de temperaturen, 'k had echt geen idee dat ze zich eigenlijk bij zo een lage temperaturen goed voelden! Wel eens tof om dat te weten!

Elke
Door

Elke

op 07 Feb 2012

hallo, ik heb een leuke leopard appaloosa merrie van 10jaar. het is echt een schatje ik heb haar nu van september 2011 bij me. maar nu heb ik laatst ontdekt dat ze heel denacht buiten staat dat ze haar warme stal niet ingaat, ik heb al geprobeerd haar op te sluiten snachts maar ze breekt gewoon de boel af. dus staat de stal open ze kan binnen wanneer ze wil. nu echter vanmorgend toen ze ik ze ging voeren merkte ik dat ze enorm stond te rillen van de koude ook al heeft ze een enorme wintervacht al haar haartjes stonden omhoog. weten jullie raad?

Evelyn
Door

Evelyn

op 07 Feb 2012

Ik weet het niet echt, maar anders misschien 's avonds een goeie hoeveelheid hooi in de stal geven, zodat ze binnen moet gaan om te eten? Wel vreemd dat ze niet in de stal gaat als ze kou heeft. Misschien voelt ze zich er niet zo veilig? Anders altijd leuke dingen doen in de stal (voeren, borstelen) zodat ze die associeert met goede ervaringen? Is maar een idee hoor...

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 07 Feb 2012

Elke, je moet ervoor zorgen dat ze naar behoefte hooi (ruwvoer, dus er kan ook wat stro door gemengd worden) kan eten. Om de ruwe vezels van het ruwvoer (de naam zegt het zelf) te kunnen verteren moet er heel veel energie verbruikt worden. Deze energie wordt dan omgezet naar lichaamswarmte. Dus in de winter, en zeker als het koud is, zal het paard nood hebben aan meer ruwvoer, omdat het lichaam meer interne warmte nodig heeft, daar die ontbreekt in de omgeving. Verder kan het inderdaad zijn dat ze geschrokken is van iets in haar stal waardoor ze niet naar binnen durfde gaan om te schuilen voor de wind. En daarom kreeg ze misschien koud. Want de gevoelstemperatuur en de echte temperatuur kan heel wat graden schelen! Als er een noorderwind is, met vriestemperaturen van - 10°C dan kan de gevoelstemperatuur gemakkelijk - 15°C tot - 20°C zijn, dus dan zit het paard niet meer in zijn comfortzone qua warmte. Rillen is dan een middel om het terug warmer te krijgen.

Stal Ottenerf
Door

Stal Ottenerf

op 17 Jan 2013

In jou geval is een deken de oplossing. Een paard is een kudde dier die in een kudde bij extreme koude dicht bij elkaar gaan staan. Helaas hebben wij mensen deze kuddes uit elkaar getrokken en ons toegeëigend. Een paard vandaag de dag is dus niet meer zo als het zou moeten zijn.Wij mensen moeten de paarden op een andere manier beschermen tegen extreme weersomstandigheden. b.v een paard in de natuur (wild)loopt veel meer dan onze paarden, de kudde is constant in beweging,vluchten,verplaatsen,enz:waardoor ze zich warm houden.Een paard van nu staat veel meer stil, alles wat hij nodig heeft wordt hem gegeven door ons mensen.Die zelfde natuur zorgt voor een natuurlijke selectie n.l de zwakke dieren sterven en de sterke kunnen zich voortplanten, waardoor de sterke paarden overblijven.De paarden van nu worden door ons op een onnatuurlijke manier in leven gehouden, met als gevolg dat wij er op moeten toezien hoe een paard zich houd. Dus heeft een paard het koud en gaat rillen,mag je hem helpen met een deken.Het voordeel van een deken is ook dat hij minder brandstof (energie) nodig heeft.Een paard is een groot dier en verliest daardoor veel energie.Een goed voorbeeld is een Shetland pony, klein en gedrongen en een flinke beharing.De natuur heeft dit paardje zo gemaakt dat door zijn kleine formaat hij weinig warmte (energie) verliest en dus minder voedsel nodig heeft, en dat is in zijn oorspronkelijke leefgebied schaars (een eiland nabij de Schotse kust)altijd veel wind regen barre weersomstandigheden. Onze grote paarden zijn in vele jaren gekruist warmbloed x koudbloed enz enz.Als je merkt dat je paard het koud heeft en staat te rillen ben je eigenlijk al te laat.Het rillen zet bij een paard het mechanisme in werking n.l haargroei, alleen gaat dat niet zo snel dat zal je begrijpen.Kijk naar je paard hoe is zijn gesteldheid,oud,herstelend van ziekte,slechte doffe vacht,wel of geen vetlaag.Je mag een paard best helpen hem of haar een deken op te leggen als dat nodig is. Er zijn talloze goede dekens in de handel.

