Hoe word je een innerlijk rustige trainer voor je paard? 8 tips!

Hoe word je een innerlijk rustige trainer voor je paard? 8 tips!

Een goede paardentrainer is een rustige trainer. Met andere woorden: een trainer met innerlijke rust.  Een trainer die vanuit die rust met zijn paard omgaat, ermee communiceert, het paard traint.

Je weet het, je probeert het, maar lukt het ook?

In dit artikel wil ik je 8 tips geven die je zullen helpen om een rustige trainer voor je paard te kunnen zijn!

Maar eerst en vooral: wat is dit eigenlijk “innerlijke rust”?

Innerlijke rust is…

innerlijke vredehet gevoel dat je rustig bent en kalm binnenin.  Om dat te kunnen zijn, moet je jezelf kunnen bevrijden van angsten, onzekerheden, twijfel, emotionele barrières,…  Innerlijke rust betekent dat je negatieve gedragingen en overtuigingen ontdoet van hun kracht en dat je in staat bent om ze te vervangen met positieve en krachtige kwaliteiten.

Innerlijke rust betekent niet dat je nooit conflicten of moeilijkheden ervaart, wél dat je in staat bent om er op een opbouwende en positieve manier mee om te gaan.  Als je dat kunt, dan bezit je op dat moment innerlijke rust.

We kunnen dit doortrekken naar het trainen van paarden: “een innerlijk rustige trainer ervaart tijdens de training ook wel eens conflicten of moeilijkheden, maar hij is in staat om er op een opbouwende en positieve manier mee om te gaan”!

Vrede met jezelf en met wat je doet!

Vrede ontstaat in jezelfKort gezegd betekent innerlijke rust simpelweg dat je vrede hebt met wie je bent en wat je doet. Tuurlijk lukt dat niet elke dag en elk moment even goed, het is voor de meeste mensen een leven lang oefenen.

Soms gaat het met ups en downs, en in de ene situatie heb je al meer innerlijke rust dan in een andere situatie.

Je kan erin geslaagd zijn om een stabiel gevoel van innerlijke rust te ervaren in je leven tot er onverwachts iets gebeurt in je leven waarvan je van slag bent.  Dan zal je je innerlijke rust weer moeten terugvinden. Hoe stabieler je innerlijke rust was daarvoor, hoe meer “ervaring” je er als het ware mee had, hoe sneller je ze zal terugvinden.

Innerlijke rust is een levensdoel.

En iedereen heeft dit doel, want wie zou nu niét altijd innerlijke vrede willen ervaren?

Hoe  bereik je het?

Innerlijke rust is iets wat we allemaal op onze eigen persoonlijke manier proberen te bereiken. Het is een feit dat hoe meer innerlijke rust je vindt in je dagdagelijkse leven, hoe meer rust je ook zal uitstralen tijdens het trainen van je paard! Er zijn vele dingen die je kan doen om innerlijke rust te vinden, denk maar aan yoga, meditatie, mindfulness, …  Weet wel dat innerlijke rust er niet plotseling is.  Je moet er echt wel voor werken.  Het komt erop aan om er tijd voor vrij te maken, elke dag weer opnieuw.

De innerlijk rustige trainer!

Innerlijke rust tijdens het paardrijden, het paard voelt je aan!Aangezien paarden een zesde zintuig hebben wat betreft sfeer/energie, merken ze het zeker op wanneer ze te maken hebben met een innerlijke rustige trainer of net niet.  Het kan het verschil maken tussen een kalm of een geagiteerd paard, een paard dat jouw leiding aanvaardt of niet, een paard dat meewerkt of niet, …  En dat is zowel zo tijdens het Vrije Werk, het Grondwerk, Gymnastiserend Grondwerk als het Rijden!

Hieronder geef ik 7 tips die je kunnen helpen om een innerlijk rustige trainer te worden.  Het komt erop aan om ze niet alleen te lezen en te denken “Dat is waar!” maar ook om ze ELKE TRAINING TOE TE PASSEN!  Na een tijdje wordt het een gewoonte en denk je er niet meer bij na. Je bent dan een innerlijke rustige trainer en je paard zal je dankbaar zijn!

Tip 1. Accepteer dat jij en je paard niet perfect kunnen zijn

Je paard wordt vanzelf perfect als het niet perfect moet zijnIedereen heeft onvolmaaktheden, dat maakt ieder mens nu net uniek!  Je zou kunnen zeggen dat je onvolmaaktheden er net voor zorgen dat je bent wie je bent, je eigen unieke zelf.  Misschien vind je van jezelf dat je niet assertief genoeg bent tegenover je paard, of dat je te traag bent in je reacties bij bepaalde grondwerkoefeningen.  Of je vindt dat je te onzeker bent om  zo’n groot paard te trainen.

