Het wat en waarom van Grondwerk
29 januari 2020 

Het wat en waarom van Grondwerk

Grondwerk is het tweede trainingsonderdeel van Horsefulness Training. Grondwerk is de verzamelnaam voor alle oefeningen waarbij het paard wordt geleid aan een touw en halster of halsring. Dit is anders dan Het Vrije Werk, waarbij het paard ‘vrij’ is = hij wordt niet vastgehouden door een touw.

Tijdens grondwerkoefeningen blijf je werken aan wederzijds vertrouwen, wederzijds respect en heldere communicatie waardoor de training niet alleen veiliger, maar ook leuker en vloeiender wordt.

Een groot deel van Grondwerk bestaat uit “training” 

Het Vrije Werk volgens de Horsefulness-filosofie is gebaseerd op de natuurlijke manier van connecten en communiceren van paarden. Het is dus geen ‘training’ van het paard, want we leren het paard niet iets onnatuurlijks of nieuws aan (iets wat hij nog niet kent van nature). In Grondwerk leer je jouw paard wél dingen aan die niet meer zo natuurlijk zijn. Daarom is Grondwerk wel het “trainen” van je paard.

Laat me het voorbeeld nemen van “wijken voor fysieke hulpen”. Het paard dient dit concept te begrijpen omdat er in de menselijke wereld veel onnatuurlijke fysieke “druk” zal zijn. Denk aan druk achter de oren wanneer het paard staat vastgebonden aan de muur, de beenhulpen van de ruiter of de druk van het bit / bitloos hoofdstel, het achteruit van een trailer stappen wanneer de trainer lichte fysieke druk  op de neus of borst geeft, de hoefbekapper die de hoeven oppakt, enz .. .

Je paard leren wennen aan de trailer, het verkeer, een zadel, … is ook training. Omdat dit allemaal situaties zijn die zich nooit zouden voordoen wanneer je paard niet bij mensen zou leven, maar in het wild. Daarom moeten we het paard helpen om dit alles te begrijpen. 

Leven in de mensenwereld

Dus iets belangrijks wat Grondwerk voor je paard doet is hem de “mensenwereld” te helpen begrijpen. Bij al deze handelingen help je het paard hoe ermee om te gaan, het te accepteren en hopelijk ook zoveel mogelijk ervan te genieten en fun te hebben. En jij bent degene die daarvoor kan zorgen!

Grondwerk zal ook bijdragen aan een nog betere communicatie, omdat je nu ook aan je paard dingen kunt vragen die hij van nature niet zou doen of kiezen.

Het is zo leuk om te zien hoe er plots een belletje gaat rinkelen bij het paard en hem te zien denken van: “Ooooh, nu snap ik het!” En vanaf dat moment begrijpt je paard gewoon wat je van hem vraagt ​​of hij snapt waar een bepaalde situatie over gaat.

Ik vergelijk dit graag met het leren van het alfabet als je 6 bent. Als niemand je dit leert, kun je perfect gelukkig zijn en niets missen, maar als je kan lezen en schrijven zal je leven in onze samenleving zo veel makkelijker zijn.

Paarden worden gedwongen in een mensenwereld te leven, ongeacht hoe natuurlijk je ze huisvest en voor hen zorgt. Daarom is een goede grondwerktraining essentieel, omdat sommige grondwerkoefeningen een beetje lijken op het leren van het alfabet als je 6 bent. Het maakt het leven van je paard gemakkelijker en comfortabeler.

Dit zijn de redenen om Grondwerk te doen:

 • De vriendschap en connectie die je tijdens het werken in vrijheid hebt ontwikkeld, voortzetten
 • Hoe je goede begeleiding kunt geven en leiderschap kunt tonen, in meer uitdagende situaties (denk aan verkeerstraining of je paard naar een onbekende plaats brengen)
 • Leren hoe grenzen aan te geven op een respectvolle manier tijdens het leiden, longeren, …
 • Om jouw paard te helpen de mensenwereld en mensenwensen te begrijpen (denk een dagelijkse handeling en verzorging, vaststaan aan de muur, trailerladen, verkeer, dierenartsbehandelingen, tandarts, …)
 • Angstige of getraumatiseerde paarden helpen hun angsten / trauma’s te overwinnen
 • Voorbereiding op Gymnastiserend Grondwerk
 • Voorbereiding op het rijden
 • Je ontwikkelt jezelf tot de best mogelijke trainer!
 • Het geeft jou en het paard veel meer variatie in de training
 • Het helpt je paard om in balans, fit en gelukkig te blijven op elk niveau: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel (dit is zoooo belangrijk!)
 • En last but not least: het is leuk om te doen voor beiden!

Horsefulness Grondwerk: hoe begin je eraan?

Als je grondwerk wilt doen, moet je beginnen met het Basis Grondwerk. Basis Grondwerk bestaat uit leidoefeningen, aanrakingsoefeningen, wijken voor fysieke hulpen, wijken voor drijvende hulpen en cirkelwerk.

Dit is iets dat elk paard, ook jouw paard, echt moét kunnen. Het is simpelweg de basiscommunicatie tijdens Grondwerk. 

Jij en je paard hebben het nodig, je kunt echt niet zonder als je succesvol wilt zijn in het trainen van je paard op de grond en als je een veilig, gelukkig en evenwichtig paard wilt hebben.

Wat komt erna?

Als dit Basis Grondwerk goed gaat, ga je verder met het Verdergezet Grondwerk, dit is het logische vervolg op Basis Grondwerk. Verdergezet Grondwerk bestaat uit obstakeltraining, grondwerk met de halsring, trailertraining, de dubbele lange lijnen, verkeersmak maken en de voorbereiding op het rijden.

Lijkt je dit wel heel veel?

Als dit je veel in de oren klinkt, maak je dan geen zorgen, je hoeft het niet alleen te doen!

In mijn Horsefulness Groundwork Program coach ik mensen van over de hele wereld om grondwerk tot een succes te maken! Dus als je wilt, kan ik jou ook helpen. Bekijk deze pagina over het Horsefulness Groundwork Program voor meer details en maak gebruik van de 10% korting die nog beschikbaar is tot 31 januari 2020.

Reactie plaatsen