Hetty Koenraads
Door

Hetty Koenraads

op 07 Feb 2012

Op zich is het verhaal goed te volgen en zit er veel waarheid in. Alleen, dat jasje van die haren rechtop werkt niet met en na regen. Dan kleven de haren aaneen, waardoor ze niet meer afzonderlijk rechtop staan en de de beschermende isoperende werking van de stilstaande lucht tussen de haren voor een groot deel teniet gedaan wordt.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 07 Feb 2012

Ja precies! Vandaar dat paarden (zoals het voorbeeld dat ik geef van mijn eigen paarden) bij felle regen en wind wél graag naar binnen komen, omdat ze het dan koud krijgen. Het heeft dus niet alleen met temperatuur te maken, zoals mensen vaak denken.

SANDRA
Door

SANDRA

op 01 Dec 2014

hoi karine, mijn paard haar haar kleeft ook aan mekaar bij regen of dauw. ze blijft ook altijd buiten staan. het kan daar soms echt guur zijn en koud op de weide. ik probeer haar dan ook elke keer te borstelen zodat haar haren niet meer aan mekaar kleeft. ik hoor soms dat teveel borstelen niet zo goed is omdat hun beschermlaag dan afneemt. is dit waar?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 12 Jan 2015

Het is eerder het wassen dat niet goed is, maar borstelen kan zeker geen kwaad. Integendeel, het stimuleert de bloedsomloop en is goed om de huid en haar functies gezond te houden.

Colet DC
Door

Colet DC

op 07 Feb 2012

Leuk Karine om dit te lezen. We doen het dus zeker zo slecht niet. (Hoewel sommige goed bedoelende, maar onkennende, te veel op hun menselijk gevoel afgaande mensen dit wel laten uitschijnen...). De paardjes zelf lieten het ons trouwens ook al merken! Ik las eens dat je uit de lengte van paardenharen nun algemene tostand kon afleiden (hoe minder in conditie, hoe langer de haren). Dit klopt dan toch niet echt... Al een dikke merci voor zo 'n interessante artikels en book! Doe zo voort! :-)

Tanja
Door

Tanja

op 09 Feb 2012

Hallo Karine, Onze paardjes doen het prima in het koude weer. Ze krijgen hooi a volonté en kunnen binnen en buiten. Ze zien er uit als schattige beertjes en ik hoef ze zelf niet veel te poetsen . We moeten wel 3 x dag met lauw water naar de wei. Ik mis het wel om te oefenen , dit doe ik nu niet omdat de grond te hard is; Cabanero komt dan om aandacht vragen, hij mist het ook denk ik. Groetjes Tanja

Tessa Broeders
Door

Tessa Broeders

op 19 Mar 2012

Hallo Karine en andere lezers, Mijn twee IJslanders en Haflinger staan altijd buiten (paddock paradijs) en hebben altijd beschikking over een schuilstal, ook mijn ervaring is dat ze de stal eigenlijk alleen gebruiken in de zomer! Als velen hun paarden op de wei zetten met het idee dat het lekker weer is staan mijn paarden uit eigen beweging in de stal. Eigenlijk is dit in de zomermaanden op het heetste uren van de dag de plek waar ze vertoeven. De laatste paar jaar word onze Haflinger in de winter wel steeds te mager, ik bied haar zoveel voer aan als ze wil,krijgt ook extra senioren slobber enz. Maar niets lijkt te helpen. Ook de DA zegt dat ze verder gezond is. Om deze reden heb ik de afgelopen winter wel in dubio gestaan haar een deken op te doen met het idee dat ze dan misschien minder energie hoeft te verbruiken zich te warmen. Ik heb het toch niet gedaan omdat het tegen mijn eigen idee indruist. Ze lijkt verder ook oke maar het baart me wel zorgen. groetjes Tessa

