"Help, ik heb geen tijd om mijn paard te trainen!"
17 september 2012 

"Help, ik heb geen tijd om mijn paard te trainen!"

Toch zeker de helft van mijn lesklanten laat regelmatig eens vallen tijdens de les dat er geen tijd genoeg is om hun paard voldoende te kunnen trainen.  Misschien herken je jezelf daar ook in.

Dan heb ik enkele goede en toepasbare tips voor jou die je zullen  bevrijden van dat akelige gevoel op het einde van de dag. Dat gevoel dat je dag voorbij is gegaan zonder dat je iets “nuttigs” hebt gedaan met je paard, en dat al een hele periode na elkaar…

Niet trainen is ook nuttig!

Eerst en vooral ben ik van mening dat wanneer je eens écht geen tijd hebt om te trainen je jezelf daarom helemaal niet schuldig moet voelen.

vakantie voor je paard! Het kan namelijk heel erg nuttig zijn om eens een periode niet te trainen en het paard op die manier mentaal en fysiek eens te laten bekomen, alles te laten bezinken.   Het paard “rust uit” en zal nadien weer met meer interesse deelnemen aan de “les”.  Vergelijk het maar met een aangename vakantie.  Vaak heb je nadien weer meer zin om aan de slag te gaan (op voorwaarde dat je houdt van je werk natuurlijk, en dat is bij paarden niet anders).

Het is dus niet erg als er nu en dan eens een weekje van tussenuit valt.  En misschien zelfs 2 tot 3 keer per jaar een week of 3 zelfs.

Anders is het als je week in, week uit, maand in, maand uit, misschien wel jaar in en jaar uit, slechts een paar keer per maand of zelfs minder de tijd hebt om te trainen terwijl je dat wél zou willen en je jezelf daarbij heel erg slecht voelt.

Beslis

Dan moet je een beslissing nemen!  Het gaat niet om “KAN ik tijd vrijmaken?” Neen, het gaat om: “WIL ik tijd vrijmaken, heb ik de discipline om tijd vrij te maken?”

Ja, je leest het goed, het gaat helemaal om jezelf.  Niet om je werk die veel tijd in beslag neemt, je kinderen, je huishouden, en wie weet nog wat allemaal.

Het gaat om jezelf.

Start vandaag nog

Er zijn heel zeker zaken die je nu al kan gaan toepassen zodat je vanaf vandaag misschien wel elke dag met je paard kan gaan trainen!

1.  Kijk geen tv meer.

tvDit is voor velen een drastische beslissing.  Weet je waarom?  Omdat tv kijken verslavend is.  Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je langer dan 20 minuten naar een tv scherm kijkt (een pc scherm trouwens ook), je hersenen bepaalde stoffen gaan aanmaken die verslaafden van drugs en alcohol ook aanmaken.  Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet kan stoppen.  Vind jij het moeilijk om je tv weg te doen, dan is het mogelijk dat jij ook een verslaafde bent.

Ik heb zelf geen tv, ook mijn dochtertje kijkt dus thuis nooit tv en het is fantastisch!  ’s Avonds kan je je eens “vervelen” en gewoon beslissen “ik ga naar buiten om mijn paard te trainen”.

Als je jouw tv wegdoet dan heb je plots weer 1, 2, misschien wel meer uren per dag tijd over.

Jezelf voornemen om minder tv te kijken of alleen op bepaalde tijdstippen kan je proberen, maar het werkt vaak maar een korte periode…

Je tv wegdoen is volgens mij de beste oplossing.

2. Maak een planning.

Als je in jouw agenda staan hebt dat je om 17u30 eerst je paard gaat trainen en om 18u30 aan je eten begint, dan is de kans groter dat je dat daadwerkelijk doet dan als je dat niet ingepland hebt, maar het gewoon “gedacht” hebt.  Dat komt omdat je, wanneer je dat inplant, ook jouw andere bezigheden gaat inplannen, en je dus een goed overzicht hebt.  Door in te plannen merk je dat je meer kan doen in 1 dag.

3. Sta een uur vroeger op.

vroeg opstaanZeker als je geen tv meer hebt, is dat doenbaar.  Want dan ga je vaak vroeger slapen en kan je dus ook gemakkelijk vroeger opstaan.  Ben je gewend om rond 7 uur op te staan?  Zet je wekker dan om kwart voor 6 zodat je om 6 uur buiten bent en je paard kan gaan trainen.

Moet jij ’s morgens al heel vroeg op om te gaan werken, dan hoef je dat niet te doen natuurlijk. Maar je zou dan wel in het weekend een uur vroeger kunnen opstaan dan normaal. Dit zijn dan toch al 2 dagen dat je traint.

