Body & Mind Ruiter
Karine Vandenborre
Body & Mind Ruiter
09/17/2012
4 min
16

"Help, ik heb geen tijd om mijn paard te trainen!"

09/17/2012
4 min
16

Toch zeker de helft van mijn lesklanten laat regelmatig eens vallen tijdens de les dat er geen tijd genoeg is om hun paard voldoende te kunnen trainen.  Misschien herken je jezelf daar ook in.

Dan heb ik enkele goede en toepasbare tips voor jou die je zullen  bevrijden van dat akelige gevoel op het einde van de dag. Dat gevoel dat je dag voorbij is gegaan zonder dat je iets “nuttigs” hebt gedaan met je paard, en dat al een hele periode na elkaar…

Niet trainen is ook nuttig!

Eerst en vooral ben ik van mening dat wanneer je eens écht geen tijd hebt om te trainen je jezelf daarom helemaal niet schuldig moet voelen.

vakantie voor je paard! Het kan namelijk heel erg nuttig zijn om eens een periode niet te trainen en het paard op die manier mentaal en fysiek eens te laten bekomen, alles te laten bezinken.   Het paard “rust uit” en zal nadien weer met meer interesse deelnemen aan de “les”.  Vergelijk het maar met een aangename vakantie.  Vaak heb je nadien weer meer zin om aan de slag te gaan (op voorwaarde dat je houdt van je werk natuurlijk, en dat is bij paarden niet anders).

Het is dus niet erg als er nu en dan eens een weekje van tussenuit valt.  En misschien zelfs 2 tot 3 keer per jaar een week of 3 zelfs.

Anders is het als je week in, week uit, maand in, maand uit, misschien wel jaar in en jaar uit, slechts een paar keer per maand of zelfs minder de tijd hebt om te trainen terwijl je dat wél zou willen en je jezelf daarbij heel erg slecht voelt.

Beslis

Dan moet je een beslissing nemen!  Het gaat niet om “KAN ik tijd vrijmaken?” Neen, het gaat om: “WIL ik tijd vrijmaken, heb ik de discipline om tijd vrij te maken?”

Ja, je leest het goed, het gaat helemaal om jezelf.  Niet om je werk die veel tijd in beslag neemt, je kinderen, je huishouden, en wie weet nog wat allemaal.

Het gaat om jezelf.

Start vandaag nog

Er zijn heel zeker zaken die je nu al kan gaan toepassen zodat je vanaf vandaag misschien wel elke dag met je paard kan gaan trainen!

1.  Kijk geen tv meer.

tvDit is voor velen een drastische beslissing.  Weet je waarom?  Omdat tv kijken verslavend is.  Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je langer dan 20 minuten naar een tv scherm kijkt (een pc scherm trouwens ook), je hersenen bepaalde stoffen gaan aanmaken die verslaafden van drugs en alcohol ook aanmaken.  Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet kan stoppen.  Vind jij het moeilijk om je tv weg te doen, dan is het mogelijk dat jij ook een verslaafde bent.

Ik heb zelf geen tv, ook mijn dochtertje kijkt dus thuis nooit tv en het is fantastisch!  ’s Avonds kan je je eens “vervelen” en gewoon beslissen “ik ga naar buiten om mijn paard te trainen”.

Als je jouw tv wegdoet dan heb je plots weer 1, 2, misschien wel meer uren per dag tijd over.

Jezelf voornemen om minder tv te kijken of alleen op bepaalde tijdstippen kan je proberen, maar het werkt vaak maar een korte periode…

Je tv wegdoen is volgens mij de beste oplossing.

2. Maak een planning.

Als je in jouw agenda staan hebt dat je om 17u30 eerst je paard gaat trainen en om 18u30 aan je eten begint, dan is de kans groter dat je dat daadwerkelijk doet dan als je dat niet ingepland hebt, maar het gewoon “gedacht” hebt.  Dat komt omdat je, wanneer je dat inplant, ook jouw andere bezigheden gaat inplannen, en je dus een goed overzicht hebt.  Door in te plannen merk je dat je meer kan doen in 1 dag.

3. Sta een uur vroeger op.

vroeg opstaanZeker als je geen tv meer hebt, is dat doenbaar.  Want dan ga je vaak vroeger slapen en kan je dus ook gemakkelijk vroeger opstaan.  Ben je gewend om rond 7 uur op te staan?  Zet je wekker dan om kwart voor 6 zodat je om 6 uur buiten bent en je paard kan gaan trainen.

Moet jij ’s morgens al heel vroeg op om te gaan werken, dan hoef je dat niet te doen natuurlijk. Maar je zou dan wel in het weekend een uur vroeger kunnen opstaan dan normaal. Dit zijn dan toch al 2 dagen dat je traint.

4.  Train op vaste tijdstippen.

Als je probeert om zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te trainen, dan wordt dat een gewoonte.  Je zal het steeds makkelijker hebben om dat schema aan te houden.

5. Beperk je facebook en twitter.

Neem je voor om slechts 1 keer per dag je facebook of twitter te controleren.  En plak er een tijd op.  Bv: maximum een kwartier. Je kan een eierwekkertje zetten.  Als het eierwekkertje afgaat, schakel dan je facebook uit en ga naar buiten.  In plaats van 1 uur op facebook en niet trainen, zit je dus slechts 15 minuten op facebook en train je 45 minuten.  Je zal er een veel beter gevoel bij hebben!

6. Eet gezond.

“Wat heeft dat te maken met meer tijd hebben?” vraag je je misschien af…  Wel, véél meer dan je denkt!  Wie niet gezond eet, die heeft meer slaap nodig dan iemand die gezond eet.  Nu kan er over voedingsgewoontes lang gediscussieerd worden, dat weet ik.  Er zijn zoveel verschillende stromingen en iedereen moet doen waar hij zich het beste bij voelt.

Gezond eten als je goed wil paardrijdenIkzelf ben onlangs overgeschakeld van “gewoon” vegetarisch (geen vis, geen vlees, geen melk, wel ei en soms kaas) naar 80% rauw voedsel eten.  Nu bestat 80% van mijn dagelijks dieet uit groenten, fruit, noten, pitten en zaden.  (klinkt voor velen misschien niet te geloven maar er zijn zoooveel lekkere “rauwe” recepten dat je op de duur niet eens meer graag “gekookt” eet).

Ik kan heel veel vertellen over de veranderingen die dit in mijn leven heeft teweeggebracht, maar wat van belang is bij het gegeven “geen tijd” is dat ik tijd heb gewonnen door meer rauw te gaan eten, ik ben fitter en heb minder slaap nodig sinds ik bijna volledig rauw eet.

Is rawfood een stap te ver voor jou?  Stop dan in ieder geval wel met het eten en drinken van suiker,  alle geraffineerde produkten en (rood) vlees.

Zorg goed voor jezelf, want een gezonde trainer is een betere trainer!

Reacties
Categorieën