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 19 Mar 2012

Hallo Tessa, misschien helpt het je te weten dat het eigenlijk normaal is dat een paard in de winter gewicht verliest. Zo gaat dat in de natuur. Er is gewoon minder eten en er moet meer verbrand worden om warm te hebben. In die zin is het dus eigenlijk niet erg dat je paard vermagert. Als ze echter teveel vermagert, dan kan het misschien helpen om haar wat meer ruwvoer te geven in de vorm van stro. Doe je dat? Stro prikkelt de darmen meer dan hooi, waardoor voedingsstoffen soms beter opgenomen worden. Doe eens de test: leg hooi en ernaast stro. Als het paard het stro verkiest boven het hooi, dan betekent dit dat het paard nood heeft aan meer stengelig en "ruw" voer. Mijn oud paard krijgt ook opti-form bij van voeders Myten, dit prikkelt de darmen ook meer en nu blijft ze beter op gewicht. Dus dat zou je ook kunnen proberen. Verder kan ik mijn oud paard niet op gewicht houden met gewoon hooi, dus ik geef haar onbeperkt voordroog hooi dat geschikt is voor paarden (dus niet van dat heel nat hooi dat aan koeien gegeven wordt).

Rilana
Door

Rilana

op 07 Dec 2012

Beste Karine, Mijn paard is niet geschoren en heb hem ook geen deken op. Ik rij niet op hem. In de ochtend staat hij in de bak of in de stapmolen en s'nachts altijd op stal. Nu zie ik dat het komend weekend tot wel -15 kan gaan vriezen en vraag ik me af of ik hem toch niet dan een deken op moet doen. Waarschijnlijk denk ik vanuit mijn overbezorgde, mensen hoofd en is het niet nodig, maar vraag het toch maar voor de zekerheid. Groetjes Rilana

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Dec 2012

Hallo Rilana, je moet je zeker geen zorgen maken. Paarden die een dikke vacht hebben kunnen heel goed tegen vriestemperaturen, ook als het min 15 graden is. Het is pas als het ook waait en regent dat ze het soms koud krijgen. Moest je paard beven, dan weet je dat het te koud heeft. Dan kan je eventjes een deken opleggen tot je paard het weer warm genoeg heeft (en dus niet meer beeft). Onbeperkt ruwvoer ter beschikking stellen is noodzakelijk, zeker in die temperatuur, want tijdens de vertering van ruwvoer komt er lichaamswarmte vrij.

Annette
Door

Annette

op 17 Jan 2013

Hoe zit het met de oudere paarden zonder deken? Mijn paard is 17 en mensen roepen dat een wat ouder paard zeker een deken op moet. Dit is trouwens haar eerste winter zonder deken en ze ziet er prachtig uit!

Nele
Door

Nele

op 17 Jan 2013

Mijn paard staat 24/7 buiten in kudde met een heerlijke dikke teddyvacht. Alleen heeft ze een kale plek van het scheren (owv een wonde die verzorgd en geëxploreerd moest worden) van 20 op 20 cm ongeveer. (Die plek voelt enorm warm aan tov de behaarde huid!) Ik bedek de (ondertussen bijna-geheelde) wonde met groene klei, alsook de kale plek. Is dit voldoende om haar daar plaatselijk warm genoeg te houden? Hooi krijgen ze à volonté.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 17 Jan 2013

Ik denk niet dat je je zorgen moet maken om die kale plek. Dat haar huid daar warm heeft is normaal. Enkel de haren hebben het koud. Steek maar eens je vingers in de haren tot op de huid, je zal voelen dat de huid warm heeft en de haren koud. Onze jas voelt ook koud aan de buitenkant, aan de binnenkant voelt hij warm. De vacht van een paard is zijn jas.

