In balans en bitloos = bijzonder leuk!
03 januari 2013 

In balans en bitloos = bijzonder leuk!

Zonder bit kan je in balans en heel ontspannen rijden. Voor mij is bitloos rijden zoveel leuker: het maakt mij nog meer bewust van wat het paard wel /nog niet kan en ik voorkom ermee dat ik te snel ga, want mét bit kan je een paard gemakkelijk in een bepaalde houding dwingen.

verzamelen-in-drafHet paard leert namelijk snel om na te geven op de druk van een bit, om pijn te ontlopen.   Het ongeoefende oog en de ongeoefende ruiter merkt geen verschil tussen het valse nageven en het echte nageven dat tot stand komt door het correct gebruik van het ganse paardenlichaam.

Bitloos rijden leert je om meer geduld te hebben en écht te wachten op het paard.

Bitloos trainen en rijden betekent voor mij dus persoonlijk bewuster trainen en rijden met meer respect voor het paard.

Wat is jouw mening hierover?

Stefanie
Door

Stefanie

op 03 Jan 2013

Waaw, die foto is écht buitengewoon machtig! Ik moet nog veeeeel leren...

lyanne
Door

lyanne

op 03 Jan 2013

Hoe heet dat dekentje waarmee je rijd ?Liefs

Karine Vandenborre
Door

Karine Vandenborre

op 04 Jan 2013

Dit is een bare-back-pad van het merk FRA

laura statius
Door

laura statius

op 04 Jan 2013

ten eerste een super mooie foto :-))) en ik ga volledig akkoord met jouw idee over bitloos trainen! De echte nageeflijkheid, ontspannen fierheid, en trots zijn die je bekomt met paarden, is gewoon fantastisch. Want het paard doet het zelf omdat hij het zelf aankan en het leuk vindt :-)

Anne Hagenaars
Door

Anne Hagenaars

op 04 Jan 2013

Prachtig!! Ik zou het fijn vinden dit vaker te zien zodat meer mensen weten dat je ook zonder bit een paard alles kan laten doen met dezelfde (of misschien zelfs meer) controle. Er zijn helaas nog zoveel misverstanden over het bitloos rijden. Mensen vragen dan: Waarom rij je zonder bit? Dan vraag ik: Waarom rij jij MET bit? Tja.... dan blijft het vaak stil ;)

Myriam
Door

Myriam

op 04 Jan 2013

Het is zó bijzonder goed dat iemand die ook "resultaten" kan laten zien aan het "grote" publiek ,dit bitloos doet. Waarom? Omdat ik wél alles bitloos doe maar wél met paarden waarbij de omgeving niet direct dressuur ziet of "heftige"paarden...enz..ik haal geen bekers of de paarden gaan net héél traag door de dorpsstraat ...dus dát zal wel kunnen met díe paarden.... voor de échte :) ruiters is wat show toch belangrijk...en dus is paardvriendelijk "showen" heel belangrijk :) in mijn ogen!

Carline
Door

Carline

op 06 Jan 2013

Ik werk ook bitloos, met ons Belle had druk op het bit trouwens vaak een omgekeerd effect: als je begon te trekken, ging ze gewoon harder. Reactie van de meeste mensen: scherper bit. Nu gaat het bitloos ook, heb al een tijd niet meer gereden (lag niet aan het paard, maar aan mij), maar nu ze het aan de longe zo goed doet, zelfs in galop begint het te lukken, zal ik haar binnenkort weer es opzadelen (zodra ik de schimmel van mijn zadel gepoetst heb :( ).Ik heb hier echter één uitzondering: de hengst kan nogal kwaad reageren op druk op de neus, zelfs als ie die druk zelf veroorzaakt door met zijn hoofd te schudden. Heeft wss te maken met de soms onzachte behandeling in showtraining (arabier). Ik merk dat hij meer ontspannen loopt met bit (en zonder neusriem), en aangezien ontspanning voor zijn stijve gangen ideaal is, durf ik nu wel eens een bitje indoen, later kan ik dat altijd weer afbouwen, ik vind nu zijn soepelheid prioriteit.

Dunia
Door

Dunia

op 09 Jan 2013

Ik heb ook een paardje gereden die een neusriem niet kon verdragen, het begon te flemen, nerveus en vlugger lopen. Het was eigenlijk een kaptoom waarmee we reden, ik vind de neusriem hierbij eigenlijk hard, er zit gelijk een soort ketting in het leer denk ik. Ik ben eigenlijk nog op zoek naar zo een zacht kaptoom zonder al dat ijzer erin. Misschien dat dit beter zou gaan. Daarom zijn we terug overgestapt naar met bit zonder neusriem, en daar reageerde het paard positief op. Met een neckrope rijden zou ook kunnen maar het paard kent het nog niet en ik heb het ook nog nooit gedaan, dus dat zou maar rare resultaten geven denk ik. :-)

Carline
Door

Carline

op 09 Jan 2013

Dunia, hier reageert ie soms zelfs op negatief op stalhalster. En als kaptoom heb ik speciaal een zachte halster laten "ombouwen" tot kaptoom: heb er een ring op laten monteren in het midden van de neusriem.Ja, neckrope wil ik ook ooit wel leren, maar toch liever niet met een hengst...

Reactie plaatsen