Hoe kan ik de band met mijn paard sterker maken?

Hoe kan ik de band met mijn paard sterker maken?

Ik kreeg ooit de volgende lezersvraag (uit de CAP) “ Hoe kan ik een betere band creëren tussen mij en mijn paard, zodat het paardrijden plezieriger en succesvoller wordt voor ons beide? R.B.”  Omdat ik regelmatig gelijkaardige vragen in mijn mailbox krijg wil hier wat nader op ingaan. Er zijn nu eenmaal heel wat mensen die voelen dat de band nog sterker kan worden en die, terecht, beseffen dat een goede band de training positief beïnvloedt!

Een paard dat graag bij je is, je als zijn maatje ziet en je vertrouwt, zal inderdaad ook tijdens het rijden beter meewerken! Het is dus zeer goed om verder te kijken dan alleen maar het rijden.  Een paard dat geen vertrouwen heeft in de persoon naast hem, zal dat zeker niet hebben als diezelfde persoon op hem zit.

Maar wees je natuurlijk ook wel bewust van het feit dat je ook correct moet trainen/rijden. Je kan de band die je op de grond hebt opgebouwd, ook wel kapot maken als je verkeerd traint/rijdt en het paard daardoor ongemak/pijn bezorgt of bang maakt (al bedoel je het natuurlijk niet zo).

Hoe creëer je nu die sterke band?

Stap 1: begrijp je paard!

begrijp je paardJe creëert een goede band met je paard wanneer je je in de eerste plaats verdiept in het wezen paard. Dus weten hoe het communiceert, hoe het reageert, hoe het leert, hoe je kan tegemoet komen aan zijn natuurlijke behoeftes…  Kennis van hoe een paard in elkaar zit en je paard begrijpen is dus de eerste stap naar een goede relatie. Tijdens de omgang met je paard is het belangrijk dat je kan inspelen op de natuur van het paard en dat je vooral vanuit lichaamstaal werkt, de taal van het paard.  Dan begrijpt je paard jou ook!

Stap 2: Het Vrije Werk

Van daaruit ga je aan de slag met de 8 connectie-oefeningen uit Het Vrije Werk.  Dit zijn oefeningen die je doet met het paard dat vrij rond kan lopen (in een grote paddock of in de weide).  Daar werk je in eerste instantie aan de vriendschapsrelatie en aan het wederzijds vertrouwen en dat is echt het allerbelangrijkste als  je een sterke band wil ontwikkelen.

vriendschap paardenTijdens het Vrije Werk leer je meer dan een band opbouwen natuurlijk.  Je leert er ook dominant gedrag aanpakken, moest dat er zijn, op een heel paardvriendelijke manier. Of je leert een angstig paard meer zelfvertrouwen hebben.

Leiderschap leren neerzetten is ook heel belangrijk, dus dat jij je paard leiding kan geven wanneer dat nodig is. Dan zal je dat ook later beter kunnen, bij het grondwerk en het rijden.

Je leert hier ook hoe je uit je “trainersrol” kan stappen, zodat er een dieper contact ontstaat. Als je tijdens Het Vrije Werk niet uit je trainersrol kan stappen, dan wordt het allemaal te technisch en te dwangmatig en dat doet zeker geen goed aan de band met je paard!

Stap 3: Grondwerk

Na het vrije connectiewerk kan je overgaan naar het grondwerk, waarbij je leuke dingen gaat doen met het paard zoals samen wandelen op straat, allerhande grondwerkoefeningen, eventueel clickertraining, …  Het is aan jou om te zoeken waar je paard van houdt.

Samenhorigheid

Het is van groot belang dat je heel veel bij je paard bent, ook regelmatig zonder dat er “gewerkt” wordt.  Dat geeft aan beiden veel vertrouwen en een gevoel van samenhorigheid. Samenhorigheid is voor paarden heel belangrijk, het heeft hen innerlijke rust.

horsemanship relatie paardDus gewoon regelmatig bij het paard in de weide gaan zitten, het paard een aangename poetsbeurt geven of massage, samen door de weide wandelen (los, niet aangelijnd).