Van je paard denk je misschien dat hij te lomp is of te lui, te stijf beweegt of te kijkerig is bij een buitenrit. Veel van die zaken zijn echter veranderbaar, dus waarom zou je jezelf er druk in maken? Neem desnoods les, lees boeken, en kijk dvd’s.

Oefen en neem te tijd!  Niemand, jijzelf niet noch je paard, hoeft perfect zijn!

Tip 2 Ontspan jezelf voor je gaat trainen

Als je al gespannen aan je trainingssessie begint, dan heb je meer kans dat je je gaat ergeren aan jezelf en aan je paard.  Dus probeer die innerlijke rust al te voelen vooraleer je naar je paard toegaat.  Neem de tijd voor een (korte) meditatie, doe enkele ademhalingsoefeningen of maak een wandeling waardoor je gedachten tot rust komen.  10 minuutjes extra tijd daarvoor nemen doet al wonderen.  Zorg voor innerlijke rust in je dagdagelijkse leven.

Tip 3 Vergeet gisteren

Laat negatieve gedachten over gisteren of eerdere trainingen los.  Het is niet omdat je paard gisteren bv heel hard geschrokken is van iets en het op een lopen zette, dat dit vandaag ook zal gebeuren. Elke dag is een nieuwe dag met nieuwe situaties, nieuwe mogelijkheden.  Train je paard elk dag weer alsof het de eerste dag is.  Dit betekent niet dat je niet kan verder bouwen op voorgaande trainingen, het betekent wél dat je er niet mag van uitgaan dat een training zus of zo zou moeten zijn omdat het gisteren zus of zo was.  Op elk moment moet je kunnen afstappen van verwachtingen.

Tip 4 De toekomst bestaat niet

NU train je je paard, al de rest doet er niet toe op dit momentDit betekent dat er maar één écht belangrijk moment is in je leven en dat is NU.

Tijdens een training is het belangrijk dat je NU traint en niet morgen. NU train je die of die oefening, NU focus je je op dit of dat.

Door dat te doen kan je je geen zorgen maken over het feit dat iets te traag gaat. Want als er alleen NU is, dan bestaat traag of snel niet.  Traag of snel heeft te maken met denken in tijd.  Vergeet de tijd, NU is het enige moment die je hebt!

Het is een echte verlossing eens je dat concept begrijpt.  Het kan moeilijk zijn om het te snappen en te doorvoelen. Ikzelf deed er jàren over en nog ontsnapt het mij regelmatig, meestal door de hectiek van alledag.  Maar ik blijf mezelf herinneren eraan en ik blijf mezelf erin oefenen. Van zodra ik mij er bewust van ben dat ik niet meer hier en nu ben, probeer ik weer de innerlijke rust van in het nu zijn te hervinden.

(Ik raad je aan om het boek van Eckhart Tolle te lezen: “De kracht van het nu”.  Ook mindfulness, yoga en/of  verschillende vormen van meditatie kunnen je hierbij helpen!)

Tip 5 Wees positief ingesteld

Als je jezelf steeds weer focust op de dingen die verkeerd lopen of de dingen die nog niet helemaal lukken zoals je zou willen, dan zal je veel onrust ervaren.  Dan ben je een negatief ingestelde trainer, je ziet enkel de “negatieve” dingen.

oefen jezelf om een positieve trainer te worden!Zo zal een negatief ingestelde trainer redeneren: “Verdorie, mijn paard liet zich vandaag niet vangen in de weide, ik moest eerst 4 maal “de ont-moeting” doen, en dán pas kon ik hem halsteren. -Diepe zucht…- “.  Een positief ingestelde trainer redeneert:”Mijn paard laat zich niet vangen vandaag, dan is dit gewoon een interessante kans om de connectie-oefeningen te doen! Daar leer ik weer van bij! – Grote glimlach- ”

Herken jij jezelf in de negatief ingestelde trainer?  Lees dan het blogbericht “Ben jij een negatief of een positief ingestelde trainer” met tips om jouw instelling te veranderen!

Tip 6 Adem je onrust weg

Voel je toch onrust opkomen?  Adem dan die onrust weg, door heel bewust een adem-moment in te lassen! Bewust ademhalen is een schitterende manier om terug in het hier en nu te komen waardoor spanningen losgelaten kunnen worden.