Marga
Door

Marga

op 19 Nov 2013

Hallo, Ook ik zit in dubio...Het gaat weer winter worden...Ik heb een Arabiertje van 1,5 jaar oud...Nog heel jong dus. Arabiertjes krijgen helaas niet zo'n hele dikke wintervacht. Ze loopt bij een shetlander en dat is net een dikke ijsbeer, zo dik is die vacht, die heeft ook nooit ergens last van hoe koud het ook is. Mijn Arabiertje loopt altijd in de weide met inloopstal. Ze kan dus altijd zelf kiezen wat ze wil.. In de winter haal ik haar s avonds uit de wei en kan ze kiezen of ze in de stal wil staan of buiten op het plein voor de stal. Ze kan dus 24 uur per dag buiten zijn als ze dat wil. Ik heb gemerkt dat als het regent en guur weer is, ze graag in de stal staat. Afgelopen Maart toen ze hier kwam was het een weekje mooi weer (ze was toen bijna 1 jaar oud) En toen kregen we opeens nog zo'n twee maanden lang een erge strenge winter. Ik heb haar toen een warme waterdichte deken omgedaan. Mijn vorige Arabiertje deed ik ook altijd een deken om als het erg koud was in de winter. Nu lees ik echter op heel veel forums dat een deken omdoen helemaal niet nodig is en ook erg onprettig is voor je paard. Ik wil uiteraard het beste voor mijn paardje en ik wil ook niet haar natuurlijke bescherming/eigen jasje gaan verstoren door een deken om te doen. Hooi krijgt ze onbeperkt. En daarbij krijgt ze ook nog 2x per dag bix en 3 x per dag worteltjes. Het gaat nu kouder worden en mijn ongerustheid slaat weer toe...Wat is wijsheid...Wat moet ik doen? Ik wil absoluut niet dat ze het koud heeft. Ik voel de hele tijd aan haar of ze het misschien al koud heeft. Ik voel tussen haar liezen hoe ze daar aanvoelt. Tot nu toe voelt ze daar lekker warm aan. Wat is jullie ervaringen met jonge Arabiertjes ? Of misschien mensen die ook een Arabiertje hebben? In het algemeen gaat het vaak om paardjes met een dikke wintervacht die geen deken nodig hebben. Maar hoe staat het nu met Arabiertjes. Ik hoor heel graag jullie reacties. Het schijnt dat we een horror winter gaan krijgen als ik zo de berichten lees op internet. Ik hoop maar van niet !!! Groetjes...

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 20 Nov 2013

Hallo Marga, ik zou dit jonge dier geen deken opleggen maar hem net sterk laten worden! Ik zou hem dus zeker geen deken opleggen, zodat zijn lichaam kan wennen aan koude. Dat zal geen enkel probleem zijn. Het is zo dat sommige paarden een minder dikke wintervacht aan maken, maar dat betekent nog niet dat ze het koud hebben. Het lichaam past zich wonderwel heel goed aan en de vacht zal zo dik of dun zijn als het paard nodig heeft. Ik ken heel wat arabieren die zonder deken buiten lopen. Het is goed dat je een schuilstal hebt, want sommige paarden houden niet van wind en regen. Als je paardje kan kiezen wanneer het kan schuilen dan hoef je je echt geen zorgen te maken hoor! Soms, als het echt héél guur weer is met héél veel regen, kan een paard het eventjes koud krijgen, dan gaan ze rillen. Als het rillen te lang duurt kan je ervoor opteren om het paard eventjes een deken op te leggen tot het weer warm heeft (en het niet meer rilt) om dan het deken weer weg te nemen. sommige mensen beweren dat rillen net goed is, omdat het paard dan weer opwarmt daardoor. Toch vind ik zelf dat dit enorm lang kan duren, en daarom beslis ik in zo'n geval liever om het paard eventjes te helpen. (ik vind het zelf ook niet aangenaam om te rillen van de koude, en meestal krijg ik dan helemaal niet warmer daardoor, integendeel). Je kan het paard ook eventjes opstallen waar het uit de wind en de regen staat tot het opgewarmd is. Dat is nog beter dan een deken op te leggen, maar dan moet je het paard wel kunnen opstallen natuurlijk. Maak je echt geen zorgen, jouw paard zal niet ziek worden! Integendeel!

Marga
Door

Marga

op 21 Nov 2013

Beste Karine, bedankt voor je reactie. Je antwoord stelt me wel een heel eind gerust. Ik kan mijn paardje opstallen als het nodig mocht zijn. Nogmaals bedankt!! Groetjes Marga

Marga
Door

Marga

op 21 Nov 2013

Beste Karine, bedankt voor je reactie. Je antwoord stelt me wel een heel eind gerust ! Ik kan mijn paardje opstallen als het nodig mocht zijn Ze kan ook altijd haar stalletje in als ze dat zelf wil. Wanneer het echt winterweer gaat worden, gure wind, vrieskou, sneeuwval, koude gevoelstemperaturen etc....Dan zou een deken nog niet nodig zijn ?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Nov 2013

Nee. Dan ook is een deken niet nodig. Alleen moest ze te lang staan bibberen kan je ze eventjes helpen om weer warm te krijgen (deken en/of eventjes opstallen tot ze niet meer rilt, en dan het deken weer wegnemen).

