Hoe paarden ons kunnen helpen tijdens de coronacrisis

Hoe paarden ons kunnen helpen tijdens de coronacrisis

Het zijn onzekere tijden op dit moment, de corona-crisis zorgt voor veel angst en stress.  Het is echter beter dat we kalm, gezond en positief blijven.

Ik heb een video gemaakt over hoe paarden ons daarmee kan helpen 🙂
(het Nederlandse transcript vind je onder de video)

Transcript Nederlands:

Ik zit hier in de paddock bij mijn paarden en ik wou een video maken over hoe jouw paard je kan helpen tijdens deze coronacrisis.

Het is een uitdagende periode, voor de hele wereld, veel mensen worden ziek, sommigen sterven zelfs en we weten niet wat er nog allemaal zal gebeuren. Niemand weet het.  Zelfs de wetenschappers weten niet helemaal zeker hoelang dit nog zal duren en of het zal terugkeren of niet eens het voorbij is.

Hier in België zijn er al strikte maatregelen, net zoals in andere landen.  We mogen onze huizen niet verlaten, het ganse gezin moet binnen blijven.  Dus ja, het is een uitdagende tijd, met veel stress en angst, door al deze onzekerheden.

Daarom wou ik een video maken over hoe je jezelf kan helpen, en hoe jouw paard je kan helpen!

Er is veel te lezen over hoe je gezond kan blijven wat betreft voedsel.  Het is belangrijk dat je geraffineerde producten vermijdt, zoals witte suiker, alcohol, wit brood en witte pasta.  Het is beter dat om vers, ongeraffineerd en biologisch geteeld voedsel te eten: vers fruit, verse vruchten en groenten.  Het is ook belangrijk dat je veel water drinkt.

Da’s inderdaad allemaal heel heel belangrijk, maar wat ook heel belangrijk is en wat volgens mij toch te weinig gezegd wordt is dat het ook cruciaal is om stress te vermijden.

Maar laat dat nu natuurlijk moeilijk zijn in deze tijd, we hebben er allemaal wel last van, het zit altijd wel in ons achterhoofd, wat er allemaal aan het gebeuren is, ook wanneer we met totaal andere dingen bezig zijn.  We horen er constant over, bijna al de gesprekken gaan over de coronacrisis, het is dus altijd aanwezig, die bedreiging.

Het is dus van belang dat je die stress kan neutraliseren.

Ik ben natuurlijk geen dokter, ik ben geen wetenschapper, maar ik heb altijd al een passie voor gezondheid gehad en mijn man studeerde voor gezondheidscoach dus ik weet wel het 1 en ander over gezondheid.  Ik weet dus , en dat is ook wat onderzoek aantoont, dat stress een hele grote invloed heeft.

Dus als je wil dat je immuniteitsysteem sterk blijft, dan moet je stress zoveel mogelijk vermijden.  Dat is moeilijk nu, maar we kunnen onszelf echt helpen.

En zelfs nog meer: onze paarden kunnen er ons ook mee helpen!

Dus ontspan goed, mediteer veel, doe yoga – als je van yoga houdt- of een andere bewegingsvorm die je helpt te ontspannen in lichaam en geest.

Wat je nog kan doen, als het over paarden gaat, is het volgende: ga veel naar buiten, bij je paarden, en breng veel tijd met hen door.

Samen Zijn, de eerste connectie oefening uit het In Connectie met je Paard Programma, is echt heel heel waardevol.  Gewoon zitten, buiten in de natuur, verse lucht inademen, en genieten van de tijd met je paard.

Paarden zijn de beste mindfulness leraars die je maar kan hebben, ze zullen het je tonen als je gestresst bent,  dus ze kunnen je helpen om die plek in jezelf te vinden waar er rust is, zelfzekerheid en vertrouwen dat alles goed zal aflopen voor je.

Je kan dat doen door gewoon te zitten bij je paard, te mediteren, relaxatie-oefeningen te doen. En je daarbij bewust te zijn van de geluiden die je hoort, de vogels – er komt nu ook een trein langs – ,…
Geniet van deze natuurmomenten samen met je paard.

Je zal ervaren, dat tijdens het Samen Zijn met je paard , je paard je vaak gezelschap komt houden. Ze zullen met je mee-ademen, ze zullen je helpen om je eigen stille plek te vinden.

Een andere tip ivm paarden is: speel veel met je paard. Doe leuke dingen samen. Als je paard bepaalde oefeningen leuk vindt, doe die oefeningen dan vaak, zodat jij ook die vreugde voelt.

Want spelen en plezier maken is ook heel belangrijk! Onderzoek heeft ook hier al aangetoond dat mensen die veel lachen en plezier maken beter genezen en ook minder vaak ziek worden. Het is dus belangrijk om plezier te maken.  Ik speel het wortelspel, het spiegelspel, de chase game, ik speel nog andere dingen met mijn paarden, ik doe dingen met hen die ze leuk vinden. Lila bv is gek op clickertraining, dus dat ik heel vaak met haar. Mijn ander paard Ulysse houdt vooral van samen wandelen en rondkijken.

Wandel dus vaak met je paard, maar train je paard ook in andere dingen, want dan blijf je zelf ook in beweging, je lichaam blijft in beweging, je ademt verse lucht in, … Da’s allemaal heel heel belangrijk en dat is hoe jouw paard jou kan helpen.

Breng dus veel tijd door met je paard, doe zoveel mogelijk leuke dingen en blijf positief!

Rianne
Door

Rianne

op 20 Mar 2020

Dank je wel voor deze video!

Wicher van Rijssen
Door

Wicher van Rijssen

op 20 Mar 2020

Goed advies van jou! Het werkt ook goed weet ik uit ervaring. Maar ik neem er vaak te weinig tijd voor. Ga het contact met de paarden wat langer maken als ik de mogelijkheid heb.

Reactie plaatsen