Adem stress en zorgen wegIndien je in vrijheid werkt met je paard, en je wordt onrustig, ga dan gewoon over naar de connectie-oefening Samen Zijn.  Ga neerzitten of blijf rechtop staan en breng je aandacht naar je ademhaling.  Rustig inademen, rustig uitademen.  Observeer je adem.  Na een paar minuten zal je merken dat je veel rustiger bent.  Dat komt omdat dit een vorm van meditatie is.  Je bent gefocust op 1 ding, je ademhaling.  Negatieve gedachten, twijfels, piekergedachten vallen stil.  Dat schept rust.

Een adem-moment kan je ook toepassen tijdens het grondwerk of het rijden, dan stop je gewoon, je paard houdt ook halt en je doet de oefening.

Daarna kan je weer aan de slag.  Je zal merken dat het deugd deed om eens je hoofd leeg te maken!  Je kan zoveel adem-momenten doen als je wil, volgens jouw eigen behoefte. Je maakt ze zo lang of zo kort als je zelf wil, zolang ze maar het effect hebben dat je je innerlijke rust terugvindt.

Tip 7 Creëer een rustige omgeving

Alhoewel een innerlijk rustige trainer ook rustig kan blijven wanneer het heel druk is rondom hem (andere paarden in de piste, veel volk dat staat te kijken, heen en weer geloop,…),  zal deze trainer over het algemeen toch zeggen dat hij/zij liefst van al in een rustige omgeving traint.  Waarom?

Als je zintuigen overbelast worden door teveel lawaai, teveel beweging en te veel andere zaken, dan draaien je hersenen “hogere toeren”.  Op een onbewust niveau neem je teveel informatie op. Het gevolg is minder innerlijke rust. Het is niet voor niets dat je om te mediteren het best een rustige plaats opzoekt.

Dat wetende is het aan te raden om rust te creëren op de plaats waar je je paard traint.  Dat kan bv door

– de radio uit te zetten
– te vragen aan eventuele meekijkers om niet te luid te babbelen, zodat je je beter kan concentreren
– door te trainen op momenten waarop  je weet dat niemand anders de rijbak nodig heeft
– niet te trainen op momenten dat de paarden gevoederd worden (de andere paarden hinniken of stampen tegen de deur, jouw paard wordt nerveus)
– je eigen gsm uit te schakelen of gewoon niet meenemen in de rijbak, zodat je niet gestoord wordt door onbelangrijke sms-jes of oproepen.
en, indien mogelijk
– de rust van de natuur op te zoeken door ergens op een veld te gaan trainen

Wat ook innerlijke rust geeft is op voorhand ervoor zorgen dat de trainingsplek praktisch “ingericht” is.  Ruim bv eerst eventuele mest op die er ligt, dit geeft een opgeruimd gevoel en je hoeft er niet “omheen” te werken.  Zet ook een fles water in een hoek voor als je dorst hebt.  Niets is vervelender dan een droge mond krijgen van de dorst tijdens een training, het dan zo lang mogelijk uitstellen om water te halen, maar uiteindelijk dan tóch de training moeten onderbreken om te gaan drinken…

Tip 8  Hou het simpel en eenvoudig!

Als je tijdens een training én Het Vrije Werk wil oefenen én het appuyement aan de hand én het paard wil leren om naast het opstapblok te gaan staan én er ook nog eens enkele nieuwe grondwerkoefeningen door wil jagen dan is dit het ideale recept voor onrust.

Als je het simpel en eenvoudig houdt, dan zal je innerlijk rustiger zijn.Hou het simpel en eenvoudig! Neem jezelf bv voor om kort eventjes in vrijheid te werken tot je merkt dat het paard  klaar is om te trainen en daarna te gymnastiseren aan de hand waarbij je toewerkt naar een goed appuyement.  Dat kan al een intensieve training zijn! Maar wel een training waarbij je je innerlijke rust kan bewaren, want je programma zit niet overvol en je kan dus je tijd nemen voor die bepaalde oefening. De volgende training kan je je dan toeleggen op enkel grondwerk.

Als het paard meer aanbiedt of er heel veel zin in heeft, en jij ook,  dat is dan een leuke kans om nog een andere oefening te doen.  Maar het kan maar net zo zijn dat je tijdens Het Vrije Werk merkt dat de connectie niet zo goed is die dag en dat je daarom beslist om het werk aan de hand uit te stellen zodat je nu eerst aan de band met je paard kan werken.