Carline
Door

Carline

op 04 Dec 2013

Marga, Karine heeft helemaal gelijk hoor. Heb hier een tijdlang Arabieren gefokt, hadden er van 0 tot 29 jaar (heb er nu nog 4), en altijd zonder deken. Ons oudje was graatmager op het laatst, en is toch nooit ziek of verkouden geweest. Een Arabier kan van nature juist heel goed tegen die extreme temperaturen: in de woestijn hangen geen wolken, dus koelt het daar 's nachts erg af, en zit je soms met temperatuurverschillen van wel 30 graden in vergelijking met overdag!

Marga
Door

Marga

op 26 Jan 2014

Dank je Carline!! Fijn om het nogmaals te horen !!! Tot nu toe is het gelukkig nog niet echt koud geweest. Mocht het koud gaan worden, ik hou het goed in de gaten. Maar het stelt me absoluut gerust om te weten dat arabiertjes veel beter tegen kou kunnen dan we denken. Mijn arabiertje kan altijd naar binnen en ze krijgt volop hooi te eten. Wat me opvalt is dat ze heel graag in de wei staat. Behalve met gure regen en wind, dan zie ik dat ze graag in haar stal staat. Bedankt Carline en Karine voor jullie reactie!! Groetjes..

Siegrid
Door

Siegrid

op 01 Dec 2014

Ik ben voor mijn paardjes blij dat het eindelijk wat kouder is geworden (ik zelf moet nog even wennen :-(...). Ze lopen denk ik al ruim een maand met een enorme wintervacht en ik kon mijn merrie niet meer met goed fatsoen rijden, omdat ze het enorm warm had. Vandaag is ze weer lekker over de weilanden gevlogen, nergens last meer van :-). Ik heb mijn paarden overigens overdag op wei en 's avonds en 's nacht op de paddock met inloopstal (waar binnenkort lamellen in komen zodat we dat de hele winter vol kunnen houden) met onbeperkt ruwvoer. Geen dekens, alleen een zweetdeken na het rijden (nadat ze eerst lekker door de bagger hebben gerold). Poetsen doe ik in de winter ook minimaal, zodat de vacht goed in stand blijft. Mijn shetty heeft het in het begin echt heel koud gehad toen hij bij mij kwam, maar sinds hij onder goede omstandigheden leeft, is dit helemaal voorbij. Ze genieten van dit weer!

emily
Door

emily

op 11 Dec 2014

Hallo, Mijn pony is een dekentje gewend in de winter Maar nu staat hij op stal, heeft hij dan beter deken op of af ?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 12 Jan 2015

De meeste paarden kunnen perfect zonder deken. Ook in de winter. Zelfs al is het paard gewend om een deken aan te hebben, dan nog kan je meestal gemakkelijk het deken aflaten als je geen deken meer wil opleggen. Wel alleen maar als het paard ongeschoren is natuurlijk. Een geschoren paard moet je niet midden in de winter zijn deken weghalen. Het ongeschoren paard zal de haren rechtop zetten om warm te blijven als je het deken aflaat.

Ronja
Door

Ronja

op 23 Mar 2020

Hoi Karine, Onze russische arabier van 21 verhuist morgen naar een plek waar hij 24/7 buiten zal staan. Hij heeft daar wel de beschikking over een schuilstal, die aan 1 kant open is en aan 3 kanten doek. Hij staat nu nog in een stal. Omdat hij overdag buiten geen schuilmogelijkheden had en het 4 maanden lang geregend heeft + keiharde storm, had hij een 0grams regendekentje op. Echter, ook door de verlichting in stal, is zijn vacht niet erg ontwikkeld. Hij staat nu sinds 1,5 week zonder deken. Vanaf morgen zal hij buiten staan en je zult precies zien.. nachtvorst en een ijzige wind. Wat te doen? Ik ken er niet elke dag heen om die deken op en af te doen, ivm afstand/werk etc.

Reactie plaatsen