Horsemanship is méér dan "Natural Horsemanship"

Horsemanship is méér dan "Natural Horsemanship"

Horsemanship betekent “de kunst om met paarden om te gaan”. 

De meeste mensen linken dit meteen aan “natural horsemanship”, maar het is echt wel meer dan dat.  Niet elke “NH”-trainer is een goede trainer en niet elke goede trainer is een NH-trainer…

Wat wél waar is, is dat een goede horseman een hele goede paardentrainer is, die de kunst beheerst om op zo een manier met een paard om te gaan en te trainen zonder dat het paard in verzet gaat, pijn heeft, teveel stress heeft, dwang ervaart, …

Een echte horseman is bovendien niet alleen gericht op resultaten maar houdt ook het paard zelf in gedachten!  Hij laat het paard nog paard zijn. 

“Het innerlijke paard”

Een goed horseman werkt met het “innerlijke paard” en houdt dus rekening met de gevoelens en emoties van het paard.  Hij/zij observeert heel goed wat een paard wel of niet aankan. 

Er wordt rekening gehouden met elk aspect van het paard: het fysieke, het mentale, het emotionele en zelfs het spirituele. Dit klinkt misschien wat zweverig maar dat is het  helemaal niet.  Het spirituele deel in elk paard, hun “spirit” wil ook ruimte hebben en levendig blijven: zichzelf kunnen zijn, een taak hebben in het leven die bij hen past, hun intuïtie kunnen en mogen aanspreken, …

Horsemanship & Mindfulness

je ego overwinnen tijdens het paarden trainen...Goed horsemanship is in het hier en nu kunnen blijven..  Daarom noem ik het ook wel “Mindful Horsemanship”, afgeleid van “Mindfulness”.  Een mindful horse(wo)man oordeelt niet over het paard, hij/zij kleeft er geen etiketje op.   Hij/zij kan verwachtingen loslaten zonder daarbij het doel uit het oog te verliezen.

Een mindful horseman kan zijn eigen ego aan de kant zetten, en zet het paard voorop. 

Zachtheid, vriendelijke assertiviteit, rust, respect en zelfvertrouwen zijn de eigenschappen van een goede trainer/ruiter. 

Vertrouwen en respect.

(Mindful) Horsemanship is werken met het volste respect voor het paard, rekening houdend met hun natuurlijke eigenschappen en behoeftes .  Er wordt geen dwang gebruikt en geen straf.  Er wordt wel op vertrouwen gewerkt, het paard de tijd geven, het paard de kans geven om mee te denken en  samen te werken. 

Een robot of een wezen met zelfexpressie?

Het paard is een zelfdenkend wezen!Hij wil te allen tijde voorkomen dat het paard gaat functioneren als een “robot”, verstand op nul en lijdzaam gehoorzamen om het ego van een trainer/ruiter te voeden.

Nee, een mindful horseman beschouwt zijn paard als een zelfdenkend wezen dat zelf beslissingen kan nemen.Hij wil het vuur in het paard brandend houden en geeft het paard altijd de kans om zijn mening te uiten.  

Hij staat open voor de mening van het paard en wil leren van wat het paard hem te vertellen heeft.

Horsemanship is zelfontwikkeling!

Om alles hierboven te kunnen moet een horseman heel bewust zijn van zijn eigen ingesteldheid, zijn manier van zijn, denken en handelen. Hij zal voortdurend zichzelf in vraag moeten stellen en ook in elk aspect van zijn leven moeten blijven ontwikkelen.  Dan pas ben je een “mindful” horseman.

Horsemanship is net als dansen!

horsemanship is net als een dansHorsemanship is de kunst om samen te zijn, samen te werken, samen te bewegen, net zoals bij een dans, waarbij beide partners er plezier aan hebben en waarbij beide partners evenwaardig zijn.  Want ze zijn alletwee even belangrijk en even hard nodig om de dans te kunnen uitvoeren!

Nicky
Door

Nicky

op 25 Nov 2014

Beste, Je schrijft in je artikel: "Er wordt geen dwang gebruikt en geen straf." Maar als je paar hapt of dergelijke ga je dat toch niet zomaar toelaten? Dan geef je toch een tik of zeg je op z'n minst "NEEEE" (hangt er natuurlijk vanaf of het happen is of echt bijten) of laat je toch op de een of andere manier weten dat dit je dat gedrag niet apprecieert?Mvg

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 12 Jan 2015

In dat geval baken ik mijn intieme ruimte af, zodat het paard afstand neemt. Dat blijf ik herhalen tot het paard meer respect toont voor mijn ruimte. Bijten kan ook wijzen op defensief gedrag, maw: het paard voelt de behoefte zich te verdedigen. Dat komt voort uit het niet respectvol behandelen van het paard of uit verkeerde lichaamstaal.Soms ook door negatieve ervaringen uit het verleden. Dus een paard dat bijt in niet altijd een paard dat geen respect toont voor de intieme ruimte van de mens, het kan ook gewoon een bang paard zijn of een paard dat onzeker is.

Tom
Door

Tom

op 03 Jun 2017

Beste Karige. Bedankt voor uw antwoord. Ik heb een gerelateerde vraag. Aangezien dat paarden vanuit hun natuur als kuddedier afhankelijk zijn voor hun veiligheid door zich in een kudde te bevinden, geleid door een dominante merrie die hen leidt, stel ik mij de vraag hoe u zich in relatie tot uw paarden opstelt als dominante leider van de groep? Hoe toont u de andere leden van de groep dat u de leider ervan bent, en wat doet u als een van de leden van de groep (met groep bedoel ik ook u met uw paard) uw autoriteit betwist en u door zijn of haar gedrag wil onderwerpen. In de natuur wordt dit in een groep paarden kordaat bestraft door de dominante merrie die gebruik maakt van haar natuurlijk gezag, en soms ook door geweld naar dat paard dat de hiërarchie probeert door elkaar te schudden. Welke middelen gebruikt u hier dan voor en wat doet u als het paard niet luisterde.

Karine
Door

Karine

op 10 Jan 2018

Dag tom, eerst een vooral, sorry voor mijn late antwoord... Om op je vragen te antwoorden. Het is zo dat een groep paarden niet geleid wordt door 1 merrie, dat is iets wat al lang achterhaald is. Elk paard kan de leiding nemen, het is de kudde in zijn geheel die beslist of een bepaalde beslissing van 1 individu gevolgd wordt of niet. Leiderschap is dus niet iets wat vast staat. Dominantie heeft ook niets met leiderschap te maken, maw een merrie die heel dominant is is daarom niet een merrie die vaak gevolgd wordt in haar beslissingen. Het is allemaal heel complex en hoe meer onderzoek ernaar gedaan wordt, hoe meer vragen er zijn. Natuurlijk kan je zelf wel tonen aan je paard dat je leiding wil geven door altijd heel rustig te zijn, assertief en zelfzeker. Dat helpt , paarden willen voelen dat je weet wat je doet en ze voelen zich goed als de grenzen duidelijk zijn. Dat is bij ons mensen ook zo! Dus heel simpel: altijd kalm blijven, duidelijk aangeven wat je wil of wat niet kan, en vertrouwen geven. Dat is hoe ik het aanpak.

Reactie plaatsen