4.  Train op vaste tijdstippen.

Als je probeert om zoveel mogelijk op vaste tijdstippen te trainen, dan wordt dat een gewoonte.  Je zal het steeds makkelijker hebben om dat schema aan te houden.

5. Beperk je facebook en twitter.

Neem je voor om slechts 1 keer per dag je facebook of twitter te controleren.  En plak er een tijd op.  Bv: maximum een kwartier. Je kan een eierwekkertje zetten.  Als het eierwekkertje afgaat, schakel dan je facebook uit en ga naar buiten.  In plaats van 1 uur op facebook en niet trainen, zit je dus slechts 15 minuten op facebook en train je 45 minuten.  Je zal er een veel beter gevoel bij hebben!

6. Eet gezond.

“Wat heeft dat te maken met meer tijd hebben?” vraag je je misschien af…  Wel, véél meer dan je denkt!  Wie niet gezond eet, die heeft meer slaap nodig dan iemand die gezond eet.  Nu kan er over voedingsgewoontes lang gediscussieerd worden, dat weet ik.  Er zijn zoveel verschillende stromingen en iedereen moet doen waar hij zich het beste bij voelt.

Gezond eten als je goed wil paardrijdenIkzelf ben onlangs overgeschakeld van “gewoon” vegetarisch (geen vis, geen vlees, geen melk, wel ei en soms kaas) naar 80% rauw voedsel eten.  Nu bestat 80% van mijn dagelijks dieet uit groenten, fruit, noten, pitten en zaden.  (klinkt voor velen misschien niet te geloven maar er zijn zoooveel lekkere “rauwe” recepten dat je op de duur niet eens meer graag “gekookt” eet).

Ik kan heel veel vertellen over de veranderingen die dit in mijn leven heeft teweeggebracht, maar wat van belang is bij het gegeven “geen tijd” is dat ik tijd heb gewonnen door meer rauw te gaan eten, ik ben fitter en heb minder slaap nodig sinds ik bijna volledig rauw eet.

Is rawfood een stap te ver voor jou?  Stop dan in ieder geval wel met het eten en drinken van suiker,  alle geraffineerde produkten en (rood) vlees.

Zorg goed voor jezelf, want een gezonde trainer is een betere trainer!

Sara
Door

Sara

op 18 Sep 2012

TV wegdoen is bij mij al gebeurd :) Aanrader!

Astrid
Door

Astrid

op 19 Sep 2012

Deze topic komt als geroepen! Ik wil graag een verzorgpaard, maar ik wist niet of ik genoeg tijd zou hebben. Nu dus wel!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 19 Sep 2012

Tof!! Daar ben ik blij om! Het zou jammer zijn om "nee" te zeggen tegen je passie als gevolg van "te weinig tijd". Volhouden hé!

kimberley van poecke
Door

kimberley van poecke

op 19 Sep 2012

Ik ben gestopt met ervan uit te gaan dat bij mijn paarden gaan uuuuuuuren in beslag neemt. Voor ik het werk aan de hand leerde kennen en ik dus alleen maar reed, nam het paardrijden/opzadelen/afzadelen/poetsen effectief iedere keer enkele uren in beslag. Nu heb ik geleerd dat een kwartiertje werk aan de hand of loswerken al voldoende kan zijn. Ik ga nu bijna dagelijks langs bij Winston om klein half uurtje te werken aan de hand. Ik heb steeds een paar platte schoenen in mijn auto liggen zodat ik niet met mijn pumps in de piste moet rondlopen ;). Op die manier kan ik ook met mijn paard werken wanneer ik toevallig langs de manege passeer en nog wat tijd over heb. En als ik wil rijden doe ik dat enkel als ik weet dat ik enkele uren tijd heb, anders kan ik mij toch niet ontspannen. Mijn oude paard, Neoliet bezoek ik een keer op 4 per week om hem wat oud brood te geven. Op die manier heb ik tijd om fulltime te werken, te studeren, naar de fitness te gaan én te genieten van mijn paarden.Ik merk trouwens aan Winston dat hij mij dagelijks "nodig" heeft. Als ik eens een paar dagen niet ben kunnen gaan (onbewust waarschijnlijk uit luiheid) negeert hij mij, reageert hij niet op mijn stem en hinnikt hij niet als hij mij ziet :( :( :(. Dan breekt mijn hart uiteraard!!

kimberley van poecke
Door

kimberley van poecke

op 19 Sep 2012

wat de tv wegdoen betreft, ik heb het tv kijken voorlopig vervangen door een boek lezen. Ik heb iets nodig om mijn dag mee af te kunnen sluiten. Na 22u 's avonds mag er toch niet mee gewerkt worden met de paarden op de manege, dus Winston zal hier niet veel slecht van ondervinden denk ik. Alleen als het "boer zoekt vrouw" is moet alles wijken ;)

Monique Houwing
Door

Monique Houwing

op 19 Sep 2012

Flint is een onderdeel van ons gezin. Al jaren. Ik werk 20 uur per week en het is heel goed te combineren. Flint hoort erbij. Ik heb zelfs nog tijd om heerlijk muziek te maken. Ik besteed minimaal 2 uur per dag aan het welzijn van Flint. Ik heb hem 2 jaar geleden verhuisd. Hij woont nu in een kudde. Geweldig! En... Karine, wat geniet ik van je mails. Ik wist niet van je bestaan. Wat ben ik toch weer blij met internet!

