Ik kreeg ooit de volgende lezersvraag (uit de CAP) “ Hoe kan ik een betere band creëren tussen mij en mijn paard, zodat het paardrijden plezieriger en succesvoller wordt voor ons beide? R.B.” Omdat ik regelmatig gelijkaardige vragen in mijn mailbox krijg wil hier wat nader op ingaan. Er zijn nu eenmaal heel wat mensen die voelen dat de band nog sterker kan worden en die, terecht, beseffen dat een goede band de training positief beïnvloedt!
Een paard dat graag bij je is, je als zijn maatje ziet en je vertrouwt, zal inderdaad ook tijdens het rijden beter meewerken! Het is dus zeer goed om verder te kijken dan alleen maar het rijden. Een paard dat geen vertrouwen heeft in de persoon naast hem, zal dat zeker niet hebben als diezelfde persoon op hem zit.
Maar wees je natuurlijk ook wel bewust van het feit dat je ook correct moet trainen/rijden. Je kan de band die je op de grond hebt opgebouwd, ook wel kapot maken als je verkeerd traint/rijdt en het paard daardoor ongemak/pijn bezorgt of bang maakt (al bedoel je het natuurlijk niet zo).
Hoe creëer je nu die sterke band?
Stap 1: begrijp je paard!
Je creëert een goede band met je paard wanneer je je in de eerste plaats verdiept in het wezen paard. Dus weten hoe het communiceert, hoe het reageert, hoe het leert, hoe je kan tegemoet komen aan zijn natuurlijke behoeftes… Kennis van hoe een paard in elkaar zit en je paard begrijpen is dus de eerste stap naar een goede relatie. Tijdens de omgang met je paard is het belangrijk dat je kan inspelen op de natuur van het paard en dat je vooral vanuit lichaamstaal werkt, de taal van het paard. Dan begrijpt je paard jou ook!
Stap 2: Het Vrije Werk
Van daaruit ga je aan de slag met de 8 connectie-oefeningen uit Het Vrije Werk. Dit zijn oefeningen die je doet met het paard dat vrij rond kan lopen (in een grote paddock of in de weide). Daar werk je in eerste instantie aan de vriendschapsrelatie en aan het wederzijds vertrouwen en dat is echt het allerbelangrijkste als je een sterke band wil ontwikkelen.
Tijdens het Vrije Werk leer je meer dan een band opbouwen natuurlijk. Je leert er ook dominant gedrag aanpakken, moest dat er zijn, op een heel paardvriendelijke manier. Of je leert een angstig paard meer zelfvertrouwen hebben.
Leiderschap leren neerzetten is ook heel belangrijk, dus dat jij je paard leiding kan geven wanneer dat nodig is. Dan zal je dat ook later beter kunnen, bij het grondwerk en het rijden.
Je leert hier ook hoe je uit je “trainersrol” kan stappen, zodat er een dieper contact ontstaat. Als je tijdens Het Vrije Werk niet uit je trainersrol kan stappen, dan wordt het allemaal te technisch en te dwangmatig en dat doet zeker geen goed aan de band met je paard!
Stap 3: Grondwerk
Na het vrije connectiewerk kan je overgaan naar het grondwerk, waarbij je leuke dingen gaat doen met het paard zoals samen wandelen op straat, allerhande grondwerkoefeningen, eventueel clickertraining, … Het is aan jou om te zoeken waar je paard van houdt.
Samenhorigheid
Het is van groot belang dat je heel veel bij je paard bent, ook regelmatig zonder dat er “gewerkt” wordt. Dat geeft aan beiden veel vertrouwen en een gevoel van samenhorigheid. Samenhorigheid is voor paarden heel belangrijk, het heeft hen innerlijke rust.
Dus gewoon regelmatig bij het paard in de weide gaan zitten, het paard een aangename poetsbeurt geven of massage, samen door de weide wandelen (los, niet aangelijnd).
Hoe meer je bij je paard bent op een correcte en voor hem begrijpelijke manier die hij fijn vindt en die ook hem ontspant en plezier geeft, hoe beter je band zal worden en hoe succesvoller ook het rijden zal worden.
Maar laat dat “succesvol rijden” natuurlijk niet de voornaamste reden zijn dat je aan de band met je paard werkt! Laat die verwachting volledig los tijdens Het Vrije Werk, training komt later wel… Geniet gewoon van elk moment van samen zijn & contact met je paard!
Esther witte
op 23 Jun 2015Karine Vandenborre
op 24 Jun 2015Michael
op 15 Jul 2018kiki
op 25 Jul 2015Karine Vandenborre
op 06 Aug 2015fred
op 02 Aug 2016carla
op 11 Nov 2016