Het belang vd trainer/paard-relatie: interview in CAP
22 december 2013 

Het belang vd trainer/paard-relatie: interview in CAP

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat een paard dat gehecht is aan zijn eigenaar/trainer ook een paard is dat zich beter laat trainen! Dit onderzoek werd geleid door Paul McGreevy, professor aan de Universiteit van Sydney, en Andrew McLean, die onder meer het Australian Equine Behaviour Centre runt.

Aangezien het Horsefulness Training systeem steunt op wat dit wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen (de wetenschap loopt achter šŸ˜‰ ) werd ik in oktober na het verschijnen van het onderzoek uitgenodigd door het Belgische paardenmagazine CAP voor een interview. Het is een heel mooi en uitgebreid artikel geworden.Je kan het hieronder lezen.Ā  Veel leesplezier ermee!

Ā Klik hier om het artikel te downloaden in pdf-formaat

Nadia Molenaers
Door

Nadia Molenaers

op 23 Dec 2013

Het is een beetje 'unfair' om te stellen dat de wetenschap achterloopt. Het is gewoon heel erg moeilijk om dit wetenschappelijk te bewijzen: je moet immers alle mogelijke beĆÆnvloedende factoren onder controle kunnen houden (temperament van het paard, achtergrond, talent, intelligentie van het paard maar ook de kwaliteiten van de trainer) - om iets wetenschappelijk te testen moet je immers twee gelijkaardige populaties kunnen construeren, en bij de ene de 'relatie-variabele' invoegen, terwijl je dat bij de anderen niet doet, om vervolgens te testen of de voor de rest identieke trainingsmethode toch verschillende resultaten produceert. Het is eerder ongelooflijk knap van de wetenschappers dat ze dit hebben kunnen doen en dat het voldoende rigoureus is gedaan om serieus genomen te worden binnen de wetenschap.

Reactie plaatsen