Hoe meer je bij je paard bent op een correcte en voor hem begrijpelijke manier die hij fijn vindt en die ook hem ontspant en plezier geeft, hoe beter je band zal worden en hoe succesvoller ook het rijden zal worden.

Maar laat dat “succesvol rijden” natuurlijk niet de voornaamste reden zijn dat je aan de band met je paard werkt!  Laat die verwachting volledig los tijdens Het Vrije Werk, training komt later wel…  Geniet gewoon van elk moment van  samen zijn &  contact met je paard!

Esther witte
Door

Esther witte

op 23 Jun 2015

Hoi Karin, Ik volg sinds kort je manier van omgaan met paarden en ben druk met hoe dat toe te passen bij mijn eigen paard!heel fascineerd..wel loop ik tegen het volgende aan en dat is dat mijn paardje niet met mee van de wei wil maar ook niet terug wil..dus staakt in alle toonaarde!ik begrijp dat hij iets verteld maar ik versta hem niet..breek echt me hoofd erover.vroeg me af of je tips had.alvast bedankt groetjes Esther

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 24 Jun 2015

ik zie natuurlijk niet wat je paard precies doet en of hij al dan niet reageert op iets wat jij onbewust doet. De tip die ik je wel kan geven is om te wachten. Niet persé willen dat hij onmiddellijk meekomt. Vaak is het zo dat als je op een rustige manier kan wachten, het paard op een moment zal beslissen om door te gaan.

Michael
Door

Michael

op 15 Jul 2018

vraag gericht aan je paard of hij ter plekke geknuffeld wil worden laat merken dat je hem of haar niet dom vind ze begrijpen elk woord wat je zeg en niet alleen de klanken. Wees heel intiem met je paard. Een voorbeeld mijn paard is heel intiem met mij als er iets is vraag ik bvb heb je pijn als dat zo is knik hij ja dan vraag ik gericht omdat hij alleen ja en nee kan knikken. En zo kom ik er achter wat er is. Dus in jou geval moet je vragen of er wat is. ben je echt close met je paard dan reageert hij of zij. gaan dan gericht vragen als ik in de goede richting zit gaat hij graven met zijn hoef dat betekend dat ik door moet vragen. Ik hoop dat je er zo achter komt.

kiki
Door

kiki

op 25 Jul 2015

hoi hoi ik heb een hele lieve en brave D ony hij doet bijna alles wat je hem vraagt maar 1 ding wil hij nooit goed doen en dat is in de trailer lopen als ik ergens heen ga wil hij er echt niet in maar terug gaat het toch nog wel eens wat makelijker iets zit hem heel erg dwars in die trailer maar ik kan maar niet achter halen wat het is want in het begin ging het altijd heel goed mar het gaat steeds maar wat minder en hij wil me iets zeggen maar ik weet steeds maar niet wat het is heb jij misschien wat tips?

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 06 Aug 2015

Mijn tip is om je te laten begeleiden door een instructeur Kiki. Vaak is dit redelijk snel opgelost en je zal meteen leren hoe je jouw paard veilig kan laden. Lieselot is een gecertificeerde Horsefulness Instructeur Trainer die heel graag komt bij trailerlaadproblemen! Je vindt haar gegevens in de instructeurslijst (rechts in het menu).

fred
Door

fred

op 02 Aug 2016

Ik heb nog geen paard maar ik mag wel een paard en als ik een paard heb probeer ik de stappen

carla
Door

carla

op 11 Nov 2016

Na val van vreemd paard met fracturen en 1week kliniek ben ik bang van mijn eigen paarden. Ook zou ik een band moeten opbouwen met een nieuw paard van 4. Hoe kan in zelf weer rustig worden naast paarden. Ik kan of durf nog niet rijden

Reactie plaatsen