Hou het simpel en eenvoudig betekent dus ook dat je inspeelt op wat zich NU aanbiedt en dat je daar vrede mee hebt…

Ik wens je veel innerlijke rust en vrede toe.

Laura
Door

Laura

op 23 Jul 2013

Ik merkte een paar weken geleden dat de onrust die in mij zit net voor ik ga rijden eigenlijk een automatisme geworden is. Ik had er toen veel 'goesting' in en er waren geen gedachtes van 'wat als' en toch werd ik onrustig. Vanmorgen (de eerste keer weer sinds een paar weken geleden) moest ik echt tegen mezelf zeggen: 'En nu ga je breken met die gewoonte.' Uiteindelijk was ik voordien wat onrustig maar eens bij de paarden haalde ik eens diep adem voor ik het paard aan mijn hand liet ruiken en was ik al veel relaxer. Met als resultaat dat ik dat 'vreemde' paard naar de piste kon brengen, aangenaam kon rijden en zonder stress terug naar de box bracht. Als je dan weet dat ik 6 maanden geleden nog niet in een box durfde staan bij een paard, dan is dit vandaag wel een mijlpaaltje :). Een stap dichter om een rustige leider te worden. PS: Nog een tip: Heb geen verwachtingen, noch van jezelf als van je paard zoals bv. Ik MOET dit morgen doen (ook al word ik er zenuwachtig van). Je moet juist niets en je kan heel veel ;)

christl de grave
Door

christl de grave

op 26 Jul 2013

Liefste Karine, sedert kort ben ik lid. Ik heb al heel wat opgestoken van jouw leerschool. Wat je hier zojuist omschrijft, heb ik heel duidelijk ervaren. Door gek toeval: een boek gekocht van margrit Coates waarin ze over chakra's vertelden, een vriendin die een reiki cursus gevolgd had en ook over chakra's vertelde, last minute zelf deel genomen aan een reiki cursus, een cursus communiceren met dieren gevolgd, meditatie sessies gedaan en zeker en vast niet te vergeten de connectie oefeningen en tal van andere waardevolle tips van jou hebben me hierbij het laatste half jaar enorm doen groeien wat zich ook weerspiegelt in het gedrag van mijn paard en onze onderlinge relatie. Ik denk persoonlijk dat ik het vrij goed doen , al blijft het zoals je zegt een levensopdracht, alleen 1 ding krijg ik niet zogoed onder controle en dat is angst, steeds als ik bij de paarden ben, voel ik me niet 100 procent op mijn gemak en volgens mij voelen de paarden dat heel fel aan en maken ze daar ook mis- en of gebruik van om me te overtreffen of raken ze verward ms door de afwisseling van aantrekken en afstoten. Het is naar aanleiding van enkele incidenten dat ik de angst opgelopen heb. Ik wil er HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEL graag vanaf aangezien ik voel dat het me remt in mijn verdere groei. Zou u mogelijks hierover een informatie bundel kunnen te voorschijn toveren :o)))) Verder kan ik alleen maar dol gelukkig zijn en je geweldig feliciteren met je fantastisch concept !!! Positieve paardengroet vanuit een (bijna) innerlijke rust. Thxx

Carline
Door

Carline

op 29 Jul 2013

Hallo Karine, Hoewel ik met de meeste van mijn paarden wel een "klik" had, had ik dat veel minder met ons Galinoa. We waren beiden nog te groen toen ik haar kocht, en nu, 18 jaar later (zij is er intussen 21, ik 39) leek de klik nog niet te komen. Doordat ze echter wat begint te kraken langs alle kanten, ben ik ook beginnen rechtrichten aan de hand. Waar ik vroeger altijd schrik had dat ze me omver zou (willen) lopen (wat dan ook bijna gebeurde), ben ik nu heel chill en relaxt als ik met haar werk, erg geconcentreerd op hoe ze haar voeten neerzet, corrigerend waar nodig, en... ze laat zich nu makkelijk vangen in de wei, doet netjes de oefeningen (nog maar gewoon cirkels stappen aan de hand hoor, helpt ook al), en als ik haar na het werk loslaat, blijft ze me nog netjes volgen. Na al die tijd had ik geaccepteerd dat de "klik" er niet zou komen, en juist door deze "handicap" tussen ons toe te geven, is de klik er toch gekomen. Raar maar waar...

Reactie plaatsen