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Hallo Monique, leuk dat je blij bent met de tips die ik geef! Daar doen we het voor ;-)

Sophie Costers
Door

Sophie Costers

op 19 Sep 2012

Handige tips!Ik ben nu met mijn tweede jaar hoger onderwijs bezig, en ik begrijp waarom er zoveel paarden op kapaza staan door 'tijdsgebrek wegens studie'.Vaak ben ik ook te moe om nog te gaan rijden of ermee te werken, maar dit jaar moet het anders! Deze tips zijn in ieder geval al een goede leidraad! Als is het maar even longeren.

Christine
Door

Christine

op 20 Sep 2012

Interessante tips en zal wel werken voor velen denk ik. Ik zou hier nog graag iets aan toevoegen als ik mag. Soms gaan mensen onbewust minder trainen door een bepaalde reden bv. het gaat minder goed, heb wat angst opgelopen, verandering op de manege,... ? Door kleine of grote dingen vergeten we soms waarom dit onze passie is en word het eerder een taak, zeker wanneer er nog andere dingen niet zo goed gaan. Soms moeten we ons hierdoor zetten en andere momenten een tijdje pauze en genieten van waar we ons het best bij voelen. Luister naar mensen die je motiveren en positief zijn :-).Vorige week hadden we met z'n 4 afgesproken (2 met beetje angst) om te gaan wandelen maar de persoon die het meeste vertrouwen geeft vond het nogal koud en er was veel wind dus had ze twijfels, 2de (met wat angst) zegde dat haar paard wel wild stond aan de lounge, en 3de (ook wat angst) vond dat haar paard raar deed en dan begon het te regenen. Net iets te veel voor mij maaaar wij gingen wandelen dus... we hebben elkaar gemotiveerd om te gaan en het was zalig!!Succes aan iedereen!!

Maya
Door

Maya

op 20 Sep 2012

Ja inderdaad. De reden die je toevoegt is voor mij ook inderdaad te reden om het soms 'niet' te doen. Door angst bv. Mijn risico op 'vallen' door vervelend gedrag van mijn paard is nu groter, dus kan ik niet rijden als ik alleen ben. Maar dit belet wel niet de je gaat werken in de roundpen, of aan de longe, of aan de hand, of evt clickertraining start natuurlijk.

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 25 Sep 2012

Hé, wat een leuk verhaal! Tof dat jullie mekaar zo goed kunnen motiveren!

Christine
Door

Christine

op 20 Sep 2012

Relax and enjoy!! :-)

Maja
Door

Maja

op 20 Sep 2012

Heel interessante opties als je paard dicht bij huis staat en je zelf dicht bij huis werkt... Als je dagelijks anderhalf uur onderweg bent van en naar het werk en dan nog een uur onderweg bent van en naar je paard en er een avondklok is op stal, is het zelfs met deze tips niet altijd mogelijk...Het avondeten wordt bij ons in het voorjaar en najaar wel verlaat, zodat ik toch na het werk naar het paard kan. In de zomer zijn de avonden lang genoeg om na het werk naar het paard te gaan, maar in de winter zijn het bij mij enkel paardenweekends... konden we maar tips geven om het ondergaan van de zon wat tegen te houden :)

Schepens Nancy
Door

Schepens Nancy

op 25 Sep 2012

Ik heb de tv al een 15-tal jaar uit mijn leven gebannen en heb hem nog geen minuut gemist!! Wat een tijd die vrijkomt, want al kijk je maar 1 uur per dag, dat is 7u in de week om ...Er zei mij ook ooit eens iemand dat 'ik heb geen tijd' eigenlijk niet bestaat. Dat het gewoon een excuus is om dingen waarvoor je geen of minder zin hebt niet te moeten doen - of uit te stellen. Dat je eerst tijd maakt voor de dingen die je heel graag doet, prioriteiten stelt. En ja, ik moest hem gelijk geven.

anne
Door

anne

op 03 Jul 2013

super tips!

anne
Door

anne

op 03 Jul 2013

en als je een voorbeeld nodig hebt, kijk dan naar karine, zij traint haar paarden én runt een super interessante website! Daar kruipt ook wat tijd in..

Reactie plaatsen